Okula uyum: Veliler nelere dikkat etmeli?

Tatil bitti, okullar açıldı. Okula uyum sürecinde veliler nelere dikkat etmeli? Çocuklarda öğrenme motivasyonunu artırmak için neler yapılmalı?

Okula uyum: Veliler nelere dikkat etmeli?

Okula uyum eğitimi nedir?

9 aylık eğitim öğretim dönemi bugün tüm öğrenciler için başladı, öncelikle hayırlı ve başarılı bir yıl olmasını diliyorum. Geçtiğimiz Pazartesi okul öncesi, 1. sınıflar ve 5. sınıflar “okula uyum eğitimi” programıyla başladılar. Okula ilk kez başlayacak öğrencilerin bu 1 haftalık uyum sürecinde güvenli alanı olan evden çıkıp dış dünyaya açılma, kendi ortamından uzaklaşıp bireyselliğini kazanma sürecini desteklemek ve okula alışmalarını kolaylaştırmak amaçlandı.

Uyum sürecinde veliler nelere dikkat etmeli?

Bugün, okula giden diğer tüm öğrencilerin de uzun yaz tatili rehavetini atmaları için bir uyum süreci olacak. İşte bu noktada ailelerin tutumu oldukça önemlidir; çocuğunuz eve geldiğinde belki kötü bir gün geçirdiğini anlatabilir, okula gitmek istemediğini söyleyebilir. Öncelikle çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa yargılayıcı değil, yardımcı bir tavır ve ses tonuyla nedenlerini sorun.


Çocuğunuzun kaygılarını küçümsemeyin gerekiyorsa bir kaç gün güven duygusunu yerleştirmek için okuluna sizin bırakın. Akşam eve geldiğinde “Bir sorun oldu mu?”, “Okul, dersler nasıl geçti?”, “Öğretmeninle, arkadaşlarınla aran nasıldı?” soruları yerine genel olarak “Günün nasıl geçti?”, “Bugün en çok neye güldün?”, “Bugün öğrendiklerinden en çok hangi konu, ders ilgini çekti?” gibi daha olumlu ifadeler içeren sorular sorun.

Çocuğunuzun sağlığı okul için hazır mı?


18 Eylül Pazartesi günü saat 10:00’da TRT Haber’de yeni Eğitim Öğretim dönemini ve “Sınavlar nereye gidiyor, ne olmalı?” değerlendireceğim.

Öğrenme motivasyonunu artırmak için bunlara dikkat!

İlk haftadan sonra düzene alışacak olan çocukların okul dönemi boyunca öğrenme motivasyonunu artırmak için aileler özellikle bu noktalara dikkat etmeli:

  • Her çocuğun farklı özellikleri vardır ve başarısı da kendi gelişimi içinde değerlendirilmelidir. KIYASLAMA YAPMAYIN.
  • Çocuğunuzun derslere ilgisini artırmak ve başarılı olmasını sağlamak için SORUMLULUK DUYGUSUNU GELİŞTİRİN.
  • Çocuğunuzla vakit geçirin, onu anlamak için dinleyin ve KENDİNİ İFADE ETMESİNİ SAĞLAYIN.
  •  Çocuğunuz okula gitmeyi iş olarak görmeye başladığında ona OKULUN ASIL AMACININ ÖĞRENME OLDUĞUNU HATIRLATIN.
  • Anlama düzeyi arttıkça başarı da artar bu nedenle çocuğunuzun OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMASINA YARDIMCI OLUN.
  • Çocuğunuzun ödev yapmasını sağlamak için ödül/ceza gibi YAPTIRIMLARDA BULUNMAYIN
  • Çocuğunuz okulunu sevmiyorsa, ödevlerini yapmıyorsa zorlamayın NEDENLERİNİ KEŞFEDİN, GERÇEK SEBEBİ BULUN. (ödev zor gelebilir, konuyu anlamamış olabilir, okulda arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle sorun yaşamış olabilir).

Böylelikle çocuğunuzun akademik başarısını ve hayat başarısını eş zamanlı sağlarsınız.


Not: Çocuğunuz sizinle bilgi paylaşmıyorsa çocuğunuzda kaygı, endişe ve korku gözlemliyorsanız lütfen bir uzmana başvurun.

Okul fobisi nedir? Okul korkusu yaşayan çocuklar için tavsiyeler


Burçak Özel
• Eğitim uzmanı, yazar, eğitim koçu • Kurucusu olduğu eğitim danışmanlık kurumunda ortaokul, lise ve üniversite hazırlık öğrencilerine derslerini destekleyici eğitimin yanı sıra bireyin kendini tanıması, verimli ve etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenmesi, sınav kaygısı azaltılması, doğru meslek seçimi belirlenmesine yönelik danışmanlık hizmetleri vermektedir. • Öğrenciler ve veliler arasında köprü kurarak doğru iletişimi sağlayarak aile içi çatışmaları önleyici danışmanlık çalışmaları yapıyor. • TRT Haber ve diğer ulusal kanallarda eğitimle ilgili güncel gelişmeleri yorumlamaktadır. • Ankara Üniversitesi İLEF’te Yüksek Lisans tezini "Yeni Medya, Dijital Nesil ve Kimliklerin İnşası" konusu üzerine çalışıyor. • "Çocuğu Tanıma Sanatı" kitabının yazarıdır.