Alaska’da 8.2 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapılıyor!

ABD’nin Alaska eyaletinde 8.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından tsunami uyarısı yapılıyor.

alaska deprem tsunami 8.2 earthquake

ABD’nin Alaska eyaletinin açıklarında 8,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Denizde meydana gelen depremin ardından bölgede tsunami uyarısı yapıldı.

Alaska’da 1964 yılında meydana gelen 9,2’lik depremin ardından tsunami yaşanmıştı. 67 metreye kadar yükselen dalgalar 139 kişinin ölmesine neden olmuştu.


laska’nın Chiniak bölgesinin 250 kilometre güneydoğusunda 8.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Türkiye saatiyle 12.31’de gerçekleşen deprem, yerin 10 kilometre altında meydana geldi.

Alaska, Kanada ve ABD’nin batı kesimleri için ABD’den tsunami uyarısı geldi. Gelişmeleri yakından takip eden Japonya ise henüz benzer bir uyarıda bulunmadı.

Sarsıntının merkez üssü, Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alıyor.

Dünyada en çok depremin meydana geldiği söz konusu fay hattı, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu’nu boydan boya kat ediyor. Tarihteki en büyük depremlerin neredeyse tamamı bu hat üzerinde gerçekleşti.

Tsunami’nin ABD’nin Alaska ve California kıyıları ile Kanada’ya varış saatleri açıklandı: 

alaska tsunami arrival time abd kanada california

1964 yılında dünyanın en büyük ikinci depremi büyük yıkım yaratmıştı

Dünya tarihinde ölçülebilen en büyük ikinci deprem olan Alaska depremi tam 9.2 büyüklüğündeydi. Yaklaşık 5 dakika boyunca sallanan yeryüzü, doğanın öfkesini gün yüzüne çıkarmıştı.

alaska deprem 1964 earthquake tsunami

27 Mart 1964’te meydana gelen deprem o kadar kuvvetliydi ki deniz tabanı tam 10 metre yükselmişti.  Bu gelmiş geçmiş en büyük tektonik yükselti olarak tarihe geçti.

alaska deprem 1964 earthquake tsunami

Depremin ardından oluşan tsunami denizde ne varsa karaya sürüklemiş, sular çekildiğinde geriye dev dalgaların getirdiği gemiler kalmıştı.

alaska deprem 1964 earthquake tsunami

alaska deprem 1964 earthquake tsunami

alaska deprem 1964 earthquake tsunami

alaska deprem 1964 earthquake tsunami


Dünyanın daha kalabalık bir bölgesinde olması tam bir felaketle sonuçlanabilecek olan deprem, şans eseri dünyanın nüfusu en kısıtlı bölgelerinden biri olan Alaska’da meydana gelmiştir. Buna rağmen felakette 125 kişi hayatını kaybetmiştir.

Korkutan deprem açıklaması: 2 yıl çok kritik!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.