Son KHK ile AKP miladını tamamladı!

AKP iktidarının aldığı son KHK kararları ile demokrasi çatısı altında yapılamayanlar KHK’larla hızlandırılmaya çalışılıyor. Bu da hem ülke kamuoyunda hem de Avrupa’da sorgulanır hale geldi!

Son KHK ile AKP miladını tamamladı!

AKP, artık KHK’larla hukuk içinde, hukuk dışına çıkıyor! Ne demek istiyorum?..

AKP iktidarı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bir karar aldı. Alınan bu kararın 121. maddesi şu şekilde: “Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişilerin” hiçbir hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğunun olmayacağı konusu ortaya çıktı.


Yukarıdaki üç kelimeyi neden çizdim?.. Dün CNN Türk’te katıldığı programda Gürkan Hacır, AKP’ye yakınlığı ile bilinen Abdülkadir Selvi‘ye şu soruyu sordu: “Adil Öksüz’ün şu an yurt dışında olduğunu biliyoruz. Farz edelim ki, bugün bu adam Türkiye’de olsa ve halktan birileri bu adamı tanıdı ve cezasını kendi verdi. O zaman bu kişiler cezalandırılacak mı?”

Evet, bu soru önemli! Çünkü yukarıdaki maddede belirtildiği üzere “devamı niteliği”nden bizim çıkarmamız gereken sonuç ne olacak?! Sonuç itibari ile hukuk içinde belirtilen tek satır dahi önemlidir! Türk insanı, komşu tavuğu bahçesine girdi diye komşusunu vururken, ülkede bu tür manzaralar görmek zor olmasa gerek!


Halk Özel Harekatı (HÖH)

15 Temmuz ve sonrasında bir örgütlenme ortaya çıktı. Kısa adı HÖH olan Halk Özel Harekatı bugün Türkiye’de 22 ilde örgütlenmiş ve 7 bin üyeye ulaşmış bir konumda. ‘Bu örgütün hukuk devleti olan bir yerdeki anlamı nedir?’ Bu da sorgulanması gereken ayrı bir konu. Düşünüldüğünde bu ülkenin yüz binlerce askeri varken, yine iki yüz binin üzerinde polisi varken neden bu örgütlenme Türkiye’de bir oluşum gerçekleştiriyor?!

2015 seçimlerine giderken dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu doğudaki bir mitinginde 1990’lı yılları anımsatırken “beyaz toros”lardan bahsetmişti. Şimdi bu 7 bin kişiye ulaşmış bir halk hareketini nasıl yorumlamak gerekir?! İnsanların aklına “muhalefete bir gözdağı mı” sorusunu aklına getirmez mi?! Türkiye’de hukuk, AKP’nin bu KHK’ları ile artık eksen kayması yaşamaya başladı! Bu kararlar evrensel temel insan haklarının çiğnenmeye başlandığına da bir işarettir.

Bugün görüldüğü üzere AKP kurucularından olan Abdullah Gül‘ün dahi alınan kararlara muhalefet olması bunu gözler önüne sermektedir! AKP iktidarının toplum nezdinde oy oranlarının düşüşe geçmesi AKP’yi, maalesef bugün KHK’larla anlamsız kararlar almaya itiyor!


Ancak şu gerçek ki, bu tür despotik hukuk davranışı AKP’yi sadece Türk kamuoyunda değil, Avrupa tarafından da incelenir hale getirdi. Geçtiğimiz yıl Venedik Komisyonu alınan kararları hukuk çerçevesinde doğru bulmamıştı, son kararları da Avrupa Konseyi… Bu şunu gösteriyor: Alınan kararların AKP’nin, artık siyaseten miladının tamamlandığını gösteriyor! Demokratik sınıra gelmiş olan AKP, OHAL kapsamında hukuksal sonuçları sorgulanan kararlarla ömrünü uzatmanın amacını güdüyor…

2017 yılında Türkiye ve dünyada en çok neler konuşuldu?

2017 yılında Türkiye ve dünyada en çok neler konuşuldu?


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…