Tıp kongresinde “Vampirler Neden Uzun Yaşar?” başlıklı konferans

Sağlık Bakanlığı ve Kızılay’ın içinde yer aldığı XI. Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi “Vampirler Neden Uzun Yaşar?” başlıklı konferansla açılacak.

Tıp kongresinde Vampirler Neden Uzun Yaşar? başlıklı konferans

Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği’nin düzenlediği (TKMTD) XI. Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi 11 – 15 Mart  2018 tarihleri arasında Antalya’da  yapılacak. Kongre ve Kurs Kurulu’nda TC Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türk Kan Vakfı ve Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği yer alıyor.

Heyecan duyuyorlarmış

Kongrenin hedefinin şu olduğu ifade edildi:


“Hedef; bu alanda çalışanlara standart bir başlangıç eğitiminin verilmesidir. İçerik önceki yıllarda yapılan kurslarla aynı olduğundan bu kursa mükerrer katılım önerilmemektedir. İlk defa aramıza katılacak arkadaşlara mutlaka bu kursa katılmalarını öneriyoruz. Kongrede birbirimizi daha yakından tanıyacak, öğrenecek, öğretecek, tartışacak, eğlenecek ve ülkemiz kan bankacılığının bir adım daha ileri gitmesini sağlayacağız. Kongre ve Kurs programını tamamlayanlara katılım sertifikaları verilecektir. Tüm kan merkezi çalışanlarının katılımını bekliyoruz.”

tıp kongresi bilimsel kongre vampirler neden uzun yaşar konferansı

Bilimsel kongrede “Vampirler neden uzun yaşar?” başlıklı konferans

Bir tıp kongresinde “Bilimsel Program” başlığı adı altında “Vampirler Neden Uzun Yaşar” ve “İmparatorluğun Sınırında Padişahın Hatırası: Macaristan-Zigetvar’da Kanuni Sultan Süleyman Palankasının Dünü ve Bugünü” şeklindeki konferansların olması tartışma yarattı.

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan’ın Onursal Başkan olduğu kongrenin programında açılış konferansı “Vampirler Neden Uzun Yaşar?” başlığı altında yapılacak.

sağlık bakanlığı kızılay Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi vampirler neden uzun yaşar konferans

Tıp kongresinde Kanuni Sultan Süleyman

Programda bu konferansın hemen ardından düzenlenen diğer konferans ise “İmparatorluğun Sınırında Padişahın Hatırası: Macaristan-Zigetvar’da Kanuni Sultan Süleyman Palankasının Dünü ve Bugünü” başlığıyla yapılacak.


Kongreye çağrı bildirisinde “Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği; Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı, çeşitli üniversite hastaneleri ve Türk Kan Vakfı ile birlikte 1997 yılından bugüne kadar kan merkezi çalışanlarına yönelik 20 ulusal kurs, 10 ulusal kongre, 121 sempozyum ve 2 uluslararası kongre düzenlemiştir” bilgisi de yer alıyor. (Kaynak: Dokuz8haber.net)

Başlık espri amacıyla seçilmiş

Teyit.org‘da yer alan habere göre; “Vampirler Neden Uzun Yaşar?” isimli konferansın konuşmacısı olarak belirtilen Ercüment Ovalı, başlığın espri amacıyla seçildiğini, konferansta elbette vampirlerin konuşulmayacağını ancak esprinin anlaşılmadığını belirtti.

Başlığın “cronic parabiosis and aging” şeklinde olması durumunda herhangi bir eleştiri almayacağını ifade eden Ovalı, konuşmasına temel oluşturan ve Nature Dergisi’nde yayınlanan 8 makaleden birini de paylaştı.

Ovalı, söz konusu konferansta, genç insanların kanında bulunan egzozom adı verilen kök hücre paketçiklerinin doku rejenerasyonunu sağladığının gösterileceğini ve yaşlılığın aslında en yaşlı hücre tarafından genç hücrelere de öğretildiğini, yaşlılığın öğrenilen bir süreç olabileceğinin tartışılacağını da sözlerine ekledi.

Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği’nin basın açıklaması:

Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği ise konferans başlığının ilgi çekmesi amacıyla metafor niteliğinde kullanıldığını, dünyada pek çok bilimsel konferans ve derginin bu tür ifadeleri kullandığını belirtti.

Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği basın açıklaması:


“Eğitimin güçlü olması için tüm dünyada bilimsel yayınlar ve konferanslarda etkileyici başlıklar kullanılmaktadır. Bu tür başlıkların, sunumun bilimsel içeriğini zayıflatmanın aksine; öğrenmeyi pozitif etkilediği bilinmektedir. Tıpkı Haematologica dergisinde yayınlanan “hematologlar mikroskobunu eBay’de satsın mı” ya da Klinische Padiatrie dergisindeki “immün sistem kafayı yediğinde: HLH” ve hatta Blood dergisinde “Cuma günü lösemisi: efsane gerçek mi?” başlıklarında olduğu gibi burada kullanılan vampir ifadesi de tamamen bir metafor olup burada da ilgiyi artırmak amacıyla kullanılmıştır.”

Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği vampirler neden uzun yaşar basın açıklaması

Robottan bakana: Neden bahsediyorsun?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.