Saç dökülmesine karşı çözüm önerileri

Görünüşümüzün en önemli parçalarından olan saçlar, cinsiyet ve yaş fark etmeksizin hayatımızın belirli dönemlerinde dökülme gösterir. Kalıtsal yapı, stres, çevresel faktörler, mevsimsel geçişler, ilaç kullanımı ve hastalıklar saç dökülmesine neden olabilir. Genetik nedenlerden ötürü oluşan dökülmeler sürekli olarak görülürken, dönemlik saç dökülmeleri ise basit yöntemler ile önlenebilir.

Saç dökülmesi sorunu için çözüm önerileri bitkisel prp ilaç

Saç dökülmesi sorununu önlemek için öncelikle nedenini doğru tespit etmeniz gerekiyor. Günde 50-150 tel arasında saç teli dökülmesi normaldir. Dökülmeniz bu sınırın üzerine çıktıysa ve bir süredir düzenli olarak devam ediyorsa bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Dermatoloji uzmanı gerekli tahlil ve saç analizlerini yapıp, dökülmenizin kaynağını bulacaktır. Bu sayede erken teşhis ile doğru tedaviye başlayabilir ve kelliğe varabilen dökülmeleri engelleyebilirsiniz.

Eğer saç dökülmeniz kısa süreli ve dönemlik ise panik yapmanıza gerek yok. Dökülmenizin nedeni mevsimsel geçişler ya da yanlış şampuan kullanımı olabilir. Bu durumda gerekli saç bakımını yaparak ve saç için kullandığınız ürünleri değiştirerek dökülmeyi durdurabilirsiniz.


Genetik saç dökülmesi nasıl önlenir?

Genetik yani erkek tipi saç görülmesi, en sık görülen saç dökülmesi çeşididir. Erkeklerde testosteron hormonunun fazla salgılanması ile, kadınlarda ise hormonal bozukluklar nedeniyle oluşur. Kalıtsal saç dökülmesinin kesin bir tedavisi yoktur. Saçlar ergenlik döneminden itibaren dökülmeye başlar ve kişinin genetik yapısına bağlı olarak devam eder. Seyrelme derecesi ya da ilerleyen dönemlerde kellik durumu sizi rahatsız ediyorsa, saç ekimi yaptırarak kalıcı tedaviye ulaşabilirsiniz. Kadınlarda ise bu durum çeşitli hormon ve doğum kontrol haplarının kullanılması ile çözümlenebilir.

saç dökülmesi bitkisel serum

Doğru beslenme ile saç dökülmesi nasıl önlenir?

Demir ve vitamin eksikliğinden kaynaklı saç dökülmelerinin ana sebebi sağlıksız beslenmedir. Yetersiz ve tek tip beslenme, sürekli fast food tüketimi gibi nedenler vücutta vitamin eksikliğine neden olur. Saç kökleri ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alamadığında, saçın uzaması için gerekli olan keratini üretemez. Bu da saç köklerinin ölmesine ve dökülen saçlar yerine yenilerinin çıkamamasına neden olur. Doğru beslenme rutini oluşturarak saçınız için gerekli olan vitamin, mineral, demir, çinko ve kollojeni alabilirsiniz.

Vücudunuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri organik sebze ve meyve tüketimini arttırarak sağlayabilirsiniz. Ayrıca vücuda zararlı maddelerin girmesini engelleyen, antioksidan özellikli yeşil sebze tüketimini arttırmalısınız. Eğer saç dökülmeniz bir süredir devam ediyorsa protein ağırlıklı beslenme düzenine geçmeniz gerekiyor. Aldığınız proteinin fasulye gibi baklagillerden ve hindi gibi sağlıklı beyaz etten olmasına özen gösterin. Beslenme rutininizi değiştirmenize rağmen, tahlillerde özellikle demir ve çinko eksikliği görülüyorsa dışarıdan vitamin takviyesi de kullanabilirsiniz.

Saç dökülmesi nasıl önlenir?
Saç dökülmesi nasıl önlenir?

Doğru saç bakımı

Hava kirliliği, egzoz dumanları, güneşten gelen zararlı UV ışınları, saç düzleştiriciler saçların yıpranmasına neden olur. Doğru saç bakımı ile kırılan, matlaşan ve yıpranan saçlarınızı tekrardan canlandırabilirsiniz.

Öncelikle zararlı kimyasal içerikler içeren saç ürünlerinden uzak durmanız gerekiyor. Saç bakımınız için olabildiğince doğal içerikli ürünler kullanın. Haftada bir gün saç köklerine nemi verecek saç maskesi yapmaya özen gösterin. Saça aşırı ısı veren düzleştirici, fön makinası gibi cihazlardan olabildiğince uzak durun. Saç şekillendirici ürünler kullanmak durumunda kalırsanız, öncesinde ısıya karşı bakım uyguladığınıza emin olun.

Saç dökülmesi için bitkisel çözümler

Doğal içerikleri ile saçınıza zarar vermeyecek olan bu maske ve kürleri, evde kendiniz de kolaylıkla uygulayabilirsiniz:

saç bakım kürü serumu soğan sarımsak avokado

  • Soğan/Sarımsak: Kükürtlü içerikleri ile saç derisindeki toksinleri temizler, kan dolaşımını arttırarak yeni saçların çıkmasını tetikler.
  • Biberiye yağı: Antioksidan özelliği sayesinde, saçı dışarıdan gelen zararlı etkenlere karşı korur. Aynı zamanda saç köklerini canlandırarak yeni saç oluşumunu sağlar.
  • Aloe vera: Vücutta pH dengesinin korunmasını sağlayarak, saç köklerinin ihtiyacı olan nemi sağlar. Bu sayede saç kökleri beslenir, parlak ve canlı saçlara kavuşursunuz.
  • Isırgan otu: İçerdiği demir, kalsiyum, A ve C vitaminleri ile saçın ihtiyacı olan vitaminleri almasını sağlar. Saçlar eski sağlığına kavuşurken, aynı zamanda saç derisine gerekli olan nem sağlanır ve kepek sorunu da önlenmiş olur.
  • Avokado yağı/Hindistancevizi yağı: A, B, C, D, E vitaminleri içeren bu yağlar, saç köklerinin onarılmasını sağlar.

Lavanta kürü:

3 su bardağı suyu kaynatarak, içerisine 1 tatlı kaşığı lavanta atın. Demlenene kadar bekleyip süzün. Temiz olan saçlarınızı bu su ile yıkayıp, yaklaşık 30 dakika bekletin. Lavanta, içerdiği antioksidanlar ile saçınızı dışarıdan gelecek zararlı etmenlere karşı koruyacak. Bu sayede saçlarınız canlanırken, çevresel faktörlerden kaynaklı dökülmeler de önlenecektir.

Lavanta şurubu malzemeleri tarifi

Karanfil kürü:

Kaynatılmış oklan 1 bardak suyun içerisine yaklaşık 20 tane karanfil tohumu atın. Bir gece demlenmesi için bekleyin. Demlenmiş olan suyu ıslak saçlarınıza uygulayıp, tarayarak her bölgeye yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu kürü uyguladıktan sonra herhangi bir durulama işlemi yapmanıza gerek olmayacaktır. Düzenli uygulama sonucunda dökülmenin durduğunu gözlemleyebilirsiniz.


Adaçayı kürü:

Bir tutam adaçayı ile 1 su bardağı elma sirkesini karıştırın. Haftada 1 gün saçınızı bu karışım ile yıkayın. Kürü uyguladıktan sonra saçlarınızı durulamamaya özen gösterin. Saç kökleriniz güçlenmeye ve saçlarınız parlamaya başlayacak.

Saç çıkarma maskesi:

Ölmüş saç hücrelerinin yerine yenilerini bu maske yardımı ile çıkartabilirsiniz. 1 fincan doğal zeytinyağı, 1 yemek kaşığı çörekotu yağı, 1 yemek kaşığı defne yağı, 1 yemek kaşığı maydanoz tohumunu karıştırın. Masaj yaparak, başta saç dipleriniz olmak üzere tüm saçınıza uygulayın. Bu maskeyi saçınızda 2 saat bekletip, haftada 1 gün uygulayabilirsiniz.

Saç dökülmesine karşı kür:

10 gram sarımsak yağı, 10 gram çam terebentin yağı ve bir kaşık zeytinyağını karıştırın. Özellikle saç derisine masaj yaparak uygulayın ve ortalama bir saat bekletin. Haftada bir gün yapacağınız bu maske ile, birinci ayın sonunda saçlarınızdaki dökülme azalmaya başlayacaktır.

Medikal Tedaviler

Saç dökülmesinde en kalıcı tedaviler, medikal yöntemlerle gerçekleştirilenlerdir. Evde uygulayabileceğiniz bakımlar ile de tedavi hızını arttırabilirsiniz.

İlaç tedavisi:

Saç dökülmesi yeni başlamış kişilerde etkili olabilir. Saç dökülmenizin nedeni ve aşamasına bağlı olarak, verilecek ilacın dozajı doktorunuz tarafından belirlenecektir. İlaç tedavisi zaman alan bir süreçtir ve düzenli kullanım sonucunda saç dökülmeniz kesilecektir.

ilaçsız saç ekimi prp yöntemi saç dökülmesi

Saç ekimi:

Genetik saç dökülmesinin kalıcı çözümüdür. Saç kökleri ölmüş ve dökülme görülen bölgelerde yeni saç oluşumu başlamamışsa, saç ekimi işlemi yapılabilir. Saç ekimi operasyonu sırasında Sedasyon anestezi tekniği kullanıldığı için herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Ayrıca kullanılan FUE tekniği sayesinde hem donör bölgede hem de ekim bölgesinde herhangi bir kanal açma işlemi yapılmadığından, saç ekimi operasyonundan sonra herhangi bir iz oluşmaz. Saç ekimi işleminden sonra 1 sene içerisinde ekilen saçların neredeyse tamamı çıkmış olur. Bu işlemde ekilen saçlar ömür boyu kalıcı olup, kendi saçlarınız gibi doğal gözükür.

PRP: PRP tedavisinde herhangi bir cerrahi işlem olmaz. Kendi vücudunuzdan alınan ve ayrıştırılan kök hücreler, saç köklerine enjekte edilir. Bu sayede saç kökleri için gerekli olan vitamin, mineral, aminoasit ve keratin maddeleri sağlanmış olur. PRP tedavisi her ne kadar hormonal dökülmelerin engellenmesinde etkili olmasa da zayıflayan saç köklerini canlandıracaktır. Ayrıca düzenli olarak yaptıracağınız PRP seanslarının sonucunda saçlarınız sağlıklı bir hal alıp, dökülmesi en aza inecektir.

Kaynaklar: https://estecenter.com/sac-dokulmesine-ne-iyi-gelir


https://www.wikihow.com/Prevent-Hair-Loss


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.