Boy uzatan yiyecekler neler? Boy kaç yaşına kadar nasıl uzar?

Erkeklerde yaklaşık 25 yaşına, kadınlarda ise ortalama 20 yaşına dek uzamaya devam eden boy uzaması, hipofiz bezi tarafından salgılanan büyüme hormonu sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle, bu hormonun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirmesine yardımcı olacak yiyecekler tüketmek gerekiyor. Peki hangi besinler boy uzamasına yardımcı oluyor?

Boy uzatan yiyecekler neler? Boy kaç yaşına kadar nasıl uzar?

Tek başına protein ya da diğer yiyecekler boy uzatıcı etki göstermez

Uyum içinde düzgün hazırlanmış bir diyet programı takip edilmelidir. Bu programla birlikte, uyku düzeni de çok önemlidir. Zira, büyüme hormonu en çok uyku uyunurken salgılanır.



Protein içeren gıdalar, kemiklerin gelişmesine ve büyümesine yardım eden HGH’nin (human growth hormone yani, insan büyüme hormonu) daha çok üretilmesini sağlar. Hipofiz bezi tarafından salgılanan HGH, kemik, kıkırdak, doku gibi yapıları güçlendirir ve büyümelerine yardım eder.


Boy uzatan yiyecekler (Tam Lise)

Kemik, kıkırdak ve doku oluşumuna yardım eden, protein zengini besinler tüketilmelidir.

  • Süt, protein zengini doğal bir içecektir. Çocukların günde 1-2 bardak süt içmesi tavsiye edilir.
  • Süt tüketimi, diğer süt ürünleri ile de desteklenmelidir. Bilhassa peynir ve yoğurt A, B, D ve E vitaminleri açısından oldukça zengin olması itibariyle değerli yiyeceklerdir.
  • Protein ve kalsiyum da içeren peynir ve yoğurt, büyüme için çok önemlidir ve özellikle ergenlik döneminde oldukça gereklidir.
Boy nasıl uzar, boy uzamasına yardımcı besinler neler?
Boy uzatan yiyecekler neler?
  • Tüm peynir çeşitleri önemlidir, ama içindeki bol kalsiyum nedeniyle çedar peyniri diğer süt ürünlerinden ayrı tutulabilir. 100 gr çedar peynirinin içinde yaklaşık 720 mg kalsiyum bulunur. Ülkemizde çok tercih ettiğimiz bir peynir çeşidi olmasa da, çedar peynirini çocukların ergenlik döneminde mutfaklardan eksik etmemek faydalı olur.

Yumurta da süt gibi boy uzatır

Boy nasıl uzar, boy uzamasına yardımcı besinler neler?
Boy uzatan yiyecekler neler?
  • Yumurta akı yüzde 100 protein içerir. Sarısında ise vücudu şişmanlatan yağlar vardır. Bu yüzden akı sarısından daha değerlidir.
  • Tavuk, et ürünleri içerisindeki en yüksek protein oranına sahip gıdadır. Kas ve doku gelişimine katkıda bulunan tavuk, günde 100 gr kadar tüketilebilir.
  • Kırmızı ette de bol miktarda protein bulunur ancak aynı zamanda fazlası kolesterol seviyesini artırır. Az miktarda tüketilmelidir.
  • Soya, bitkisel gıdalar içindeki en yüksek protein oranına sahiptir. Boyun uzamasına yardım eder. İçindeki saf protein kemikleri geliştirir ve doku kütlesini artırır. Günde 50 gramlık soya, soya fasulyesi tüketimi önemlidir. Soya, vejetaryenler için de önemli bir protein deposudur.
Boy nasıl uzar, boy uzamasına yardımcı besinler neler?
Boy uzatan yiyecekler neler? Boy nasıl uzar?
  • Brokoli bağışıklık sisteminin güçlendiren ve vücudu koruyan en önemli sebzedir. Yapılan çalışmalara göre, belirli bir düzende tüketilirse zamanla tüketimine alışılıyor.
  • Koral kalsiyum, diğer adıyla mercan kalsiyumu adından da anlaşıldığı üzere deniz mercanlarından elde edilir. Doğal bir boy uzatıcıdır. Kemik kütlesini artırır, kemik kütlesi geliştikçe de kemik boyu uzar. Erken yaşlarda alınmaya başlanmalıdır.
  • Magnezyum, fosfor, flor, iyot, demir ve manganez gibi mineraller de boy uzatır.

D vitamini güçlü ve sağlıklı bir kemik yapısı için önemli. Dolayısıyla D vitamini boy uzatan besin takviyesini içerir.

Boy nasıl uzar, boy uzamasına yardımcı besinler neler?
Boy uzatan yiyecekler neler?
  • D vitamininin eksik olduğu durumda, büyüme aksar, kemikler zayıflar ve boy uzaması yavaşlar. D vitamini ayrıca vücudun kalsiyum emilimini de artırır.
  • A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini veya riboflavin, C vitamini veya absorbik asit ve ayrıca F vitamini de büyüme ve uzama için gerekli vitaminlerdir. Bu vitaminler daha çok sebze ve meyvelerde bulunur.
  • Sebze ve meyvelerin boyu uzatmadaki etkisi ve sağlıklı bir hayat sürmek için faydası çok önemlidir. Sebze ve meyveler bol miktarda vitamin, lif, potasyum ve folik asit içerir.
  • A vitamini doku ve kemiklerin gelişmesine yardım eder. Kavun, greyfurt, papaya, mango, karpuz ve kayısıda bolca A vitamini vardır. Sebzelerden ise, havuç, nohut, kabak, brokoli, ıspanak, domates ve patateste bol miktarda A vitamini bulunur.
  • Turunçgiller ve kabuksuz meyveler de kemik büyümesine ve boy uzamasına yardımcı eder.
  • Kuru meyveler de iyi bir kalsiyum deposudur boy uzaması için etkilidir
Boy nasıl uzar, boy uzamasına yardımcı besinler neler?
Boy uzatan yiyecekler neler?

Kuru yemişler boy uzatan yiyecekler arasında

  • Kalsiyum deposu olan kuru yemişler boy uzamasına yardımcı olurlar. Ara öğünlerde, sütle birlikte tatlı ihtiyacını karşılamak amacıyla çocuklara kuru meyve yedirilebilir. Ancak kuru meyvelerin tüketim miktarı çok önemlidir. Eğer fazla tüketilirlerse, kilo problemine yol açabilirler. Gün içinde 4-5 adet kuru kayısı, 2-3 kuru incir, ya da 1 avuç siyah kuru üzüm seçeneklerinden biri tercih edilmelidir.
  • Karbonat içeren içeceklerin, çok miktarda tuz, şeker ve kahvenin kalsiyumu inhibe edici özelliği vardır. Bu durumda büyüme ve uzama olumsuz yönde etkilenir.
  • Fazla sigara tüketimi de büyümeyi engeller ve sağlığı tehdit eder.
  • Nişasta ve hububat, vücudun enerji deposudur. Aynı zamanda, B vitamini, lif, demir, magnezyum ve selenyum açısından zengindirler. Kahverengi pirinç, mısır ve tam buğdaylı besinler ve boy uzamasında etkilidir. Nişasta ve hububat, fazla tüketildiğinde çok kalori alımına sebep olur. Bu nedenle, çocukların hızlı gelişim yaşadıkları ergenlik çağında bu besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Yulafta da yüksek miktarda protein bulunur
Boy nasıl uzar, boy uzamasına yardımcı besinler neler?
Boy uzatan yiyecekler neler?
  • Yulaf aynı zamanda kas kütlesini artırır ve yağ miktarını azaltır. Her sabah, kahvaltıda 50 gram yulaf tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Kalsiyum oranı çok yüksek yiyeceklerden biri de susamdır. Direkt olarak tüketmeye alışık olmadığımız susamı çoğunlukla simit, börek ve bazı poğaça çeşitlerinden alıp tüketebiliriz. Buradaki en önemli nokta, susamın içeriğindeki yağdır. Eğer içinde çok yüksek oranda yağ bulunuyorsa, susam faydadan çok zarar verecek ve çocuğun kilo olmasına yol açacaktır.
  • Hem çocukların hem de gençlerin zevkle tükettiği ürünlerin başında kuruyemişler gelir. Kuruyemişler, kalsiyum içeriği yüksek besinler olduğundan, süt ve ürünlerine destek olurlar. Özellikle, kaju, tuzsuz kabak çekirdeği, fındık, fıstık, badem ve ceviz gün içerisinde ortalama 1 avuç tüketilmelidir. Daha faydalı olması için bu yemişlerin tuzsuz, baharatsız, kavrulmamış, yağsız olanları tercih edilmelidir.

Kısaklık nedenleri nedir? Aileler neler yapmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.