Vay Devlet Bahçeli vay nereden nereye!

Devlet Bahçeli, dün başkanlık sistemine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı çıkanların en başındaydı, bugün ise en büyük savunucusu… Peki dünden bugüne ne değişti?!

Devlet Bahçeli ve başkanlık sistemi: AKP - MHP ittifakı

Vay Devlet Bahçeli vay nereden nereye!

2015 yılında Devlet Bahçeli Meclis Grup Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirirken HDP ile olan ilişkisine gönderme yaparak; “al özerkliği ver başkanlığı” vurgusunu yapıyordu… (1)

Bilindiği üzere AKP yakın geçmişte HDP ile işbirliği içindeydi. O günlerde bütün siyasi çevreler HDP ile AKP’nin ittifakından korkuyordu. Nedeni açık ve netti! AKP başkanlığı alacak, HDP ise yakın gelecekte önce özerklik / federatif bir sisteme, ardından da uzun vadede bağımsız bir Kürdistan’a kavuşacaktı…


Devlet Bahçeli de o günlerde yukarıdaki gibi açıklamalarda bulunuyordu. Bir anlamda AKP iktidarına karşı “aslan” kesiliyordu. Bahçeli’yi tutana aşk olsundu!..

2015 yılının Mayıs ayına gelindiğinde bu kez bir mitingde Bahçeli şu sözleri söyleyecekti: “PKK’nın destek ve bilirkişisi ile başkanlık amacı güden Erdoğan, gün yüzü göremeyecek; heves ettiği bölünme anayasası elinde patlayacaktır”. (2)

Yine 2015 yılının Mayıs ayında şöyle diyordu Bahçeli:

Başkanlık federasyon demektir. Bu da Türkiye’yi bölünmeye götürecektir. İmralı canisiyle pazarlıklarda yeni anayasayla bölünme yolunun açılması amaçlanmaktadır. Recep Tayyip tipi başkanlık sistemi, Türkiye’nin bölünmesinin reçetesidir”. (3)

Devlet Bahçeli

Sonra aylar geçer, hava soğur ama Devlet Bahçeli’nin açıklamaları AKP için sıcaklığını korur. Tarih bu kez 2016 yılının Ocak ayı Bahçeli yine Meclis Grup Konuşmasındadır ve şöyle der:

“Milliyetçi Hareket Partisi başkanlık sistemine tümden karşı olup, parlamenter sistemin revize edilerek güçlendirilmesinden yanadır” (4)


Havalar biraz ısınır; 2016 yılının Mayıs ayı…

“Başkanlık sisteminin veya fiilen uygulansa da partili cumhurbaşkanlığının ileride aşırı bedellere mal olacağı bilinmektedir” der Sayın Bahçeli…

Vay Bahçeli vay, nereden nereye!..

Bu açıklamalar Bahçeli’nin AKP’ye yönelik en hafif açıklamaları… Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm fertleri çok dikkatli davranmalıdır ve şu soruya dikkatle cevap aramalıdır: Ne oldu da Devlet Bahçeli “R” vites veya “U” dönüş yaptı? Bahçeli’ye göre başkanlık, madem ülkeyi bölecek; o vakit neden “milliyetçi” Bahçeli başkanlık sisteminin bugün en ateşli savunucusu?!..

Bu soruya ben cevap vermeyeceğim. Önce MHP’liler ve daha sonra tüm ülke vatandaşları bu soruya kafa yormalıdır!

Ben size bir iki bir şey söyleyeyim ve siz buradan yola çıkın! Hatırlanacağı üzere bu ülkede bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı ve Recep Tayyip Erdoğan bu yarışı kazandı. Bu yarışın bir diğer adayı da “ekmek için” aday gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu‘ydu.

Bu kişiyi kim ‘çatı aday’ önermişti?! Devlet Bahçeli!

Sonra yarışı kaybeden İhsanoğlu ne yapmıştı? MHP’den milletvekili olmuştu!

7 Haziran seçimlerinde yarışı kaybeden Devlet Bahçeli’ye Kemal Kılıçdaroğlu gidip ‘gel sen başbakan ol’ dedi; ancak Sayın Bahçeli bu teklifi reddeti! Düşünün neden reddetti?!


Bundan sonrasına da biraz halkımız kafa yorsun, bu olanları yorumlasın; benden şimdilik bu kadar!..

Başkanlık sistemi ile parlamenter sistem karşılaştırması


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…