Reza Zarrab davasında flaş karar: 17 – 25 Aralık tapeleri dinletilecek

Reza Zarrab’ın ABD’deki davasında 17-25 Aralık tapelerinin mahkemede jüriye dinletilmesine karar verildi. FBI’ın 2014 yılından itibaren yaptığı dinlemeler de kanıt olarak kullanılacak. FBI dinlemelerini yapan kişi de mahkemede “tanık” olarak dinlenecek.

Reza Zarrab davasında flaş karar: 17 - 25 Aralık tapeleri dinletilecek

2015 yazından tapeler ortaya çıktı!

Hürriyet New York Temsilcisi Razi Canikligil, ABD’de görülmekte olan Rıza Sarraf davası sonrasında CNN Türk’te yayınlanan ve Hande Fırat’ın sunduğu Gece Görüşü programına katılarak duruşmada yaşananları anlattı.

Canikligil’in verdiği bilgilere göre, davada, 17 – 25 Aralık soruşturmasında geçen tapeler dışında 2015 yaz ayından tapeler de var. Ancak bu tapeleri kimin dinlediği, Türkiye tarafından mı ABD tarafından mı gerçekleştiği belli değil.


Ayrıca bugünkü duruşmada Hakan Atilla’nın avukatlarının itirazları sonrasında hakim, Türkiye ile FETÖ arasındaki yaşananları mahkemeye anlatması için bilirkişi tayin edilmesine karar verdi. Razi Canikligil’in açıklamalarından öne çıkan satır başları şu şekilde:

New York’ta dolandırıcılık ve ABD’nin İran yaptırımlarını delmek suçlarıyla yargılanan Reza Zarrab’ın “nerede olduğu” konusundaki muamma, bugün duruşma olmasına rağmen çözülemedi. 27 Kasım’da başlayacak jürili duruşma öncesinde bugün New York’ta gerçekleşen hazırlık duruşmasına da ne Reza Zarrab, ne de avukatları katıldı.

Duruşmada, diğer sanık Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve avukatları hazır bulundu.

reza zarrab rıza sarraf davası son durum

Flaş karar

ABD’de görülen Reza Zarrab davasında Hakim Richard Berman’dan flaş kararlar çıktı. 17-25 Aralık tapeleri mahkemede jüriye dinletilecek. Ayrıca, ABD’nin 17-25 Aralık dosyalarını kullanarak mahkemeden aldığı soruşturma izni çerçevesinde FBI’ın 2014 yılından itibaren yapmış olduğu kendi dinlemeleri de kanıt olarak kullanılacak. Üstelik, FBI dinlemelerini yapan kişi de mahkemede “tanık” olarak dinlenecek.

FETÖ bağlantısı konusunda bilirkişi atanacak

Bu arada Hakim Berman, AKP-Cemaat bağlantısı konusunda da bir “bilirkişi” atanmasına karar verdi. Bilirkişinin kim olacağına savcılık ve Atilla’nın hakimleri birlikte karar verecek.


Dışişleri Bakanı mevlüt çavuşoğlu: Memnuniyetle karşılıyoruz

Türkiye iki nota verdi

Reza Zarrab muamması, ABD’nin tüm federal hapishanelerdeki mahkumların isim ya da mahkum numarası ile kayıtlarının tutulduğu ve kamuoyuna açık olan federal hapishane internet sisteminde yer alan bir kayıtla başlamıştı. Kayıtta, Zarrab’ın 8 Kasım tarihinde, o zamana kadar tutulduğu Brooklyn federal hapishanesinde “salıverildiği” yer alımştı.

Reza Zarrab dosyasına bakan New York Güney Bölge Savcılığı, kayıtlarda “teknik hata olabileceğini”, Zarrab’ın tutukluluk halinin devam ettiğini açıklamışlar, ancak nerede olduğu konusunda detay vermemişlerdi.

Reza Zarrab‘ın Türkiye’deki işlerini takip eden Türk avukatı ise, müvekkilinden 5 gündür haber alamadığını açıkladığında, Türkiye devreye girmiş, Dışişleri Bakanlığı ABD’ye yazılı nota vererek, “Vatandaşımız Reza Zarrab’ın sağlığından endişe ediyoruz. Zarrab nerede?” sorusunu yöneltmişti.

Dışişleri’nin ilk notasına ABD’den yanıt gelmeyince, dün akşam da ikinci nota verilmiş, ABD’den “Reza Zarrab’ın durumu iyi” yanıtı alınmıştı. Yanıtı, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ açıklamıştı.

Ancak ABD’den yapılan “durumu iyi” açıklamasına rağmen, ne ABD Federal Hapishaneler yönetimi, ne Adalet Bakanlığı, ne de duruşmaya bakan New York Federal Savcılığı Zarrab’ın “nerede tutulduğu” konusunda hala ayrıntı vermedi.

Reza Zarrab davasında son durum

Reza Zarrab itirafçı mı oldu?

Reza Zarrab‘ın, son üç aydır avukatları aracılığıyla savunma için hiçbir girişmde bulunmaması, açıklanan yeni iddianameler konusunda itiraz hakkını verilen süre içinde kullanmaması üzerine “İtirafçı mı oldu?” tartışması başlamıştı. Hatta davanın tutuklu diğer sağını Atilla’nın avukatları duruşmalarda Zarrab’ın ve avukatlarının savunmaya katkıda bulunmamaları konusunda “Zarrab gizli sanık” ifadesini kullanmışlardı.

Reza Zarrab'ın ABD'deki davasında Türkiye'deki 17 Aralık soruşturma belgeleri de iddianame arasına girdi. Zafer Çağlayan, Mehmet Şenol Çağlayan, Muammer Güler ve Süleyman Aslan dikkat çeken isimler arasında.

ABD Adalet sisteminde sanıklar, Savcılık ile anlaşarak, ceza indirimi karşılığında yeni bilgiler verebiliyorlar.


Ancak Reza Zarrab‘ın savcılık ile anlaşması halinde, bu anlaşmanın resmi hale gelmesi için bir hakim karşısında bu anlaşmayı onayladığını tekrarlaması gerekiyor. Henüz Zarrab’ın anlaşma için de hakim onayının alındığına ilişkin kamuoyuna açıklanmış herhangi bir bilgi bulunmuyor. Zarrab’ın ismi, dava dosyasına dün giren yeni belgelerde de “sanıklar” arasında geçiyor.

Dışişleri’nden ABD’ye Rıza Sarraf için iki nota!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.