Grip ve nezleye ev yapımı çözüm arayanlar için faydaları saymakla bitmeyen, hastalığa geçit vermeyen mürver bitkisinden yapılan doğal şurup tarifi…
Sonbahar artık kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Her mevsim geçişinde olduğu gibi soğuk algınlığı, grip, nezle birçoğumuzun kapısını çalmaya başlıyor.
Hanımeligiller familyasından olan mürver çiçeği Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak yetişiyor. Türkiye’de de rahatça bulunabiliyor. Farklı bölgelerde farklı isimler alabiliyor. Örneğin Rize’de livor, Gaziantep’te telligelin, İnebolu tarafında hekimana ismiyle tanınıyor. Kentlerde aktarlarda rahatça bulunabiliyor.
Faydaları saymakla bitmiyor
- Beyaz ve siyah renkte iki cinsi bulunan mürverin faydalarıysa say say bitmiyor:
- İçindeki A, B ve C vitaminleriyle vücut direncinin artmasını sağlayarak hastalıklardan koruyor.
- Müshil özelliğiyle kabızlığı gideriyor.
- İdrar söktürücü özelliği bulunuyor.
- Balgam söktürücü olarak kullanılabiliyor, göğsü yumuşatıyor.
- Terletici etkisi bulunan mürver çiçeği grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirmede çok etkili oluyor.
- Zatürre ve bronşiti geçirmeye destek oluyor.
- Ateşi düşürüyor.
- Anne sütünü artırıyor.
- Zayıflatıcı etki gösteriyor.
Ev yapımı mürver şurubu tarifi
Malzemeler:
3 kahve fincanı siyah kurutulmuş mürver, 4 bardak su, 2 kaşık zencefil kökü, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, yarım tatlı kaşığı karanfil tozu, 1 çay bardağı bal.
Nasıl hazırlanır?
Orta boyutta bir tencerenin içine mürver, su, karanfil ve tarçını eklemekle başlayın. Karışım bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak tencerenin kapağını açın. Bu şekilde suyun buharlaşarak yarıya kadar inmesini bekleyin. 45 dakika kaynattıktan sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilıdıktan sonra karışımı süzün ve balı ekleyerek iyice karıştırın. Ardından karışımı kavanozlara doldurarak çok sıcak olmayan bir ortamda saklayın.
Nasıl kullanılır?
Şuruptan haftada 2 ya da 3 kez birer kaşık almak ve ardından bir bardak ılık su içmek gerekiyor. Mürver şurubunu yetişkinler bir çorba kaşığı, çocuklar ise bir tatlı kaşığı olarak tüketmek yeterli oluyor. Fakat ciddi bir rahatsızlığı olanların, bu şurubu uygulamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.
Mürver çiçeği botanik bilgi
Hanımeligiller familyasındandır. Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver’dir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır.
Çiçekleri oldukça küçük olup; beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar. Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm. çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.