Tiangong-1 uzay istasyonu 1 Nisan’da Dünya’ya düşebilir

Çin’in kontrolden çıkan Tiangong uzay istasyonu 1 Nisan Pazar günü dünyaya düşebilir. Türkiye de riskli bölgeler arasında!

Tiangong uzay istasyonu 1 Nisan türkiye geçiş saatleri

Çin’in 2011’de fırlattığı ve kontrolden çıkmış biçimde dünyanın yörüngesinde dönen uzay istasyonu Tiangong-1, 1 Nisan Pazar günü Dünya’ya düşebilir.

9,4 ton ağırlığındaki istasyonda 2013’ten bu yana herhangi bir astronot görev yapmıyordu. 2016’da Çin hükümeti Birleşmiş Milletler’e uzay istasyonunun kontrolden çıktığını bildirmişti.


“Cennet Sarayı-1” anlamına gelen Tiangong-1’in büyük kısmının atmosfere girdikten sonra yanarak yok olması bekleniyor. Ancak yine de uzay istasyonundan büyük parçaların yeryüzüne düşebileceği uyarısı yapılıyor.

Çin'in Tiangong-1uzay üssü parçaları pazar günü dünyaya düşebilir
AEROSPACE CORP

Riskli bölgeler arasında Türkiye de bulunuyor!

Uzay araştırmaları yürüten sivil toplum kuruluşu Aerospace Corp, Tiangong uzay istasyonu parçalarının düşebileceği bölgeleri hesapladı.

Kuruluşa göre Kuzey ve Güney Yarımküre’de riskli iki hat bulunuyor. Kuzey Yarımküre’deki riskli hat, Türkiye üzerinden de geçiyor.

Türkiye’den geçiş saatleri:

tiangong türkiye geçiş saatleri harita istanbul
Yukarıdaki harita: 30 Mart 2018 saat 09:13 ila 09:18 arasında Trakya’dan İstanbul’a ve Trabzon’dan Azerbaycan’a kadar olan bölgeyi kapsayacak.
tiangong türkiye geçişi harita istanbul ankara izmir trabzon bursa
Harita: 30 Mart 2018 saat 10:46 ila 10:48 arasında Yunanistan’dan başlayacak geçiş, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerin üzerinde seyredecek.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) uzay enkazı dairesi başkanı Holger Krag, “Bu kadar büyük enkazlar atmosfere girdiğinde genellikle yüzde 20 ila 40’ı yeryüzüne düşüyor. Ancak bu enkaz parçalarının birilerini yaralaması son derece düşük bir olasılık” diyor.


Krag’a göre, bir kişinin Tiangong uzay istasyonu enkazının yeryüzüne düşmesi nedeniyle yaralanma ihtimali, aynı yıl içerisinde iki kez bir kişinin üzerine yıldırım düşmesi ihtimali kadar.

ESA, enkazın büyük olasılıkla okyanusa düşeceğini söylüyor.

Tiangong uzay istasyonu yörünge dışına itilecekti

Çin'in Tiangong-1uzay üssü parçaları pazar günü dünyaya düşebilir
Tiangong-1 uzay üssü uzaya fırlatılış anı – AFP

Tiangong-1, iki modülden oluşan bir uzay istasyonu. Modüllerden birisi güç kaynağı. Güneş panelleri ile motorları barındırıyor. İkinci modül ise astronotların çalışmalarını yaptıkları alan olarak tasarlanmış.

Uzay istasyonu görev süresini 2013’te tamamlamıştı. Çinli bilim insanları, istasyonun uzay sevk sistemlerini kullanarak Tiangong-1’i kontrollü biçimde Dünya yörüngesinin dışına itmeyi planlıyordu.

Ancak Mart 2016’da uzay istasyonundan Dünya’daki komuta merkezine veri iletimi durdu.


Ardından da Çin istasyonun kontrolden çıktığı açıklamasını yaptı. (BBC Türkçe)

1 ay içinde Dünya’ya çarpacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.