Eşcinsel turistler İzmir’de gerekçesiz sınır dışı edildi

İngiltere’den Türkiye’ye gelen iki eşcinsel turist, havalimanında hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edildi.

Eşcinsel turistler İzmir'de gerekçesiz sınır dışı edildi

Journo‘dan Burcu Karakaş’ın haberine göre; Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı Bilal Sadiq (28) ve Polonya vatandaşı Tomasz Pawel Walus (25), Türkiye’deki arkadaşlarını ziyaret etmek için 14 Ekim günü İzmir’e geldi.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda pasaport kontrolü için kuyrukta bekledikleri sırada yanlarında bir kişi belirdi. Sivil giyimli polis memuru iki turiste, Türkiye’yi ziyaret nedenlerini sordu. Journo’ya konuşan Bilal Sadiq, memurun kendisine aslen nereli olduğunu sorduğunu, bir süre sonra ise kuyruktan ayrılarak başka bir yere geçmelerini istediğini söyleyerek, “Öncelikle kontrol amaçlı sorular sorulduğunu sandık. Yarım saat sonra başka bir yetkili geldi. Telefonlarımızı istedi” dedi.


Polisten ‘Eşcinsel Onur Yürüyüşü ne zaman düzenleniyor?’ sorusu

Sadiq, telefonunu alan yetkilinin WhatsApp mesajlarını okuduktan sonra fotoğraflarına baktığını dile getirdi. “Eşcinsel olduğumuzu anladılar. Sonra arkadaşımın telefonunu istedi. Ona da sorular sordu. Oradan bir ofise geçtik” diyen Sadiq, memurun kendilerine sevgili olup olmadıklarını sorduğunu da öne sürdü.

İngiliz genç, sevgili değil arkadaş olduklarını söyledikten sonra, Türkiye’de LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün ne zaman düzenlendiğinin de sorulduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle devam ettirdi:

“Bu esnada telefonumdaki fotoğrafları birbirlerine gösterip gülüyorlardı. Türkçe bilmediğim için ne dediklerini anlamadım. Türkiye’ye giriş yapamayacağımızı, İngiltere’ye gitmemiz gerektiğini söylediler. Bunu duyduğumda şoke oldum. Türkiye’ye ilk kez gelmemiştim ama başıma ilk defa böyle bir şey geldi. Daha önce sorun yaşamadım. Hiçbir neden göstermediler.”

izmir adnan menderes havalimanı Eşcinsel turistler İzmir'de gerekçesiz sınır dışı edildi polis

“Sınır dışı kararı için kimse bir neden sunmadı”

Sadiq, telefonlarını geri aldıktan sonra arkadaşı Tomasz Pawel Walus’un neden sınır dışı edileceklerini sorduğunu ancak yanıt alamadıklarını, yazılı bir belge istedikleri zaman ise görevlilerin agresifleştiğini söyledi.


“Havaalanında görevli kişilerden kimse bize bir neden sunmadı. Gözaltına alındığımız yerde üstümüz arandı. Türkiye’deki arkadaşlarıma haber verebildim, onlar da inanamadılar” diyen İngiliz turist, ilk uçakla ülkelerine geri gönderilmek istendiklerini ancak uçağın kaptanı kabul etmeyince aynı geceyi havaalanında gözaltında geçirdiklerini ifade etti.

Çarşamba gününe kadar beklemeleri gerektiği söylendiğinde Londra dışında başka bir şehre gidebileceklerini belirtmelerine rağmen bunun mümkün olamayacağını, prosedüre uygun davranılması gerektiğini ancak sonrasında kendilerinin ödemesi halinde gidebileceklerini öğrendiler. İki kişi tek yön 2 bin lira ödeyerek Münih bileti almak zorunda kaldılar ve 15 Ekim’de sınır dışı edildiler.

polis pasaport kontrolü eşcinsel gay turistler

“Fotoğraflara baktıktan sonra tavırları değişti”

Pasaportlarının pilota verileceği, inince alabilecekleri söylenmişti ama havaalanı yetkilileri pasaportlarını uçağa binmeden geri verdi. Almanya’ya indiklerinde ise kendilerini Alman yetkililerin karşılayacağını düşünmüşlerdi ama böyle bir durum yaşanmadı. Sadiq, “Anladığımız kadarıyla, telefonlarımıza bakan memur gördüklerini beğenmedi ve eşcinsel olduğumuz için ülkeye giriş izni vermedi” diye konuştu.

Polis memurlarının telefonlarındaki fotoğraflara baktıktan sonra tavırlarının değiştiğini savunan Sadiq, “Öncesinde kibar bir şekilde soru soruyorlardı. Sonra tavır değişti ve kabalaştılar. Bunu beklemiyordum. Kötü bir deneyim oldu” dedi.


Eşcinsel turist ayrıca, İngiliz Konsolosluğu’nu aradıklarını ama konsolosluk yetkililerinin bir şey yapamayacaklarını söylediğini de iletti. Ne arkadaşının ne de kendisinin sabıkası olduğunu belirten Sadiq, Türkiye’den sınır dışı edilmeleri ile ilgili henüz bir şikayette bulunmadıklarını ancak yasal işlem başlatmayı düşündüklerini dile getirdi.

Nefret suçları: Türkiye’de “eşcinsel” olmak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.