Sonar seçim anketi: Ak Parti yüzde 38, MHP baraj altında!

Sonar’ın yeni seçim anketi sonuçlarına göre AK Parti’nin oy oranı yüzde 38.51, MHP ise barajın altında.

Sonar seçim anketi

Avukat Fidel Okan’ın Twitter’dan paylaştığına göre 26 ilde 3 bin kişiyle görüşülerek yapılan ankette hata payı +/- yüzde 1.73 olarak belirlendi. Anketin tarihi ise 1-6 Kasım.

Buna göre kararsız seçmenler partilere oy oranına göre dağıtıldığında bugün seçim olsa AK Parti yüzde 38.51, CHP yüzde 23.50, İYİ Parti yüzde 16.06, HDP yüzde 10.33, MHP yüzde 7.78, diğer partiler yüzde 3.82 oranında oy alıyor.


Kararsız dağıtılmadan ise oy oranları şöyle: AK Parti yüzde 34.3, CHP yüzde 20.9, İYİ Parti yüzde 14.3, HDP yüzde 9.2, MHP yüzde 6.9, diğer  yüzde 3.4, kararsızlar 10.9.

Sonar seçim anketi – Kararsızlar dağıtılmadan:

2019 seçim anketi

Sonar seçim anketi – Kararsızlar dağıtılınca:

2019 seçim anketi

Gezici anketine göre İyi Parti yüzde 20’ye dayandı

Gezici Araştırma’nın son anketine göre eski MHP’li Meral Akşener’in geçen hafta kurduğu İYİ Parti’nin oy oranı şimdiden yüzde 20’ye dayandı. Araştırma Akşener’in beğeni oranını yüzde 60, cumhurbaşkanlığı için desteğini ise yüzde 38 olarak saptadı.

AK Parti’nin yaptırdığı anketler

AK Parti’nin 2019’da yapılacak seçimler öncesi yaptırdığı anketlerde, MHP’nin ‘barajın biraz üzerinde’, HDP’nin ise ‘sınırda’ olduğu öne sürüldü.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın kulis haberine göre, belediye başkanlarının istifa sürecinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a desteği artırdığı, ancak partinin oyunu düşürdüğü değerlendirmesi yapan AK Parti yönetimi, uyum yasaları kapsamında gündeme gelecek seçim sisteminde değişiklik yapmayı düşünmüyor.


Daha önce ‘daraltılmış bölge ve yüzde 7 baraj’ değişikliği üzerinde duran AK Parti, 2019 seçimlerinde HDP’nin baraj altında kalma olasılığını dikkate alarak yüzde 10’luk seçim barajını korumayı planlıyor.

Meclis’te çoğunluğu yitirme endişesi

‘7 Haziran seçimlerine benzer bir tablo’dan korkan AK Parti, Meclis’teki bir partinin baraj altında kalması durumunda çoğunluk sıkıntısı yaşamayacak.

Belediye başkanlarının istifasını değerlendiren AK Parti yöneticileri şu görüşü dile getiriyor: “15 Temmuz’dan sonra FETÖ ile mücadele anlamında kamuoyu kelle istedi. Erdoğan, belediye başkanlarının istifa ettirilmesi süreciyle halktan gelen bu talebi gerçekleştirdi. Bu durum, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın lehine olacaktır. Seçmen, Erdoğan’a yüzde 55-56 oranlarında bir destekle Cumhurbaşkanı seçtirebilir.”

AK Parti’nin seçimlere yönelik en büyük kaygısı, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanıp Meclis’te çoğunluğu yitirmek.


AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde MHP’nin ‘barajın biraz üzerinde’, HDP’nin ise ‘sınırda’ olduğu kaydediliyor. Seçimlerde bir partinin baraj altında kalması durumunda AK Parti, oy oranı düşse de milletvekili sayısını artırarak Meclis’te çoğunluğunu koruyabilecek.

Gezici 2019 anketi: Cumhurbaşkanlığı seçimleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.