Stranger Things: Bir başka boyut

İnsanoğlu yüzyıllar boyu evreni anlamaya çabalamış ve bu çabalarının sonuçlarını eserlerine konu etmiştir. Bu sene 2. sezonunu izlediğimiz Netflix orijinal dizisi Stranger Things de bu eserlerden biri.

Stranger Things: Bir başka boyut

Stranger Things

Film bir çocuğun kaybolmasıyla başlıyor. Başlangıçta fantastik bilim kurgu filmlerinde klasikleşmiş doğa üstü güçleri olan insanları anlatıyormuş gibi görünse de arada ortaya çıkan yaratık izleyiciyi korkuturken bir taraftan merak ettiriyor. İlerleyen bölümlerde yaratığın yaşadığımız dünyanın tezahüründe başka bir boyutun sakini olduğunu öğreniyoruz.

Stranger Things öteki boyutla ilgili ilk film değil

1982 yapımı Poltergeist filminde Stranger Things’e benzer olarak bir çocuğun diğer boyuta çekilmesi sonrası kaybolmasını konu alıyor. Poltergeist filminde öbür boyutu göremiyoruz ancak öbür boyuttaki yaratık kısa bir süre için filmde görünüyor.


1999 Japon yapımı Silent Hill oyunu yaratıklarla savaşma oyunu gibi görünse de konusu etkileyici bir hikayeye dayandırılmış. Bazı kaynaklarda altında kömür madenleri olan, büyük bir yangın sonucu boşaltılan ve yıllardır yanmaya devam ettiği söylenen gerçek bir kasabanın hikayesinden ilham alındığı söyleniliyor.

 Stranger Things: Bir başka boyut

Öte yandan oyunun hikayesi çok daha etkileyici. Silent Hill de Stranger Things ve Poltergeist gibi öbür boyutta kaybolan bir çocukla başlıyor. Silent Hill oyununda öbür boyut, yoğun sis altında gösteriliyor. Silent Hill’deki öbür boyutta yağan küllerle Stranger Things dizisindeki öbür boyutta yağan spor benzerliği izleyicilerin dikkatini çekmiş.

2005 yapımı Constantine filminde baş karakterin ölüm deneyimiyle öbür boyuta geçebilme yeteneği vardır. Ve bu boyuttaki iblislerin insanların bedenlerine girme vakalarında kurbanlara yardım etmektedir.

Stranger Things: Bir başka boyut

Öbür boyut, çoğu dinde bahsedilmektedir

İslam’da berzah alemi diye adlandırılır. Bu alemde Allah’ın yarattığı diğer varlıklar ve ruhlar vardır. Bu boyutu normal bir insan gözü göremez ancak rüyalarda yanlışlıkla gidilebilir. Bazı hikayelere göre buradaki bazı varlıklar insanlara musallat olabilmekte ve hüddam adı verilen bu işin ilmini bilen şahıslar berzah alemine gidip musallat vakalarında yardımcı olabilmektedir.


stranger things netflix dizisi

Kuran’da berzah kelimesi birkaç yerde geçmektedir. Müminun suresi 100. ayette “Onların önünde, dirildikleri güne kadar berzah vardır” şeklinde geçmektedir. Ancak kimine göre burada berzah kelimesi engel anlamına gelmektedir, berzah alemi Kuran’da geçmemektedir ve İslam dünyasında yeri yoktur.

Şamanizm’de şaman başka dünyalara meditasyonla geçiş yapabilmektedir. Bu dünyalardan biri de orta dünyadır. Orta dünya şu an yaşadığımız dünya olarak nitelendirilmektedir. Ancak yolculuk esnasında normalde göremediğimiz iblisler, vampirler, periler, ruhlar gibi varlıklarla karşılaşabilir hatta tanışabilir ya da saldırıya uğranılabilir.

winona ryder stranger things netflix

Şamanizm‘de diğer dünyalara, şaman davulu gibi ritmik bir ses aracılığıyla beyni rüya gördüğümüz alfa beyin dalgasına geçirerek seyahat edilebilir. Her dünya için farklı imajinasyon teknikleri vardır. Ve her dünyanın kendine has özellikleri vardır. Şamanizme göre de musallat vakalarına benzer şeyler olabilir. Bazı zararlı varlıklar yolculuğa çıkan şamanın enerjisinden beslenmek için takip edebilir.

Önemli Hindu kutsal metni Bardo Thodol‘e göre öldükten sonra ruhun karşısına korkutucu varlıklar çıkıyor. Bu kutsal metin de ruhun bu durumda ne yapması gerektiğini anlatıyor. Ruha rehber olması için Bardo Thodol ölünün arkasından 46 gün boyunca okunuyor.

stranger things netflix hawkins

Dini inanışların haricinde insanoğlu bilimle de bu fenomenleri açıklama çabasında


Sicim teorisi, M teorisi bu çoklu boyut kuramlarını ve daha bilmediğimiz birçok şeyi açıklamaya çalışıyor. Evren söz konusu olduğunda bildiklerimiz henüz başlangıç aşamasında. Elbette bir gün yaşamı anlamakta daha çok yol kat edeceğiz. O zamana kadar hem sanatta hem sinema gibi alanlarda düşüncelerimizi birbirimize aktarmaya devam edeceğiz.

Boyut geçişleri: Fizik ve metafizik araştırmalar

Boyut geçişleri: Fizik ve metafizik araştırmalar


Fatma Uğuz
1986 doğumluyum. İlk ve orta eğitimimi Denizli'de tamamlayıp 2009'da Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldum. 5 yıldır reiki, ezoterizm, tasavvuf ve felsefe ile ilgileniyorum. Müzik, kitap, resim ve sinema ilgi alanlarım arasındadır. Ayrıca Türkiye'deki uzun antik yolları yürüyorum. Halen fizyoterapist olarak görevime ve lisansüstü eğitimime devam etmekteyim.