KONDA 24 Haziran seçim yorumu: Erdoğan seçilse bile AKP kaybedebilir

24 Haziran seçimleri için analiz yapan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçilse dahi AKP, Meclis’teki çoğunluğu kaybedebilir. AKP’nin ciddi bir oy farkıyla kazanmaya ihtiyacı var. Seçimin sonucunu gençler belirleyecek” dedi.

KONDA 24 Haziran seçim Erdoğan akp ak parti

KONDA’dan 24 Haziran seçim analizi

Reuters’e konuşan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan ‘millet ittifakı’nın AKP-MHP’nin ‘cumhur ittifakı’na karşı Meclis çoğunluğunu almasının mümkün olduğunu, ancak 24 Haziran seçim sonucunu iktidarın yaptıklarından daha çok muhalefetin yapıp/yapamadıklarının belirleyeceğini söyledi.

‘Millet ittifakı’nın Meclis çoğunluğunu almasının mümkün olduğunu savunan Ağırdır, özgürlüklerin kısıtlanması, demokratikleşmede gözlenen eksiklikler ve siyasi alanların daraltılması gibi çeşitli nedenlerle AK Parti – MHP ittifakında 1 Kasım seçimlerine göre belli bir oy kaybı olabileceğini söyledi.


1 Kasım 2015 seçimlerinde AKP yüzde 49,49, MHP ise yüzde 11,90 oy alırken, iki partinin de desteklediği geçen 16 Nisan 2017’deki Anayasa değişikliği referandumunda yüzde 51,21 oyla kabul edilebilmişti.

Bekir ağırdır konda 24 haziran seçimleri

“AKP’nin ciddi bir oy farkıyla kazanmaya ihtiyacı var”

Ağırdır, son dönemde muhalefette bir enerji ve hareketlenme gözlemlendiğini, ancak bunun henüz sokağa yansımadığını belirterek şöyle konuştu: “Ben bu seçimin sonucunu iktidarın yaptıklarından daha çok muhalefetin yapıp yapamadıklarının belirleyeceği kanaatindeyim. Eğer muhalefet ülkeyi yönetebileceğini ve temel meseleleri çözecek vaatlerini ortaya koyarsa tabloyu zorlar. Ama AKP’nin bildiğimiz siyaset yapma tarzına teslim olur ve gündemi onların belirlediği biçimde tartışmaya devam ederse o zaman AKP domine eder.”

“Erdoğan’ın AK Parti’den daha fazla oy potansiyeli var”

Cumhur ittifakı’nın adayı Erdoğan’ın, metal yorgunluğuyla eleştirilen AK Parti’den daha fazla oy potansiyeli olduğunu söyleyen Ağırdır şöyle devam etti:

“Dolayısıyla Erdoğan cumhurbaşkanlığını kazanabilir ve aynı oy oranla parlamento çoğunluğu diğer tarafa geçebilir. Veya parlamentoda çoğunluğu alsa bile bu 301 vekille olabilir. Bu da ülke için çok sürdürülebilir olmaz. Yani hem Erdoğan hem de AKP’nin ciddi bir oy farkı ile kazanmaya ihtiyaçları var, ama öyle olmayabilir.”


24 Haziran seçim sonucunu gençler belirleyecek

Ağırdır, 24 Haziran seçim sonucunu etkileyecek etmenler arasındaki en önemli dinamiğin 20 milyona yaklaşan 30 yaşın altındaki seçmen olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bunların 3.5 milyonu ilk kez oy kullanacak. 16 milyonu ise halen oy kullanıyor ama genç denilen küme. Bu büyük kümede çok önemli dinamikler var. Çünkü bu gençler yeni hayatın, yeni insanları ve karşılarında bu yeni hayata dair vaadi olmayan bir siyasi yapı ve beş tane parti var. Dolayısıyla bu gençlerin nereye doğru evrileceği seçimi belirleyecek en önemli unsur.”

Sosyal medya kampanyaları etkili

Ağırdır, bu açıdan sosyal medyadaki kampanyaların önemli olduğunu söyleyerek, bu gençlerin nasıl hareket edeceğinin tam bilinmediğini, adayların ve partilerin bu kümeye ne anlattığı ve onları inandırıp inandıramayacağının kritik olacağını bildirdi.

24 Haziran seçimlerinde HDP baraj riski taşıyor mu?

HDP’nin baraj sorunu olup olmadığının sorulmasına karşılık KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır; “HDP her zamanki yerinde dolaşıyor. Yani yüzde 10-12 arasında. Bu demek ki baraj riski de taşımakta. Çünkü araştırmaların hata payları da var. 1 Kasım seçiminde de yüzde 10.5 ile geçmişti barajı” dedi.

Ağırdır, geçen seçimden sonra HDP seçmenlerinden AKP’ye kayış olacağını sanmadığını söyleyerek; “Ama oy vermemek, seçime gitmemek, ya da OHAL veya başka nedenlerle seçime katılamamak gibi sorunlar sonucu HDP tam sınırda da kalabilir” dedi.


HDP’nin oylarının yüzde 10’luk barajın tam sınırında kalması durumunda bunun siyasal sonuçlarının da büyük olacağını belirten Ağırdır; Kürtlerin içinde muhafazakar kesimler de bulunduğunu ancak bölgedeki seçmenlerin şu anda yüzde 70’inin HDP; yüzde 30’unun ise AK Partili olduğunu, bunun da geri dönüşünün görünmediğini bildirdi.

Gezici anketi: Meral Akşener, Muharrem İnce’nin üstünde


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.