Teknolojik ‘Başlangıç’lar çağına girerken

Fütüristik fikirlerin ve buluşların kendini gösterdiği şu günlerde 3 boyutlu (3D) yazıcılar, yapay zeka (AI), makine öğrenme, Nesnelerin Interneti (IoT) gibi teknolojik adımlar önümüzdeki yıllarda çok daha dinamik ve otomatik bir sürecin devreye gireceğini gösteriyor.

Teknolojik Başlangıç çağı yapay zeka süper bilgisayar

Birkaç sene önce sadece ilgili bilim insanlarının dile getirdiği bu konular, günümüzde herkesin günlük konuşmalarına yansır hale geliyor. Bunda sosyal medya hesaplarında ve YouTube kanallarında paylaşılanlar kadar Dan Brown gibi yazarların da etkisi var.

Jules Verne kadar olmasa da gelecek senaryoları ile dünya halklarına ilerde olabilecekler konusunda ışık tutan Dan Brown (bir zamanlar çalıştığım Barselona Süper Bilgisayar Merkezi‘nin başrolü oynadığı) son kitabı Başlangıç (Origin) ile bu konuda dikkat çekiyor.


Dan Brown, kitabında 3 boyutlu yazıcıların kötü amaçlarla da kullanılabileceğini ön görerek güvenlik önlemlerinde de yeni bir devir başlaması gerektiğinin sinyalini veriyor. Ayrıca, Yapay Zeka‘nın yapabilecekleri, süper bilgisayarların potansiyelleri gibi hususlara da akıcı romanında yer veriyor.

Dan Brown'ın yeni romanı Başlangıç (Origin)

Teknoloji severler kadar, Bilbao, Madrid ve Barselona şehirlerini severleri de kendine çeken kitap okuyucuya farklılıklar sunan gelecek dünyasına açılan bir kapıyı aralıyor. Başlangıç kitabı bir tarafa gerçekten de teknoloji oldukça hızlı ilerliyor.

Yenilikler çağına girerken 3 boyutlu yazıcılar ile basılan organların kullanılacağı organ nakilleri, üç boyutlu yazıcılardan çıkan dişleri kullanan diş hekimleri, gelişmiş yapay zeka mekanizmalarını çalıştıran süper bilgisayara bağlı dijital doktor, mühendis ve avukatlar, kendi kendine giden uçaklar, trenler, arabalar bambaşka bir dünyanın sinyallerini veriyor.


Endüstri 4.0

Endüstri 4.0 açılımı, gelişmiş robotlar ve başarılı otomasyon ile farklı bir boyut kazanacak fabrikalar, sanal ve arttırılmış gerçeklik çalışmalarıyla değişecek eğitim sistemleri, yapay zekayla üretilen müzik, resim, fotoğraf gibi sanatsal çalışmalar ilginç bir geleceğin ilk göstergeleri arasında bulunuyor.

yapay zeka avukatlar

Yapay zeka

Öte yandan Facebook tarafından yapılan yapay zeka çalışmalarında birbirine bağlanan iki bilgisayarın aralarında bir dil geliştirip kendi aralarında konuşmaya başlaması sonucu; cihazların fişlerini çekmek zorunda kalan araştırmacılar da olası yeni dijital tehditlerin ilk sinyallerini veriyor. Teknoloji dünyasının gündemindeki isim Elon Musk bu konuda “Yapay zeka bizim için varoluşsal bir tehdittir” diyor. Deha bilim insanı Stephen Hawking‘in de “yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceği” konusundaki uyarısı hatırlamakta fayda var.

Akıllı şehir yatırımlarının 2020 yılına kadar 108 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Akıllı şehir yatırımlarının 2020 yılına kadar 108 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Nesnelerin interneti (ioT)

Öte yandan Çin, “China 2020” projesiyle 2020’de IoT kapsamında tüm nesneleri birbirine bağlayarak geniş bir ağ kurma yolunda ilerliyor.

Cisco ve Ericsson 2020 yılında milyarlarca cihazın birbirine bağlanmış olacağını öngörüyor. Firmalar ucuz IoT cihazları üzerinde çalışıyor. Giyilebilir giysiler, akıllı şehirler, akıllı evler, akıllı fabrikalar, akıllı ziraat, askeri, lojistik  uygulamalar kullanım alanını genişletiyor. Bu kapsamda toplanan büyük veri analitiği kadar, verilerin korunması da önem taşıyor.


Doğal olarak teknolojinin bu derece yoğun kullanımı sonucu; enerji üretimi, depolanması ve güvenlik alanında büyük atılımlara da ihtiyaç doğması bekleniyor. Bu doğrultuda geleceği iyi ön görüp farklı alanlarda gerekli çalışmaların yapılması da otoritelere ve bilim insanlarına kalıyor. Teknoloji ve bilimsel alanlarda yapılan Ar-Ge çalışmaları da her zamankinden çok daha önem kazanıyor.

2018 yılı hayatımızda çok şeyi değiştirecek!

2018 yılı hayatımızda çok şeyi değiştirecek!


Ruken Zilan
Ruken Zilan, liseyi 15 yaşında bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. İkinci Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği’nde yine tezli olarak tamamlamıştır. Uzmanlıkları; “Güneş Enerjisi” ve “Kablosuz Sensör Ağlar” üzerinedir. Ayrıca yüksek lisans çalışmaları süresince, temiz enerji kaynakları ve bilişim teknolojilerinde güvenlik üzerine çalışmaları olmuştur. 2007-2018 yılları arasında UPC BarcelonaTech'te doktora çalışmaları yapmış. 2008-2012 yılları arasında Barselona Süper Bilgisayar Merkezinde CISCO California burslusu bir araştırmacı olarak çalışmıştır. Ardindan İTÜ ve ODTÜ teknokent bünyesinde ArGe departmanlarında görev almıştır. Halen İstanbul Teknokent bünyesinde bir yazılım şirketinde görev almaktadır.