Dicle Üniversitesi’nde skandal: HIV’li hamile kadına bakmak istemediler

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği’nde, HIV virüsü taşıyan hamile bir kadının sezaryen ameliyatına girmek istemeyen görevli doktor ve asistanlar hakkında soruşturma başlatıldı.

dicle üniversitesi hamile hiv kadın bariyerli eldiven

Diyarbakır’da 6 yıldır takipli olan HIV virüsü taşıyan bir kadın, geçen hafta doğum sancıları artınca yakınları tarafından bir hastaneye götürüldü. Hastane tarafından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği’ne sevk edilen kadını, önce kliniğe kabul etmediler. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül’ün de öğretim üyesi olduğu kliniğin HIV’li hastayı kabul etmek istememesi üzerine hastane başhekimliği devreye girerek, hastanın yatışını yaptı. Klinikte yatan HIV’li kadın, doğum sancılarının iyice artması üzerine sezaryenle doğum için ameliyathaneye alındı.

Bu arada ameliyata giren kadın asistanın da eline, HIV’li hastalara cerrahi müdahalede kullanılması zorunlu 150 TL’lik bariyerli eldiveni taktığının söylenmesine rağmen iğne battı. Başka hastaneden getirilen eldivende bariyer olmadığı iddia edildi. HIV virüsü kapma ihtimali üzerine gözetime alınan 2 aylık asistan D.D.’ye ilaç tedavisi uygulandı. 3 ay önce evlenen D.D.’ye, ilaç tedavisini evde sürdürmesi için izin verildi.


Erkek doktorlar girmedi! Ameliyata asistan girdi!

Kadının ameliyatı için Yrd. Doç. Dr. F.M.F.’ye haber verildi; ancak doktor, iddiaya göre ameliyata girmek istemedi. Bu sırada F.M.F. gibi diğer erkek doktor ve asistanlar da HIV’li kadının ameliyatına girmek istemeyince, kadın olan Doç. Dr. E.A. ve yine 2 aylık kadın asistan D.D., ameliyata girdi. Ameliyathanede HIV’li kadına operasyon için hazırlıklar yapılırken, HIV gibi antiviral hastalıkların bulaşmasını engelleyen bariyerli eldivenin olmadığı ortaya çıktı. Bariyerli eldiven için hastane yönetimine haber verilirken, hastane yönetimi de eldiven temin etmek için harekete geçti.

diyarbakır dicle üniversitesi hamile hiv kadın

Depocu evden getirildi, bariyerli eldiven alındı

Dicle Üniversitesi Hastanesi yönetimince,ameliyatın başlamasına 10 dakika kala Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden bariyerli eldiven istendi. Hastanede olmadığı belirtilen depo görevlisi, evinden getirilerek, tanesi 150 TL olan bariyerli eldiven alındı.

Bariyerli eldivenin ameliyathaneye teslim edilmesiyle HIV’li kadının ameliyatı başlamış oldu. HIV’li kadının kliniğe yatırılmasına ve operasyonuna karşı direnç gösterip, ameliyata girmeyen erkek doktorlar yerine bu görevi üstlenen 2 aylık asistan D.D.’nin parmağına opersyon sırasında kazayla iğne battı. HIV virüsü kapma ihtimali üzerine gözetime alınan D.D.’ye ilaç tedavisi uygulandı. 3 ay önce evlenen D.D.’ye, ilaç tedavisini evde sürdürmesi için izin verildi.

Eldiven bariyerli değildi iddiası

Dicle Üniversitesi’nin ameliyathanesinde olmadığı ortaya çıkan ve Kadın Doğum Hastanesi’nin deposundan alınan eldivenin bariyerli olmadığı için D.D.’nin eline iğne battığı ileri sürüldü. Olayın ardından Kadın Doğum Kliniği’nde görevli asistanlar, işe gelmemek için rapor alırken, hastane yönetimi de bariyerli eldivenlerinin bulunmadığını doğruladı.

Getirilen eldivenin bariyerli olduğu; ancak buna rağmen iğnenin kazayla ele batmasını engelleyemeyeceği öne sürüldü.

Soruşturma başlatıldı

Habertürk gazetesinden Veysi İpek’in haberine göre, olayla ilgili başhekimlik soruşturma başlatırken, rapor alıp hastaneye gitmeyen asistanların ise yapılan görüşmelerin ardından göreve başladığı belirtildi.

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nce, HIV’li kadının klinikte yatmasına ve ameliyatına direnç gösteren klinik sorumlusu, operasyonu gerçekleştirmek zorunda olmasına rağmen ameliyata girmeyen icapçı doktor (nöbeti hastane yerine evde tutan ve her an hastaneden çağrılmayı bekleyen doktor) ve asistanlar ile ameliyathanede gerekli malzemelerin eksikliğini hastane yönetimine zamanında bildirmeyen görevliler hakkında soruşturma başlatıldı.

Rektörlük, soruşturma için Tıp Fakültesi Dekanlığı’na yazı yazarken, rapor alıp, hastaneye gelmeyen asistanlarla da görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmenin ardından asistanların pazartesi günü işbaşı yapacağı belirtildi.


dicle üniversitesi hastanesi kadın doğum hiv hamile kadın bariyerli eldiven

Bariyerli eldivenin kullanılması gereken durumlar:

Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sağlık Çalışanların Sağlığının Korunması ve Kişisel Koruyucu Malzemeleri Kullanma Talimatı’na göre, bariyerli eldiven kullanılması gereken durumlar şöyle:

* Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastaları ile HIV pozitif-hastalara yapılacak her tür invaziv işlemden önce.

* HCV ya da HIV pozitif hastalarda cerrahi girişimlerde.

5 saatten fazla bekletildi!

Tıp dünyasından da tepki çeken skandalın ayrıntıları da ortaya çıktı. İddiaya göre; Güneydoğu’daki bir kentte yaşayan 27 yaşındaki Ç.K., geçen hafta devlet hastanesine başvurdu. Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi’ne sevk edilen genç kadın, HIV taşıdığını belirtince Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne gönderildi. Saat 16.00’da hastaneye götürülen Ç.K.’nın doğum operasyonuna, nöbetçi olan Doç. Dr. F.F. girmek istemedi. 5.5 saat boyunca acil serviste bekletilen Ç.K., bölüm şeflerinden Doç. Dr. E.A.’nın operasyonu kabul etmesiyle 21.30’da ameliyathaneye alındı.

Ancak koruyucu elbise ve malzemeler olmadığı için ameliyat başlatılamadı. Malzemeler Diyarbakır Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nden istendi. Ameliyat, saat 22.45’te koruyucu malzemelerin gelmesiyle başladı. Ancak operasyonun sonuna doğru 2 aylık asistan D.D. “İğne elime battı” diye ağlamaya başladı. Bariyerli eldivenlerin de yüzde 100 koruyuculuğununun olmadığı belirtildi.

Bebek ve D.D. müşahedeye alındı. HIV’li kadının ameliyatına girmek istemeyen icapçı doktor F.F.’nin, gece kanaması olan başka bir hasta için çağrılınca hastaneye gittiği ve saat 02.00’de ameliyatı tamamlayıp evine döndüğü öğrenildi.

1500 TL istemiş

Ameliyata giren bir sağlık personelinin iddiasına göre; bölüm şeflerinden Doç. Dr. E.A., operasyon için arandığında mesai dışı olduğu için hasta yakınlarından döner sermaye hesabına 1500 TL yatırılmasını istedi. Hasta yakınları “Mesai başlasın yatıracağız” deyince, Ç.K. ameliyathaneye alındı.

İsmini vermek istemeyen başka bir sağlık personeli de “Bölümdeki hocaları rektör koruyor. Açıktan para veya döner sermaye üzerinden para yatırılmayan hastalara bakılmıyor. Para yatırmayanların tamamını asistanlara bırakıyorlar. Asistanlar hem poliklinik hem klinikte çalışıyor hem de nöbet tutuyor” iddiasını ortaya attı.

HIV kocasından bulaşmış


27 yaşındaki Ç.K.’nın hikâyesiyle ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Hastane görevlilerine HIV virüsünün kendisine şehirlerarası kamyon şoförlüğü yapan kocasından bulaştığını söyleyen kadın, virüsü kaptıktan sonra ilki 21 yaşındayken olmak üzere 2 kez doğum yaptığını anlattı. 3’üncü doğumda da skandalla karşılaştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı 9 bin 500 yeni personel alacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.