Durmuş Yılmaz Türkiye’de ekonomik krizi tırmandıran 7 maddeyi açıkladı!

İyi Parti Genel İdare Kurulu üyesi ve Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümetin açtığı af ve barış paketlerinin piyasalara olumlu yansımadığını, aksine ‘çıkmaz sokağa girdik’ algısı yarattığını dile getirdi. Yılmaz, Türkiye’de doları ve ekonomik krizi tırmandıran 7 maddeyi açıkladı.

Durmuş Yılmaz Türkiye'de ekonomik krizi tırmandıran 7 maddeyi açıkladı!
Durmuş Yılmaz’dan ekonomik krizi tırmandıran 7 madde

Dövizdeki yükselişi ve Merkez Bankası’nın son müdahalelerini SÖZCÜ‘ye değerlendiren Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümetin birbiri ardına açtığı seçim paketleriyle kaynak bulabilmek için getirdiği af ve barış paketlerinin ekonomiye ilişkin kaygı ve riskleri körüklediğini söyledi.

Durmuş Yılmaz, “Bu aflar, barışlar piyasaya, ‘biz bir çıkmaz sokağa girdik, önünü sonunu görmediğimiz tedbirler alıyoruz’ mesajı veriyor. Bu paketler piyasaya güven vermiyor, aksine belirsizliği daha da artırıyor” açıklamasında bulundu.


Allah sonumuzu hayır etsin

Yılmaz, siyasilerin gölgesinde kaldığı sürece Merkez Bankası’nın dövizi frenlemeye yönelik attığı adımlardan etkili sonuç alamayacağını da belirtirken, “Önde siyasiler değil, Merkez Bankası başkanı ve yönetimi olacak, siyasiler arka planda kalacaktı. Tamam, Merkez Bankası güzel iş yapıyor, döviz arzını artırıyor. Ama siyasilerin niyeti uzun vadede faizi artırmamak olduğu için bu müdahalelerin etkisi zayıf kalıyor. Biraz geç kalındı, Allah sonumuzu hayır etsin” dedi.

Dolar ve Euro’daki yükseliş

Son günlerin en tartışmalı konusu olan kurdaki yükselişe de değinen Yılmaz, Merkez Bankası’nın politika faizini artırması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, Merkez Bankası’nın piyasayı inandırabilmesi için yüzde 8’lik repo faizini (politika faizi) zaten uygulamada olan yüzde 13.5’e, geç likidite faizini de yüzde 14-15’lere yükseltmesi gerektiğini söyledi.


“Erdoğan vatanını seviyorsa gider”

İYİ Parti Genel Kurul üyesi Durmuş Yılmaz, Tayyip Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi halinde Cumhurbaşkanlığını bırakmayabileceğine ilişkin söylenti ve kaygıları da değerlendirdi.

Yılmaz, “Bu konuda parti liderimiz Meral Akşener 1946 örneğini gösteriyor. Nasıl ki o dönemde hem parti lideri hem Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyan İsmet İnönü parti liderliğini bırakıp seçimlere gidiyor ve kaybedince de hiçbir sorun çıkarmadan iktidarı devretmişse, bugün de vatanını seven herkes seçimi kaybedince iktidarı bırakıp gidecektir. Türkiye demokrasisinin önünde 1946 örneği duruyor. Bizi Zimbabve’den, Zambiya’dan, halkı hiçe sayan totaliter lider rejimlerinden ayıran fark, demokrasi tarihimizdir” diye konuştu.

Ekonomik krizi tırmandıran 7 madde:

Dövizi ve ekonomik krizi tırmandıran ana temenleri Durmuş Yılmaz şöyle sıraladı:


– Türkiye’nin giderek artan borçluluk oranı
– Sermaye girişindeki belirgin yavaşlama
– Tırmanan cari açık
– Yüksek enflasyon
– İktidarın siyasi söylemleri
– OHAL’in devam etmesi
– Hukuka güven eksikliği
– Siyasi sonucu öngörülemeyen seçimler
– Komşularla kötü ilişkiler
– ABD – İran gerginliği ve petrol fiyatları.

Ekonomik kriz, seçimden önce mi sonra mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.