Kültür varlığı tescilli konak tahrip edildi

Antalya’nın İbradı ilçesinde elektrik hatlarını yer altına almak isteyen Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş (AEDAŞ) “kültür varlığı” tescilli 19.yy yapımı tarihi bir konağın duvarına kazı sonucu hasar verdi.

Kültür varlığı tescilli konak tahrip edildi antalya ibradı

1970’li yıllarda elektrik hattından konağa yangın sıçramaması için elektrik direği konağın karşı kaldırımına yerleştirilirken bugün elektrik hattını yeraltına almak üzere konağın hem kuzey köşesinde hem de güneyindeki bahçe duvarının temeli kazılarak iki adet elektrik kutusu yerleştirmede sakınca görülmedi.

19.yy yapımı tarihi konağa verilen tahribat, bu yapıları korumaktan sorumlu Valilik ile Büyükşehir ve İbradı belediyelerinin tarihi yapıları göz ardı eden icraatlarının devamı niteliğindeydi.


Tarihi konak yıkıldı, yerine çocuk parkı ve lojman binası yapıldı

Tarihi kadı konakları, düğmeli evleri, bağ evleri, kahvehane ve hamam gibi 300 kadar sivil mimarlık örneğine sahip İbradı’da kültürel koruma mevzuatına aykırı yatırımların öncüsü, tarihi bir konağı yıktırarak arsasına çocuk parkı, tarihi su kemerinin üzerine lojman binası yapan İbradı Belediyesi olmuştu.

Eski belediye binasının altına taş fırın yapıldı

Kasaba merkezine kanalizasyon şebekesi döşenirken, tarihi kahvenin görünümünü kapatan binaya ruhsat verirken Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’nu dikkate almayan İbradı Belediyesi, “kültür varlığı” olarak tescilli eski belediye binasının altına taş fırın yapmıştı.

Hükümet Konağı yapıldı, tarihi su sarnıçları yok edildi

Kültür varlığı olarak tescilli tarihi bir cami ile bir konağın arasına 2011 yılının Mayıs ayında her iki kültür varlığını da gölgede bırakan büyüklükte hükümet konağı yaptıran Antalya Valiliği, temel kazısı esnasında tarihi iki su sarnıcını da yok etmişti.

Kültür varlığı olarak tescilli lojman binasında izinsiz tadilat yaparak binanın dış görünümünü değiştiren Orman Müdürlüğü, botanik turizmini teşvik amacıyla kullanılacak tescilli bir düğmeli evin restorasyon projesini de iş bittikten sonra yaptırmıştı.


Tarihi yapıların basit onarım izinlerinden sorumlu Antalya Büyükşehir Belediyesi de Erimna antik kenti kalıntıları üzerine kurulu Ormana Mahallesi’nde yağmur suyu drenajı projesi için kepçe ile kilometrelerce derin kazı yapmasına karşın Antalya Koruma Kurulu’ndan izin alamamıştı.

Kültür varlığı tescilli konak tahrip edildi antalya ibradı Kültür varlığı tescilli konak tahrip edildi antalya ibradı Kültür varlığı tescilli konak tahrip edildi antalya ibradı Kültür varlığı tescilli konak tahrip edildi antalya ibradı

Atatürk Orman Çiftliği: Kurbağa teorisinin küçük bir fotoğrafı


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.