Başlangıç: Dan Brown’dan yeni roman (Origin)

Kitapları tüm dünyada 56 dilde 200 milyondan fazla satan, Cehennem, Melekler ve Şeytanlar, Da Vinci’nin Şifresi kitaplarıyla tanınan Dan Brown’un yeni kitabı Başlangıç (Origin) hakkında ilginç bilgiler…

Dan Brown yeni romanı Başlangıç (Origin)

Dan Brown, Başlangıç (Origin) isimli romanında İspanya’nın tarihini sahne olarak kullanmış. Olaylar örgüsü Bilboa, Madrid, Sevilla ve Barcelona’da geçiyor. Baş karakter olarak ise kitaplarında sık sık yer verdiği ve herkes tarafından da benimsenip sevilen karakter simge bilimci Profesör Robert Langdon yer alıyor. Filminin yapılması durumunda ekranda yine Tom Hanks‘i izleyecek olma fikri de kitabı okurken beni heyecanlandıran faktörler arasındaydı.

Başlangıç’ın konusu konusu

Robert Langdon’ın eski öğrencisi ve dostu olan Edmond Kirsch tüm insanlığı sarsacak ve tüm dinleri yıkacak bir buluşa imza atmıştır. Bu buluşunu tüm dünyaya duyuracak toplantıdan önce sunumunu ilk olarak 3 büyük dinin temsilcilerine izlettirir. Hiristiyan, Müslüman ve Yahudi camiasının önde gelen bu 3 ismin verdiği tepkiler hatta bu sunumu duyurmaması için yapılan tehditkâr mesajlar Kirsch’in doğru yolda olduğuna kanaat getirmesini sağlamıştır.


Tüm dünyaca tanınan ünlü mucit ve ateist Edmond bu sunumu tüm dünyaya tanıtacağı toplantı sırasında emekli bir komutan ve aynı zamanda dini bir tarikata üye biri tarafından sunumunu tamamlayamadan öldürülür. Robert Langdon da o toplantıdadır ve tüm olan bitene şahit olmuştur.

Sunumun sunucusu ve aynı zamanda İspanya prensinin nişanlısı olan Ambra Vidal ile birlikte Edmond’un buluşunu tüm dünyaya duyurmak için şüpheli cinayetler, gizli örgütler, semboller ve bulmacalarla dolu bir maceranın ortasında kalırlar. Langdon bulmacaları çözerken bu buluşun, yüzyıllardır insanlığın en büyük merakı olan 2 soruya ne cevap verdiğini de sorgular; Nereden geldik? Nereye gidiyoruz?


Dan Brown'ın Başlangıç romanı hakkında ilginç bilgiler

Dan Brown’ın Başlangıç romanı hakkında ilginç bilgiler

  • Basım sürecinde çevirmenler ve editörler haftalarca ismi açıklanmayan bir şehirde bir arada tutuldular. Dış dünyayla iletişim kurmaları yasaktı. Çalışma odalarına girerken yanlarına hiçbir elektronik eşya almalarına izin verilmiyordu bunun yanı sıra odadan çıkarken de hiçbir kâğıt, not defteri ile çıkmalarına da izin verilmiyordu.
  • Kitap ile ilgili bağlı bulundukları yayınevlerine dahi bilgi verilmesi yasaktı bundan dolayı da bir gizlilik sözleşmesi imzalamışlardı.
  • Kitapta bahsi geçen tüm mekânlar ve eserler gerçekte de varlar. Bundan dolayı tam bir sanat tarihi dersindeymiş gibi hem İspanya tarihi turuna çıkıyorsunuz aynı zamanda birçok önemli sanat eseriyle ilgili de bilgi sahibi oluyorsunuz.
  • Yalnızca sanat ve tarih yok kitapta. Bilime meraklı olanlar için de birçok bilimsel teori ve deneyden bahsetmiş yazar. İnsanlığın başlangıcına yönelik teorilerini de gerçekte de yapılmış ama başarısız kabul edilmiş bilimsel bir deneye dayandırıyor.
  • Kitaptaki Edmond Kirsch’in Tesla model X aracı Dan Brown’un kendi araç modeliymiş.
  • Kitapta adı geçen sanatçılardan bazıları; William Blake, Gaudi ve Shakespeare. Özellikle de Gaudi başrolde. Sagrada Familia, Casa Mila gibi önemli eserlerine ayrıntılı olarak yer verilmiş.
dan brown
Dan Brown

Başlangıç kitabına eleştiriler

Dan Brown serileri yayınlandıkları dönemlerde herkes tarafından çok beğenilerek okundu. Filmleri ilgiyle izlendi. Kitabın ana karakterinin simge bilimci Profesör Robert Langdon olduğunu öğrendiğimde heyecanlandım kim bilir hangi sembollerin anlamlarını çözecek diye. Ancak kitapta Langdon’un çözdüğü tek sembol iç içe geçmiş iki figürdü. Bu benim için bir hayal kırıklığıydı açıkçası.

Diğer çok satan kitaplarına göre heyecanı düşük, aksiyonsuz bir konusu var Başlangıç’ın. Kitabın en başından katilin kim olduğunu bilmenizin dışında katili tutanı da çok rahat tahmin edebiliyorsunuz. Bu yanıyla alışkın olduğumuz Dan Brown gizemi yok oluyor. Ayrıca kitabın ana teması olan nereden geldik nereye gidiyoruz sorularının cevapları beni tatmin etmedi. Tüm kitap boyunca buna yoğunlaşıp beklentiyi yükseltip ardından yokuş aşağı bırakmış gibi. İnternet ortamında da benzeri teorileri bulabileceğiniz cevapları vermiş. Belki biraz daha yaratıcı (sonuçta bir roman hayal ürünü teoriler de üretilebilirdi) bir fikir bekledim.


Din ve bilim çatışması üzerine tüm kitap boyunca okuyucunun akıl yürütmesini sağlamış ama kitabın sonunda iki tarafı da kızdırmamaya özen gösterecek diyaloglara yer vermiş. Gerek çeviri döneminde gerekse tanıtım çalışmalarında yapılanlar yüzünden beklenti o kadar yükseldi ki, bu anlamda bekleneni veremedi. Umudum Tom Hanks’li filmi çok daha doyurucu ve keyifli olur.

Dan Brown: Cehennem


Yağmur Bozkurt
01 Ekim 1986 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdum. Eğitim hayatıma Farabi İlkokulu’nda başladım ve 2.likle de bitirdim. Ortaokulu ise 21. Yüzyıl Koleji’nde okul 3. lüğüyle bitirdim. Liseyi Hasan Şadoğlu Lisesi’nde tamamladım. Maltepe Üniversitesi Felsefe bölümünü 2009 yılında bitirdim. Felsefe bölümünün yanı sıra psikoloji bölümünden de yandal yaptım. Maltepe Üniversitesi Psikoloji bölümünde yüksek lisansıma başladım. Yüksek lisanstan sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde pedagojik formasyon eğitimimi tamamladım.