Hem tadı hem de sağlık açsısından faydaları ile özellikle Avrupa ülkelerinde popüler olarak tüketilen Yıldız Meyvesi (Carambola), bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Düşük kalorili olması nedeniyle diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında.
Yıldız meyvesi bir doğal antioksidan deposu
Uzak Doğu’nun egzotik tatlarından, tatlı ve ekşi aromalı olan ve Karambola (Carambola) adıyla da bilinen Yıldız Meyvesi, doğal antioksidan özelliği ile hastalıklara karşı vücut direncini artırarak soğuk kış günlerinin en büyük destekçisi olarak karşımıza çıkıyor.
Yıldız Meyvesi, kış mevsiminde hem formunu korumak isteyenlerin hem de diyetisyenlerin listesinde ilk sırada yer alıyor. Yıldız Meyvesinin 100 gramında 31 kalori bulunuyor.
Carambola, kötü kolestrol düşmanı
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, düşük kalorili Yıldız Meyvesinin temel besin maddeleri, antioksidanlar ve sağlık için gerekli olan vitaminlerin çoğunun içeriğinde bulunması nedeniyle sağlık açısından zengin bir meyve olduğunun altını çiziyor.
Lif açısından zengin olan Yıldız Meyvesinin, kolon kanserine karşı da koruma sağladığını vurgulayan Kümeli, kötü kolestrol olarak bilinen LDL‘nin de bağırsaklarda emilmesini önlemeye yardımcı olduğunu ifade ediyor. Vücudun günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 57‘sini karşıladığını da kaydeden Kümeli, Yıldız Meyvesinin bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direnç geliştirmesine yardımcı olduğunu vurguluyor.
Yıldız meyvesi nedir?
Yıldız meyvesi, oxalis familyasına ait bir türdür. Altın sarısı renginde meyveleri olmasının yanı sıra, şekli yıldıza benzemektedir. Gevrek bir yapıya ve hafif tatlı, mayhoş bir lezzete sahiptir. Karambola olarak da bilinen yıldız meyvesi, kabuk ve çekirdekleri dahil tamamı yenilebilen, boylamasına beş dilimden oluşan sulu bir meyvedir.
Enlemesine kesildiğinde yıldız görünümünü aldığı için ülkemizde yıldız meyvesi ismiyle anılır. Thayeard Newcombe, Wheeler, Kembangan, Maha, Kaiangh, Hoku, Golden Star, Fwang Tung gibi türleri bulunmaktadır. Ana yurdu Moluccas, Hindistan ve Sri Lanka olarak bilinen yıldız meyvesi, farklı iklimlere uyum sağlayabildiği için tüm dünyaya yayılmıştır.
Yıldız meyvesi nasıl ve nerede kullanılır?
Damakta elma, ananas ve limon karışımı bir tat bırakan yıldız meyvesi, kenarlarındaki sert kısımlar kesildikten sonra, enlemesine yıldız şekli oluşturacak şekilde, istenilen kalınlıkta dilimlenebilir.
Yıldız şeklinde dilimlenmiş olan meyve, bu haliyle yenilebileceği gibi, çeşitli soğuk içecek ve kokteyllerin yanında bardak süslemesi olarak, ayrıca reçel ve marmelat yapımında kullanılabilir. Hoş aromasıyla salatalarda garnitür olarak da tercih edilebilecek yıldız meyvesi, renkli görüntüsüyle pasta dekorasyonu için de iyi bir seçimdir.
Yıldız meyvesi nasıl saklanır?
Yılın 12 ayı boyunca Malezya’dan ülkemize gelen yıldız meyvesi taze olarak yenilebilir. Aynı zamanda, kurutulmuş halde uzun süre muhafaza edilebilir. Kurutulan yıldız meyvesi fosfor yönünden çok daha zengin bir hal almaktadır. Bunun için, kabuklarından ayrılarak dilimlenen meyveler havadar ve güneşli bir yere serilerek kolayca kurumaları sağlanabilmektedir. Diğer bir seçenek de meyvenin dondurulması yöntemidir. Bunun için göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, dondurma işleminin -2 derece sınırında gerçekleştirilmesidir.
Yıldız meyvesinin faydaları neler?
- Fosfor, potasyum ve niasin yönünden zengin olan yıldız meyvesi, güçlü antioksidan özelliklere sahiptir.
- Susuzluğu giderir. Şeker oranı düşük olduğu için, kilo vermeye yardımcı olur.
- Tıpkı portakal gibi C vitamini deposudur. Bu sayede; grip, nezle ve soğuk algınlıklarına yakalanma riskini minimuma indirir.
- Kolesterol ve sodyum içermez. Damar tıkanıklıkları üzerinde iyileştirici etkileri görülmektedir.
- Hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırırken, kolajen üretimini destekler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp hastalıklarına karşı kalkan vazifesi görür.
- Cilt dostudur. Yaraların çabuk iyileşmesi ve diş eti sağlığı için oldukça faydalıdır.
- Vücuttan toksin maddelerin atılmasını sağlar. Aynı zamanda kansere karşı koruyucudur.
Yıldız meyvesi nasıl temizlenir?
Karambolayı temizlemek çok basit. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi dilimlerin uçlarından boylamasına 1 cm temizleyin. Enlemesine istediğiniz kalınlıkta dilimleyerek servis yapın.
Carambola çiçeği / ağacı nedir?
Carambola yavaş gelişen bir ağaç olmasına rağmen 9 metre kadar boya ulaşabilir. Belli dönemlerde yapraklarını döken bir ağaçtır. Leylak renginde küme halinde küçük çiçekleri vardır. Çapraz döllenme olursa, bu çiçekler küme halinde meyvelere dönüşür, aksi takdirde meyveler seyrek olur. Meyveler tozlanmadan 6-9 ay sonra olgunlaşırlar.
Yıldız meyvesi hasatı, genelde bizim bulunduğumuz iklim kuşağında geç sonbahar hatta kış aylarına kadar uzayabilir. Carambola meyveleri hafif asidiktir fakat iyice olgunlaştığında tatlanır. Bazen bu meyveler çekirdeksiz olmakla birlikte kahverengi çekirdeklere sahiptirler.
Balkonda meyve nasıl yetiştirilir: Püf noktalar
Ülkemizde bu meyvenin yetişebileceği alanlar çok sınırlıdır. Sıfır derecenin altına düşmeyen Ege ve Akdeniz bölgelerinin belli yerlerinde yetiştirilebilir. Ancak Akdeniz bölgesinde bile sıcaklıklar, bölgenin yapısına göre farklılık göstermekte, don olayı yaşanmaktadır. Yetiştirmeyi düşünenler, öncelikle fidan 2, hatta 3 yaşına gelene kadar büyük saksılarda iç mekânda tutmalarında fayda vardır. Fidan büyüdükçe bahçede -2 derecelere kadar soğuğa dayanıklı hale gelir.
Carambola hafif asidik topraklarda daha iyi gelişir. Dikim için uygun aralık 5-6 m’dir. Nemli iklim şartları Carambola için önemlidir. Yaz ve hatta kurak kış aylarında bile düzenli sulanma ihtiyacı vardır.