Arkadaş edinmek okula uyum sürecini hızlandırıyor

Yeni bir ortama girmek, çocuklar için stres yaratan bir durum. Özellikle bu yıl ilk kez okula adım atan birinci sınıf öğrencileri, ailelerinin yanında olmaması; ara sınıflarda okul değiştiren öğrenciler ise arkadaş edinmek ve okula alışma aşamasında endişe yaşıyorlar.

Arkadaş edinmek okula uyum sürecini hızlandırıyor

Arkadaş edinmek okula uyum sürecini hızlandırıyor

Çocukların okula daha rahat adapte olmalarını hızlandıracak unsurların başında, okulda arkadaş edinmelerinin geldiğini belirten Uzman Psikolog Ayben Ertem, bu süreçte ailelerin öğretmenlerle işbirliği yapması gerektiğinin altını çiziyor.

Uzun bir eğitim-öğretim döneminin ilk adımları atıldı. Bu yeni başlangıç kimi çocuklar için sorunsuz geçerken, kimileri okula uyum konusunda çeşitli problemler yaşıyor. Bu yıl ilk kez okula başlayan ilkokul öğrencileri ya da çeşitli nedenlerle okul değiştiren öğrenciler, çevreye uyum sağlama ve kendini yalnız hissetme konusunda bazı kaygılar içinde oluyor. Çocuğun okula uyumu konusunda en büyük görev ise ebeveynler ve öğretmenlere düşüyor. Çocukların arkadaş edinmesinin, okula adaptasyonlarını hızlandıracağını belirten Uzman Psikolog Ayben Ertem, ailelerin arkadaş edinmek konusunda çocuklara tüyo vermesi ve öğretmenlerle işbirliği içinde olmasını tavsiye ediyor.


Çantasına, mutlu olabileceği resim veya not bırakabilirsiniz

Çocukların bir yetişkinle bağlantı kurarak, kendilerini güvende hissetmek istediğini söyleyen Uzman Psikolog Ayben Ertem, “Çocukların aileleriyle birlikte olmadıklar zaman güven ve bağlantı kurma hissini bir başkasıyla yapmaları gerekir. Eğer bunu yapamazlarsa endişeli olup, o ortamda kalmak istemezler. Çocuğunuzun okula gitmek istemediğini görüyorsanız, öğretmenlerle iyi bir bağlantı kurmasını sağlayabilirsiniz. Burada görev hem öğretmene hem anne babaya düşüyor. Öğretmene, çocuğunuzun okula adapte olmakta sıkıntı çektiğini ve çocuğunuza ulaşmak için özel çaba göstermesini belirtebilirsiniz. Ayrıca, okulda geçirdiği süre içerisinde sizlerle bağının devam etmesi için çantasına küçük notlar, resimler bırakabilirsiniz. Beraber çekilmiş bir fotoğrafınızı koyabilir ya da bir kalp çizip yanına seni çok seviyorum yazabilirsiniz. Sizden gelecek bu tür şeyler, siz onu okuldan alıncaya kadar ya da eve gelip sizi görünceye kadar onları oyalayacaktır” dedi.

Arkadaş edinmek süreci hızlandırır

Arkadaş edinmenin önemini anlatan Ertem, “Çocukların okula adapte olmalarını hızlandıracak bir başka unsur, okulda arkadaş edinmeleri. Bu konuda da öğretmenle aileler işbirliği yapabilir, ya da akşam eve geldiğinde çocuğunuza okulla ilgili sorular sorabilir, arkadaşlığı nasıl başlatacağına dair tüyolar verebilirsiniz. Okuldan sonra bir araya geldiğinizde başka hiçbir şeyle ilgilenmeden en azından bir 10-15 dakika çocuğunuzu dinleyin, okulda neler yaptığını anlatsın. Okuldan sonra birlikte vakit geçirin, bir şeyler yapın” şeklinde konuştu.


Sorunlar ilerleyen haftalarda da başlayabiliyor

Kimi zaman çocukların okula başladıklarında sorun yaşamadığını, ilerleyen zamanlarda okula girmek istemediklerini kaydeden Ertem, “Çocuklar bazen de 1-2 hafta geçtikten sonra okula gitmek istemeyebilir; sabah kalkmak istemez, tedirgin olabilir ve ağlayabilirler. Böyle bir durumda okulda ne gibi bir sorun olduğunu araştırmak gerekir. Okulda bir zorbalığa mı uğruyor, dersleri mi anlamıyor, öğretmene mi söyleyemiyor bunları keşfetmek gerekir. Doğrudan sorularla bunu anlamak zor olabilir, böyle durumlarda oyun vasıtasıyla öğrenilebilir. Özellikle dersleri anlamıyor ya da okulda bir zorbalığa uğruyorsa buna erken müdahale etmek önemlidir” ifadelerini kullandı.

Biyografi: Uzman Psikolog Ayben Artem

Uzman Psikolog Ayben Ertem kimdir
Uzman Psikolog Ayben Ertem

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünü bitirdikten sonra, yaklaşık 7 yıl Koç grubu bünyesinde çalıştı. Daha sonra klinik alanda çalışmak istediğine karar veren Ertem, Amerika’da Walden Üniversitesi’nden Sağlık Psikolojisi alanında mastır diplomasını aldı.

Klinik alanda çalışmanın yaşam boyu öğrenmeyi de beraberinde getirdiğine inanan Ertem, lisans ve mastırın ardından, psikolojik testler alanının yanı sıra bireysel terapi, oyun terapileri ve aile terapileri alanında eğitimler aldı.


Çalışma alanlarına yönelik eğitimlerini sürdüren Ertem, 2001 yılından beri neurofeedback ve biofeedback konusunda Amerika, Avrupa ve Kanada’da birçok kongre, seminer ve çalıştaylara katılımını sürdürüyor. Yaklaşık 15 yıldır bireyler ve ailelerle çalışan Ertem, çeşitli terapi yaklaşımlarının yanında neurobiofeedback’i sıklıkla uyguluyor ve eğitimler veriyor. Biofeedback Uluslararası Birliğinden (BCIA) Board Sertifikasyonu var.

Okula uyum: Veliler nelere dikkat etmeli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.