Tepki çeken İstanbul’un Fethi 565. yıl dönümü videosu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı İstanbul’un Fethi 565. yıl dönümü videosu sosyal medyada tepki çekti. Videoda Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul’un Fethi, Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Hazerfen, 2. Abdülhamid, Çanakkale Savaşı kesitleri, Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan’a yer verilip Atatürk’ün adının anılmaması eleştiriliyor.

Ekşi Sözlük’ten tepkiler:

televizyonda rastladığım, tayyip erdoğan cumhurbaşkanlığı ve istanbul akp belediyesi tarafından hazırlanmış, bayat “yürü ya yiğidim allahaşkına allahaşkına allahuekber yürü” gerzek gazı içeren, “zahit bizi tan eyleme” yani “köktendinci arkadaş bizi eleştirme” diyen alevi ya da melami kökenli tam tezat fon müziği içeren gerizekalı tüyler dikendirici laçka vıcık video.

koyu atatürkçü değilim ama atatürk gösterilirken isminin verilmemesi (ona gelene kadar onca padişahın isminin verilmesine rağmen) ve o gösterilirken arkadan allahuekber sesi verilmesi falan…


kurtuluş savaşını allahuekberle kazandıysak 1. dünya savaşını niye kazanamadık amına kodumun zahidi?

o fon müziği bu videoya çok garip olmuş be. akp islami postmodernliği çok garip, herşeyi alıp uydurup kendine uygun tüketiyor.

edit: ya gerçekten bu 180 derece tezat fon müziği sinirimi bozdu. olum bunu nasıl becerdiniz ya? kimse açıp bakmadımı anlamına, kullanımına, alakasına? aytekin ataş versiyonunun gazını sevip de aldınız ama alakayı nasıl kurdunuz?

tam 3.5 dakikalık islami akp saçmalığı. bu gerçek düşmanı saçmalığın yapılması için verdiğim vergi haram zıkkım olsun. allah belanızı versin. cehenneminizde yanın.

nefreti açıklayayım: laik değil. partiler üstü değil. gerçekçi değil. faydalı değil. iğrenç ötesi vıcık duygusal saçmalık. ülkenin zorla getirildiği yerin özeti. görünürde mağdur ama esasında haksız aptal türkiye.

edit: bir de yeni nesil akparti cahili türedi, “umursamaz dangalak” cinsi. aşağıda yorumlarda “izlemedim ama bu kadar chpli sevmediyse iyi olmuştur” diyorlar. allahın akp cahili, link verilmiş, hadi okumuyorsun, gezmiyorsun karacahilsin tamam ama değerli 3.5 dakkanı verip izle ondan sonra fikir beyan et? (Ekşi yazarı: )

başka bir entry:

565.yıl kutlamaları için hazırlanan, içinde bolca popüler tarih bilgileri barındıran amacın fetihten ziyade siyasi propaganda yapmak olduğunun çok açık olarak gözlendiği 3.40 dakika süren reklamdır.

fatihle baslayan reklam kanuniye değinmiş sonra son gunlerin popüler padişahı abdülhamide hicaz demiryolu üzerinden methiyeler duzülmus parası ödenmesi icin memurlarin maaşları kesilen devlet taşınmazları satılan avrupadan kredi istenen ve 8 yıl sonunda almanlara zar zor yaptirilan hicaz demiryolundan bahsediyorum. anadolu kıtlıktan kırılırken araplari kalkindiran demiryolu. neyse reklama dönelim. canakkaleden bahsedilmiş ama mustafa kemal atatürk yine değinilmemiştir.belirli belirsiz bir atatürk silueti konmus ayıp olmasın diye. reklamin en sonunda ise milli irade, halk gibi klişe laflarla kombo yapılmıştır. en sonda ise fatihin at üstünde istanbula girişi ile erdoğanın yenikapida miting yapmasi benzetilmis ve bu bir zafer gibi gösterilmiştir. (Ekşi yazarı: )


istanbul'un fethi reklam filmi atatürk
Mustafa Kemal Atatürk’ün adının yer almadığı için eleştirilen videodaki Çanakkale Savaşı’ndan bir kesit

başka bir entry:

ıstanbul fethini degil, akpnin kendince uyarladigi osmanli ve tc yakin tarihini tabanindaki sakillere ilham olsun diye kurgulayip sonunda secime bagladigi video.

dunyada sadece dusunceleri yuzunden kendinden bu kadar tiksindirmis bir guruh var olmusmu bilmiyorum ama biz tam ortasina denk geldik amk..

edit: tabi ki atatürk yok!

edit2: mesaj geliyor ataturk’un var olduguna dair. kastettigim; o ovundukleri tarihi eger ataturk olmasaydi ovecek hatta suistimal edecek birileri olmayacak oldugudur. tarihe bu kadar etki etmis birini biz, vermis oldugu bir pozdan hareketle var oldugunu anlamaya calisiyoruz. adi bile gecmiyor. (Ekşi yazarı: )

Twitter’dan gelen tepkiler:

İBB, İstanbul’un Fethi reklam filmi hakkında basınla şu bilgileri paylaştı:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan, çekim süreci ve uluslararası post prodüksiyon ekiplerinin katılımıyla yapımı 1,5 ayda tamamlanan film, Fatih Sultan Mehmet Han eşliğinde izleyicileri 1453’ten günümüze zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Puslu bir günde kadırgalarını karadan Haliç’e indirme emri veren Fatih Sultan Mehmet Han ve fedailerinin atlarını denize, daha doğrusu günümüze sürmesiyle açılan filmde Türk tarihinin önemli şahsiyetleri, önderleri, liderleri yüzyıllar süren bu şanlı yolculuğa selam veriyor.

Filmin çekimleri İstanbul ve çevresinde 12 günde tamamlandı. Özel atlar ve eğitmenler eşliğinde savaş ve fetih koreografileri gerçekleştirdi.

Yurtiçi ve yurtdışında özel efekt şirketleri eş zamanlı çalışarak CGI, özel efekt, tarihsel mekan resimlerinin yapımını kısıtlı süre içerisinde gerçekleştirdi.


Filmin müzikleri, Mehteran’ın eşsiz tınıları ve özel bir orkestranın besteleriyle coşkusunu görsel ihtişam ile birleştiriyor.”

Seçim anketi 24 Haziran oy oranları: AK Parti’de şok düşüş!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.