Seyahat etmemize en çok neler engel oluyor?

Yeni yerler, farklı kültürler keşfetmek hem dünyada hem de Türkiye’de pek çok insanın hayallerinden biri. Peki tüm seyahat severler hayallerini kolaylıkla gerçekleştirebiliyor mu?

En önemli sorun yüksek fiyatlar

momondo.com.tr’nin her yıl Türkiye’den 1000’den fazla katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırmasına göre, Türklerin seyahate çıkmasının önündeki engellerin başında yüzde 34 ile fiyat unsuru geliyor. “Hayalinizdeki destinasyona seyahat etmek için en büyük engeliniz nedir?” sorusuna 18-65 yaş grubu arasındaki her üç kişiden biri “Yüksek fiyatlar” yanıtını veriyor. İkinci sırada yüzde 30 ile konaklama ve yeme-içme masraflarının yüksek olması bulunuyor.

Firmanın Türkiye sözcüsü Serpil Öztürk araştırma sonuçları hakkında şöyle konuştu: “Türkiye’de pek çok insan seyahat etmeyi çok istese de, yeni yerler ve farklı kültürler keşfetmek için herkes aynı fırsatlara sahip olamıyor. Yüksek fiyatlar insanların hayal ettikleri seyahatleri gerçekleştirmesinin önündeki en büyük engel. İyi bir planlama ile beklenenden çok daha uygun fiyatlara bir seyahat gerçekleştirmek mümkün, ancak henüz pasaportu olmayan kişiler bu fırsatları incelemeye istekli olmuyor.”


Dünyanın en pahalı pasaportu

Türk gezginlerin seyahate çıkmasının önündeki bir diğer engel ise henüz bir pasaporta sahip olmamak. IPSOS 2018 verilerine göre Türklerin sadece yüzde 16’sının pasaportu bulunuyor. Pek çok ülkede durum bizden farklı değil. ABD vatandaşlarının yarısından fazlasının pasaportu bulunmuyor. Çin’in ise toplumun sadece yüzde 6’sı pasaport sahibi. İnsanların bir pasaporta sahip olmamasının pek çok sebebi var. Bunların başında ise yüksek pasaport ücretleri geliyor. Ortalama aylık gelire bakıldığında dünyanın en pahalı pasaportlarından biri de Türk pasaportu. Bugün 4 yıl ve daha uzun süreli pasaportlar için 764 TL olan harç bedeli asgari ücretin neredeyse yarısına tekabül ediyor.

Pasaport insanlar için ne ifade ediyor?

momondo, Türkiye’den bazı katılımcıları belgesel filmi de çekilen bir projeye davet etti. Katılımcılara “neden seyahat etmedikleri” soruldu ve pek çoğu bu soruya “Çeşitli sebeplerden dolayı bir pasaportum yok” yanıtını verdi. Daha sonra ise bir pasaport sahibi olduklarında gitmeyi hayal ettikleri yerleri anlattılar.


Serpil Öztürk ekledi: “momondo, insanlara açık fikirli olmaları, farklı kültürleri, insanları ve dünyamızı keşfetmeleri için ilham vermek amacıyla başlattığı “Let’s Open Our World” kampanyası kapsamında bir Pasaport İnisiyatifi başlattı. İnsanlara seyahat hakkında bilgi vermenin yanı sıra, dünyanın farklı yerlerini, kültürlerini keşfetmenin bakış açılarımızı nasıl olumlu yönde etkileyerek, engellerimizi kaldırdığını anlatmak istiyoruz. Başlattığımız bu inisiyatifin bir parçası olarak bir yarışma başlatıyoruz. Yarışma sonucunda pek çok insanın pasaport sahibi olması ve bir kısmının da hayalindeki bir seyahati gerçekleştirmesi için sponsor olacağız.

Bir pasaport al ve dilediğin ülkeleri ziyaret et

Seyahat etmeyi daha ulaşılır kılmak adına momondo, sivil toplum kuruluşu System&Generation iş birliği ile “Passport inisiyatifi” adı verilen bir proje başlatıyor. Bu proje kapsamında 26 Nisan – 31 Temmuz tarihleri arasında Türkiye vatandaşları projenin açılış sayfasındaki formu doldurarak yarışmaya katılma fırsatı bulacaklar. Her ayın sonunda, yarışma katılımcıları arasından 25 kazanan, momondo sponsorluğunda pasaport sahibi olmaya hak kazanacak. Kazananlar arasında her ay bir kişi ise 1500 Euro değerinde bir seyahat kazanacak.


System&Generation sözcüsü Esmeralda Kashari şöyle dedi: “Pasaport sahibi olmak, sadece insanların sınır ötesi ülkelere gitmek için kullandığı meşru bir kimlik biçimi değildir. Pasaport, bilinmeyene meydan okuyarak, yeni kültürleri deneyimlemenize, ufkunuzu genişletmenize ve konfor alanınızdan çıkmanıza olanak sağlar. Diğer bir deyişle, ‘ait olduğunuz yere’ ulaşmanız için farklı yolları denemeye cesaret edebilecek özgür bir ruhun eşdeğeridir. İnsanlara pasaportun sadece seyahat etmelerine yarayan bir belge değil, gittikleri ülkede kimliklerini, kültürlerini, dillerini, din ve sosyal değerlerini de yanlarında götürmelerine yarayan sosyal bir unsur olduğunu hatırlatarak, farkındalık yaratmayı amaçlayan bu projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

El yakmayan gezi rotaları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.