Liseye Geçiş Sınavı (LGS): Son günler nasıl değerlendirilmeli?

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran’da. Bu yıl sınava girecek öğrenciler ve aileleri dönem içinde değişen sisteme adapte oldular bile. Ancak sınavın bu sene ilk defa uygulanacak olmasından kaynaklanan bir endişe hala var!

Liselere Geçiş Sınavı (LGS): Son günler nasıl değerlendirilmeli?

Liseye Geçiş Sınavı – LGS’deki en önemli endişeler: Soru sayılarının değişmesi, sınava girmenin zorunluluğun ortadan kalkması ve en önemlisi de seçme sınavı niteliği kazanması.

Alışılagelmiş soru tiplerinden ziyade güncel hayat pratiklerinin özellikle matematik ve fen derslerinde sorulacağı öğrenciler açısından kaygıyı biraz daha arttırıyor. Öğrenciler gerek deneme sınavlarında gerekse soru kitaplarında farklı soruları görüp yorumlama yeteneği kazandılar. Artık sıra 2 Haziran’da yapılacak sınava kadar öğrencilerin zihinsel ve fiziksel hazırlığına geldi.

Öğrenciler çalışmayı ne zaman bırakmalılar?

Sınavdan bir önceki güne kadar sabahları deneme sınavı çözülmeye devam edilmelidir. Sınav saatinde sınav başına oturmak fiziksel anlamda dikkati toparlama bakımından önemlidir.


Yatma ve kalkma zamanları sınav yerine varılması gereken süre de hesaplanarak rutine girmelidir.

Son gece ders çalışma olmaz! Sınavdan bir gün önce çalışmaya ara verilebilir. Son gün öğrenci kendini yormadan sözel derslerden ufak hatırlamalar için notlarına bakabilir.

Öğrencilerde fazla kaygı neden olur?

“Kendini denersin, görmüş olursun” sözleriyle zorunlu olmayan bir sınava kendi isteği dışında giriyorsa kaygı artar. Ayrıca sınavda başarılı bir sonuç alınamazsa, çocuk öylesine girmiş olduğu bir sınav nedeniyle kendini başarısız hisseder.

Sınavı araç değil de amaç olarak gören öğrencilerin kaygıları daha fazladır. Bunun nedeni ise korku duymasıdır; ya tam olarak çalışmamıştır ya da ne istediğini bilmiyordur.

Anne ve baba sınavdan önce çocuklarına ne demeli?

Kaygı konuşuldukça artar. “Aman heyecanlanma, aman kaygılanacak ne var.” dememek gerekir.


Çocuğunuza destek vermek “Sana güveniyorum, sen yaparsın.” demek değildir. Bu söylemler onda gizli baskı yaratır ve size karşı mahcup olma duygusu ortaya çıkarır. Onun yerine “Sen elinden geleni yap, canın sağ olsun.” demek ona saygı duyduğunuzu, onu anladığınızı ve çabasını gördüğünüzü anlamasını sağlar.

LGSde sınav başarısını artıran önemli taktikler


Burçak Özel
• Eğitim uzmanı, yazar, eğitim koçu • Kurucusu olduğu eğitim danışmanlık kurumunda ortaokul, lise ve üniversite hazırlık öğrencilerine derslerini destekleyici eğitimin yanı sıra bireyin kendini tanıması, verimli ve etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenmesi, sınav kaygısı azaltılması, doğru meslek seçimi belirlenmesine yönelik danışmanlık hizmetleri vermektedir. • Öğrenciler ve veliler arasında köprü kurarak doğru iletişimi sağlayarak aile içi çatışmaları önleyici danışmanlık çalışmaları yapıyor. • TRT Haber ve diğer ulusal kanallarda eğitimle ilgili güncel gelişmeleri yorumlamaktadır. • Ankara Üniversitesi İLEF’te Yüksek Lisans tezini "Yeni Medya, Dijital Nesil ve Kimliklerin İnşası" konusu üzerine çalışıyor. • "Çocuğu Tanıma Sanatı" kitabının yazarıdır.