Tiangong-1 Uzay İstasyonu parçaları Türkiye’ye düşebilir!

Eylül 2016’dan bu yana kontrolsüz bir şekilde yol alan Çin’in ilk uzay istasyonu Tiangong-1’in Dünya’nın hangi noktasına, ne zaman düşeceği üzerine bir öngörü açıklandı. Düşüş rotası üzerinde yapılan tahminlere göre ise ülkemizin de risk altında olduğu tahmin ediliyor.

Çin Uzay İstasyonu tiangong 1 parçaları Türkiye'ye düşebilir!

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın yaptığı açıklamaya göre; 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonunun Ocak ile Mart arasında bir tarihte atmosfere gireceğini tahmin ediyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Türkiye ile beraber risk altında bulunan diğer ülkeler İspanya, İtalya ve Hindistan.

Tiangong-1’in düşüş rotası üzerinde yapılan tahminler ise İspanya, İtalya ve Hindistan’ın yanında Türkiye’yi de risk altındaki ülkeler arasında gösteriyor.


Çin 2011 yılında fırlattığı bu uzay aracı ile daha büyük bir uzay üssü inşa etmeyi amaçlıyordu.

Çin'in 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonunun parçaları Türkiye'ye düşebilir

2016 Eylül ayında ise Çinli yetkililer aracın kontrolünün kaybedildiğini doğruladı.

Yerden 300 kilometre yüksekte yörüngede kontrolsüz bir şekilde ilerleyen Tiangong-1 ile ilgili tahminleri duyuran Avrupa Uzay Ajansı’ndan Holger Krag, “Atmosfere girişten çok kısa bir zaman önce bile ancak çok geniş bir coğrafi alan üzerine risk tahmini yapabiliyoruz” diyor.

Çin'in 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonunun parçaları Türkiye'ye düşebilir

Aracın atmosfere girerken büyük oranda yanması bekleniyor olsa da büyük kütlesinden dolayı aracın parçalarının yeryüzüne ulaşması riskini ortadan kalkmıyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde neler olacak birlikte göreceğiz.

Uzay aracının atmosfere yeniden girişi sırasında büyük oranda yanarak parçalanması bekleniyor. Ancak büyük kütlesi nedeniyle yüzeye parçalarının ulaşma ihtimali bulunuyor.

Çin'in 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonunun parçaları Türkiye'ye düşebilir

2011 yılında fırlatılan Tiangong-1, iki yıllık ömrünü 2013’te tamamlamış, mürettebatı da bu sürenin tamamlanmasıyla gemiden ayrılmıştı.


Uzay uçuşları tarihinde, düşen uzay aracı parçaları nedeniyle hayatını kaybeden olmadı.

2020 yılı itibariyle iş görüşmelerini robotlar yapacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.