Süper yapıştırıcı yaraları 60 saniyede iyileştiriyor!

Yaraları 60 saniyede iyileştiren süper yapıştırıcı. Tıp ve bilim dünyası, ameliyatlardan kazalara kadar kullanılacak bu buluşu konuşuyor.

Süper yapıştırıcı yaraları 60 saniyede iyileştiriyor!

Science Translational Medicine adlı dergide yayınlanan bilimsel bir çalışmanın sonuçları herkesi şaşırtacak kadar güzel sonuçlar ortaya koydu. Avustralyalı ve Amerikalı bilim adamlarının yapmış oldukları bu bilimsel çalışmada ortaya çıkan ürün esnek bir yapıştırıcı olarak piyasaya sürülüyor. Bu yapıştırıcının özelliği ise açık bir yara üzerine uygulandığında yaranın 60 saniye gibi çok kısa bir süreden kapanmasını sağlıyor. Tıp dünyasının çok rağbet edeceği bu çalışma yavaş yavaş tüm dünyada kullanıma sunulmaya başlandı.

Süper yapıştırıcı hangi alanlarda kullanılacak?

Cerrahi müdahalelerde yeni bir çığır açacak olan süper yapıştırıcı; esnek ve yapışkan özelliği ile ameliyatlarda zımba ve dikiş kullanımını ikinci plana atacak gibi görünüyor. Cerrahi alanında çalışanların şimdiden çok fazla tercih ettiği bu ürünün adı MeTro olarak belirlendi. Bu ürün açık yaraya uygulandıktan sonra 1 dakika içinde cilt birbirini tutar hale geliyor.


Süper yapştırıcı, Northeastern Üniversitesi’nden kimya mühendisliği profesörü olan Nasim Annabi, Sydney Üniversitesi ve Harvard Tıp Fakültesi‘ndeki bilim insanlarıyla ortaklaşa yaratılmış.

Nasim Annabi super glue süper yapıştırıcı yaralar ameliyat
Nasim Annabi, PhD

Nasim Annabi tarafından geliştirilen bu esnek yapıştırıcının kullanım alanı da her geçen gün artıyor. Amerikalı bilimcilerin  geliştirdiği süper yapıştırıcı özellikle insan vücudundaki hassas organlarda kullanılmaya ve olumlu sonuçlar alınmaya başlandı. Elastiki yapısı ile organlara kısa sürede uyum sağlayan bu yapıştırıcı akciğer, kalp, damarlar gibi hayatı fonksiyonları bulunan organlar üzerinde etkili ve olumu sonuçlara ulaşıldı.


Süper yapıştırıcı olarak adlandırılan bu ürünün çok hızlı bir şekilde kullanım alanının artmasında oldukça pratik bir kullanımının olması ve hastanın çok kısa sürede iyileşmesine olanak tanıması söz konusu. Bu yapıştırıcının kullanılması ile artık doktorlar iğne iplikle uğraşmayacak; onu yerine çok kısa sürede ve estetik bir şekilde yarayı kapatacak bir yapıştırıcı kullanmış olacaklar. Bu ürünün kullanımı ile yaralarda meydana gelen yırtılma, yaranın dikiş tutmaması, mikrop kapma gibi riskler ortadan kalkmış olacak.

Acil durumlarda süper yapıştırıcı kullanımı

MeTro adlı süper yapıştırıcı özellikle kazalar sırasında ve acil ilk yardım müdahalesi gerektiren durumlarda kullanım için uygun bir malzeme olarak görülüyor. Bu yapıştırıcının en büyük özelliği, uygulamadan çok kısa bir süre sonra yaranın üzerini kapatması; yaranın hava almasını ve mikrop kapmasını önlemesi. Ayrıca bu yapıştırıcı ürün uygulandıktan sonra güneş ışığına tutularak uygulandığı noktada sabit kalması sağlanıyor. Yara iyileşene kadar uygulanan bölgede sabit bir şekilde kalan yapıştırıcı, vücutla uyumlu bir şekilde yaranın iyileşmesi sırasında yavaşça yok oluyor.


Süper yapıştırıcının tıp alanında ve özellikle de insan bedeninde kullanımında, içeriğindeki maddelerin de çok önemli bir yeri var. İçeriğinde bulunan maddeler, insan vücudu ile uyumlu olan maddelerden oluşuyor. İnsan vücudundaki birleştirici özelliği olan dokular elastin protein liflerinden oluşuyor. Bu ürünün yapısında da insan dokularıyla uyumlu elastiki protein lifleri bulunuyor. Bu ürün çok kısa süreli uygulamalarda da uzun süreli aylarca iyileşmesi beklenen yaralarda da olumlu sonuçlar verdi.

Yaraları iyileştirici özelliğe sahip kantaron yağının faydaları neler?