AKP ekonomisinin beyin ölümü gerçekleşti!

Her dönem ‘ekonomi iyi gidiyor’ diyen AKP iktidarının ekonomisinin beyin ölümü gerçekleşmiştir. Şimdi ne olacak mı? Hükumetin de dediği gibi “Takmayın”, hayırlısı!..

AKP ekonomi beyin ölümü gerçekleşti!

Türk ekonomisinin tepe taklak olduğu gün gibi ortada! Çarşı pazara çıkmak artık mümkün olmuyor. Toplumsal hafıza bir şeyleri ortaya çıkarıyor, o da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 16 yıllık iktidarının en kötü ekonomik dönemi olduğu…

Peki, bugün dünyada kriz kokusu yokken Türkiye’de neden ekonomi çökmüş durumda! Türkiye’deki krizin tabi birçok siyasi, sosyal ve hukuksal nedeni var.


Bunlardan birkaçı şöyle sıralanabilir:

• Türkiye’nin OHAL ile devam ediyor olması nedeniyle küresel yatırımcıyı ülkeden uzaklaştırması;

• ABD ile yaşanan siyasi kriz;

• Türkiye’nin dış politikası.

Ancak belki de bunların dışında en önemli neden, Mehmet Şimşek‘in ifadesi ile “tulumbadaki suyun bitmesi” diyebiliriz! Yani, 16 yıllık AKP iktidarının üretim ekonomisine geçemeyip inşaat ekonomisine yoğunlaşması “botokslu büyüme”nin de sonunu getirmiştir.

Geçmişe baktığınızda zaten bu ekonomik krizin adım adım geldiğini görebilirdiniz! Ülkedeki ekonominin nasıl gittiğini görmek için öyle teorik rakamsal bilgilere bakmaya gerek yok! Türkiye’nin ticari şehri İstanbul’dur; İstanbul’un da Kapalı Çarşı‘sına baktığınızda ekonomin nasıl gittiğini görebilirsiniz. Kapalı Çarşı’da son iki yıldır kaç dükkanın kapandığına bakmanız ülke ekonomisini anlamanız için yeter de artar bile!..

Hükumet son iki yılda ekonomideki kötü gidiş için fren koysa da maalesef direksiyona hakim olamadı ve AKP ekonomisinin beyin ölümü artık gerçekleşmiş durumda; bundan sonra iş, fişin çekileceği zamana kaldı!


Takmayın denilen süreçte dolar 4,47’yi gördü!

Ekonomiyi rayına sokmak için Bireysel Emeklilik Sistemi‘ni (BES) getirdiler, olmadı!

2017 yılının 1 Ocak’ından 27 Ocak’ına kadar yani sadece 27 günde Türk parası dolar karşında %11‘e yakın değer kaybetti; AKP, halka “Siz bakmayın dolara” dedi. AKP bunlar olurken gözünü “işsizlik maaşı”na dikti ve buradan kendine kaynak oluşturdu!

27 Ocak 2017’de Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü! AKP “Onların ne dediğinin önemi yok” dedi! Ama, küresel şirketler bunlara bakarak yatırım yapıyor ya da yapmıyor!

MOODY’S 2017 yılının Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu düşürdü; AKP’liler halka, “Siz takmayın onları” dedi. Tabi bu arada dolar yükseldi!..

AKP iktidarı bunların devamında işçinin tazminatına göz dikti; “fon oluşturacağız” dedi ve TÜRK-İŞ’in değerli başkanı Ergün Atalay ve toplumun muhalefeti ile karşılaşınca geri adım atmak zorunda kaldı!

MOODY’S 2018 yılının Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. AKP, halka “siz takmayın bunları” dedi! Akaryakıt zamları artışa geçti!

Bu kez 2 Mayıs 2018 tarihinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdü! AKP yine kızdı ve bu kuruluşa “size ne” dedi…

Ve “takmayın” denilen süreçte dolar bugün 4.47 seviyesinde kendini gördü.


Bundan sonra mı? “Takmayın”, hayırlısı!..

Durmuş Yılmaz Türkiye’de ekonomik krizi tırmandıran 7 maddeyi açıkladı!


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…