Yılbaşı çocuklar için ne anlama geliyor? Çocuklar, “Yeni yıl neden kutlanır? Neden hediyeler yılbaşı gecesi açılır? Ev neden süslenir? Neden çam ağacı alınır?” gibi soruları sıkça soruyor. Peki ebeveynler nasıl yaklaşmalı ve yılbaşı kutlamasını çocuklara nasıl açıklamalı?
Yeni yıla sayılı günler kala hepimizi tatlı bir heyecan sarar. Yetişkinleri izleyen çocuklar da aynı mutluluğu, heyecanı ve umudu hissederler. Yılbaşına yaklaşırken bu güzel duygularla birlikte herkes birbirine hediyeler alır, yılbaşı gecesi yapılacaklar planlanır. Bir yandan da, tüm yıl boyunca yaşananlar değerlendirilir. Çocuklar için yılbaşı, her yerin renkli ve cıvıl cıvıl olması ile birlikte hediyeler, sürprizler, oyunlar ve dileklerinin gerçekleşmesini umut etmek demektir. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz anlatıyor.
Yetişkinler için yeni yıl demek, yeni umutlar ve yeni hedeflerdir.
Yeni yıl ebeveynlerin çocuklarına yönelik tutumlarını gözden geçirmek için bir fırsata dönüştürülebilir. Çocuklarınız için yeni yılda yapabilecekleriniz arasında; onlarla daha fazla vakit geçirmek, onları daha yakından tanımak, olumlu davranışlarına odaklanmak ve bunları övmek, birlikte katılabileceğiniz sosyal aktivitelere birlikte karar vermek ve birlikte katılmak, çocuğunuza sorumluluk kazandıracak yaşına uygun görevler vermek ve en önemlisi iyimser olmak sıralanabilir. Siz kendinizi iyi hissettikçe, çocuğunuz da kendisini daha mutlu ve değerli hissedecektir.
Yetişkinler gibi çocuklar da yeni yılı bir başlangıç ve yeni bir fırsat olarak algılayabilir.
Ancak yeni başlangıçlar yapmakta bir yetişkin kadar kararlılık gösteremeyebilirler. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuğa somut ve küçük hedefler belirleyerek ve her hedefe ulaşıldığında biraz daha büyük bir hedef koyarak devam etmeleri önemlidir. Bu hedefler; çocuğun ihtiyacına göre duygusal, akademik ya da sosyal beceriye yönelik olabilir.
Verilen sözlerin tutulması önemli
Aileler çocuklarına yeni yılda uygulayacakları bazı sözler verebilirler. Yetişkinler için verilen bir sözün tutulması ne kadar önemliyse, çocuklar için de önemlidir. Çocuk, anne – babasının verdiği sözü tutmadığını deneyimlediğinde, büyük bir hayal kırıklığı yaşar ve kendini güvende hissetmeyebilir. Bunun yanı sıra, ebeveynleri tarafından çoğunlukla verilen sözlerin tutulmadığını yaşayan bir çocuk, hem ailesine hem de dış dünyaya karşı güvensizlik yaşar, içe kapanabilir.
Bu sebeple, anne babaların çocuğun isteklerinin maddi, manevi ve zaman anlamında ne kadar gerçekleştirilebilir olduğunu tespit etmesi, belki bunun için çocuktan karar verebilmeleri için zaman istemeleri ve sonrasında bunu çocuğun yaşına gelişimine uygun, kısa ve öz şekilde açıklamaları önemlidir.
Ebeveynlerin çocuğa karşı kararlı ve tutarlı olmaları, ona bir hediye almalarından daha kıymetlidir. Çünkü bu şekilde çocuk kendini güvende hissedecektir. Bu nedenle, ailelerin çocuklarına yeni yılda tutabilecekleri ve gerçekleştirebilecekleri sözleri vermeleri çok önemlidir.
Çocuklar anne babalarının yaptıklarını model alarak öğrendiklerinden, yeni yıl hazırlıkları onlar içinde eğlenceli ve heyecan vericidir. Ailelerin yılbaşına yönelik tutumları ve kutlama ritüelleri bu noktada önemlidir. Ailenin çocuğa yılbaşına yönelik kendi yapısına uygun açıklamaları olmalıdır.
Yılbaşı kutlaması aslında çocuklar için bayramların kutlanmasına benzer özellikler taşır. Yılbaşı gecesi birlikte yapılan aktiviteler; bir yandan aile bağlarını güçlendirirken, bir yandan da çocukların özel ve mutlu anılar biriktirmesini sağlar.
Yılbaşı hazırlığı, merak uyandırıcı bir süreçtir
Çocuklar için yılbaşı günü ve öncesindeki hazırlıklar eğlenceli ve merak uyandırıcı bir süreçtir. Bu nedenle, çocuklar yılbaşına yönelik anne babalarına bazı sorular sorabilirler. Örneğin; “Yılbaşında ne olur?”, “Neden kutlanır?”, “Neden hediyeler yılbaşı gecesi açılır?”, “Ev neden süslenir?”, “Neden çam ağacı alınır ve süslenir?” gibi. Ebeveynler bazen bu soruları çocuğa nasıl açıklayacaklarına dair zorlanabilirler.
Çam ağacı geleneği çocukları mutlu ediyor
31 Aralık‘ın yılın son günü olduğu ve yeni yıla girerken güzel şeyler olacağına inanmamız sebebiyle, kutlamalar yaparak yeni yılı karşıladığımız açıklanabilir. Çam ağacının yılbaşını temsil eden bir sembolik araç olduğu, süslenmiş bir evde sevdiklerimiz ile birlikte eğlenceli şekilde yeni yılı karşılamamızın ve maddi değeri çok olmayan ancak günün anlamını ifade eden hediyeler alıp birbirimize vermemizin bizleri mutlu ettiği anlatılabilir.
Hediyelerin yılbaşı gecesine kadar alınıp çam ağacına konulması ve o geceye kadar beklenmesinin bir gelenek olduğu açıklanabilir. O zamana kadar beklemenin, sabretmenin ve o heyecanın yaşanmasının önemini anılarınızı anlatarak açıklayabilirsiniz. Hatta bu süreç çocukla oyuna dönüştürülebilir. Özellikle okul öncesi dönemi çocukları için bu açıklamalar, hep birlikte yılbaşı resmi çizerek ya da oyun oynanarak yapılabilir.
Yeni yıl hedefleri koymak
Yılbaşı ile ilgili ebeveynleri tarafından yapılan açıklamalar ve uygulamalar, hem çocuk hem de anne – babası için etkili ve empatik bir ilişki ve iletişim fırsatı olacak hem de çocuğun yeni yıl daha somutlaşmış, öngörülebilir algılanması kendisini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır. Kendisini güvende hisseden çocuk bu sayede, anne babasının desteği ile hem yeni yıl hedefleri oluşturabilir hem de bunları uygulama konusunda istekli olabilir.