Kitap yazmak ne kadar para kazandırır?

Basılı bir kitaba sahip olmak birçoklarının hayallerini süslemeye devam ediyor. Peki kitap yazmak ne kadar para kazandırır? Sizin ne kadar ödemeniz gerekir?

Kitap yazmak ne kadar para kazandırır?

Hepimizin hayallerindendir kitap yazmak. Ta çocuk yaşlardan itibaren kimimiz şiir, kimimiz hikaye, kimimiz de roman yazma denemeleri yaparız. Çocuk yaşlarda A4 boyutunda kağıtları dörde katlayıp kurşun kalemle kitap yazmayanımız mı vardır. Tabi teknolojinin gelişmesi ve her eve yazıcıların girmesi ile birlikte kitap yayınlama denemeleri daha kolay hale geldi.

Her ne kadar son yıllarda İnternet kullanımının artması ve insanların günlük denen bloglara yazması ile yazma heveslerini giderdikleri bir mecra oluştu. Buna rağmen basılı bir kitaba sahip olmak birçoklarının hayallerini süslemeye devam ediyor.


Yazar olarak yayınevine ne kadar ödemeniz gerekir?

Ülkemizde kitap okuma oranının dünya geneli ortalamasına kıyasla çok düşük olduğu düşünülürse bir kitap yazarının ne kadar kazanacağını tahmin edebilirsiniz. Bir eser yazdınız ve bunu bastırmak istiyorsunuz. Birçok yayınevi satış garantisi olmadığı için sizden kitabın tüm masraflarını talep edecektir. Ortalama 1000 baskı yapılan 140 sayfalık bir kitap için ortalama 4 bin TL masraf etmeniz gerekecektir. Yani bir kitap ortalama 4 TL’ye mal olacaktır. Kargo ücreti dağıtım derken kitabı kaça satarsanız kar elde edebilirsiniz? Belki de hesap yapmaya bile değmez.

Eğer yayınevi masrafı kendine ait olmak üzere kitabı basmayı kabul ederse bu sefer telif ücreti üzerinden sizinle anlaşma yapar. Kitabın satışından ortalama %5 veya 10 arasında bir rakamdır bu. Etiket fiyatı 30 TL olan bir kitap için minumum 1500, maksimum 3000 TL alacaksınız demektir. Tabi bu bir baskı karşılığında o da kitabın yayımlanmasından en erken 6 sonra alacağınız bir rakam.


Kitap yazmak ne kadar para kazandırır?

Kitabınız birden fazla baskı yaparsa bu sefer az biraz para kazandınız demektir. Tabi kitap yazanların çoğunun amacı kitabı bir referans olarak kullanmak istemeleridir. Yazdıkları kitap sayesinde eğitim, sunum, konuşma, seminer gibi ücretli işleri almak mümkün olacaktır.

Bunun dışında eğer Orhan Pamuk gibi dünya çapında bir yazarsanız tabi ki kitap yazarak para kazanmanız mümkün. Sadece telif ücreti ile  yüzlerce baskı yapan kitaplarınız ve bir çok dile çevrilen tercümeleriniz varsa boğazda yalı sahibi olmanız mümkün.

Ülkemizde bir de korsan kitap gerçeği var. Popüler kitapların daha piyasaya çıkmadan korsanları ortalıkta gezmeye başlıyor. Kalitesiz eksik baskılı bu korsan kitaplar hem yazarın hem de yayınevinin emeğine büyük darbe vuruyor. Tabi bilinçli kitap okuyucuları bu korsan kitaplara ilgi göstermese de her malın bir alıcısı olur mantığıyla satın alanı da çok.


Uzun lafın kısası eğer kitap yazıp köşeyi dönmek gibi bir hayaliniz varsa gerçekleşmesi için çok çalışmalı ve kısmetinizin dönmesi için beklemelisiniz. İyi şanslar.