10 Kasım: Aziz hatırasına özlem ve saygıyla

Etten kemikten bir beden meselesi değil bu aşk, bir isim meselesi de değil. Bu bir yoktan var oluş meselesidir. 

10 Kasım: Aziz hatırasına özlem ve saygıyla

Oldukça ironik olduğunu düşündüğüm bir soru ile ve yazının sonunda söyleyeceklerimi yazının başına alarak  yine bir çıkıntılık haleti-ruhiyesi ile yazıma devam etmek isterim.

Mustafa Kemal Atatürk ne demek hiç düşündün mü?


Evet sana söylüyorum özellikle sen okumalısın bu yazıyı! Tarihinden bir haber olan, beyninin kullanmaktan yoksun, zifiri karanlığını bir virüs gibi etrafına saçmaya çalışan, ezberlenmiş cümlelerle ecdadına küfreden sen! Evet sana söylüyorum oku bu yazıyı.

Okuduğunu anlamayanlardansın diye yerli yerinde bir şüphe içindeyim ama!..

Kanı bu topraklara akmış kahraman Atasının her bir torununa, evladına dokunan bir hırsla ve acınası bir hisle sesleniyorum sana!

Cahilce bir cesarettir Atatürk’e ve onun onurlu mücadelesine omuz vermiş her bir kahramana uzanan çirkin hitabın. Bilinç dışı bir gaflettir! Aslını inkar etmek dil uzatmak onursuzluktur, kişiliksizliğin daniskasıdır. Abdestsiz Kuranı Kerime dokunmak gibi, abdestsiz niyetsiz namaza durmak gibi, yalanla riyayla oruç tutmak gibi, kul hakkı yemek gibi bir şeydir senin çirkin hitabın.

Ezilmiş, parçalanmış, kan kusturulmuş bir halkın onurlu mücadelesidir Mustafa Kemal Atatürk! Irzına geçmek istenmiş bir ülkenin namusudur Mustafa Kemal Atatürk! Karanlıklara mahkum edilmek istenmiş bir ülkenin güneşidir Mustafa Kemal Atatürk! Açlığa susuzluğa çaresizliğe itilmek istenen bir ülkenin kurtuluş duasıdır Mustafa Kemal Atatürk!

Topraklarımıza göz koymuş namussuza atılan ilk kurşundur Mustafa Kemal Atatürk!

Bu topraklar uğruna kan dökmüş can vermiş nice Şehidimizin yerde kalmayan kanıdır Mustafa Kemal Atatürk.


Vatanının bir taşı uğruna on kurşunla yere düşmeyen o bedenin, yere düşmeyen o hilalin aşkıdır Mustafa Kemal Atatürk.

Milli mücadelenin adıdır Mustafa Kemal Atatürk.

Ülkesi uğruna canını kanını malını hiçe saymış her bir neferin adıdır Mustafa Kemal Atatürk. Gecesi gündüzüne karışmış her bir bedenin gücüdür Mustafa Kemal Atatürk. Açlıkla susuzluğun sıcakla soğuğun dayanak noktasıdır her bir kınalı kuzunun bedeninde Mustafa Kemal Atatürk.

Kazanılan topraklarda geriye kalan her bir yetimin öksüzün hakkıdır Mustafa Kemal Atatürk.

Diklen her bir fidanın adı, açılıp okunan her bir kitabın satırıdır Mustafa Kemal Atatürk.

Şuan ayağını bastığın toprak, aldığın nefes, gördüğün güneştir!

Yani anlayacağın birini inkar etsen diğeri, diğerini inkar etsen öteki bin… milyonun aziz hatırası rahat bırakmaz yakanı.

Yani anlayacağın etten kemikten bir beden meselesi değil bu aşk, bir isim meselesi de değil. Bu bir yoktan var oluş meselesidir.

Anıtkabir 10 Kasım
Anıtkabir 10 Kasım

Ve bizler!


Onun hatırası önünde saygıyla ve sevgiyle ve aşkla ve minnetle eğilirken onun düşüncelerinin ve ışığının bekçisi olmaya anlamaya ve anlatmaya daha fazla mesai harcamalıyız dünden ve bugünden daha çok.

Mustafa Kemal Atatürk anısına


Nihal Çalışkan
1980 Nisan doğumlu. Kendini ve hayatı keşif sürecinde, hayatına giren her bir ruhta kendini buluyor. Dünün dünde kaldığını hatırlatıyor bazen kendine, bugünü, anı yaşamanın keyfini sürmek en büyük derdi. Bilinmeyen on yüz bin ihtimalli yarına umutla ve keyifle ve neşeyle ve merakla gözlerini dikmiş durumda. Bilinmeyeni öğrenmek, görünmeyeni görmek, duyulmayanı duymak çabasında. Farkındalıklarını artırıyor ve şifa ve şefkat ile bazen hırçın, bazen deli dolu, bazen sakin, bazen çocuk gibi bazen çok keyifli ve bazen de uzun uzun susarak sadece sevmeyi bilen kalbi ile yaşıyor…