SONAR 24 Haziran seçim anketi sonuçları

SONAR araştırma şirketinin 24 Haziran son seçim anketi sonuçlarına göre; Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalıyor. İlk turda Recep Tayyip Erdoğan yüzde 42 alıyor. Muharrem İnce ve Meral Akşener’in toplam oyu, Erdoğan’ın ilk turdaki oyunu geçiyor.

SONAR 24 Haziran seçim anketi sonuçları son anketler
SONAR 24 Haziran seçim anketi sonuçları son anketler

SONAR Araştırma Şirketi tarafından 26 ilde 3 bin kişi ile yapılan cumhurbaşkanlığı son seçim anketinden “Seçim 2. tura kalacak” sonucu çıkıyor.

İlk turda AK Parti’nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 42 oy alırken, CHP’nin adayı Muharrem İnce yüzde 21.91 oy ile 2. sırayı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yüzde 21 oy ile 3. sırayı paylaştı.


HDP’nin adayı eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş yüzde 11.01, SP lideri Temel Karamollaoğlu’na yüzde 2.10, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e de yüzde 1.98 oy çıktı. Buna göre ilk turu 24 Haziran’da gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminde sonuç alınması, 2. turun yapılacağı 8 Temmuz’a kalacak. Araştırmanın hata payının 0.99–1.81 aralığında olduğu vurgulandı ve kararsız seçmenler de orantısal biçimde dağıtıldı.

SONAR 24 Haziran seçim anketi Cumhurbaşkanlığı Birinci Tur:

SONAR 24 Haziran seçim anketi sonuçları son anketler
SONAR 24 Haziran seçim anketi sonuçları son anketler

Sonar seçim anketi künye: 26 ilde 3 bin denek

SONAR, 7-17 Mayıs tarihleri arasında 26 ilde 3 bin kişi ile cumhurbaşkanlığı seçimi araştırması yaptı. İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Samsun, Trabzon, Adana, Kırıkkale, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Hatay illerinde vatandaşlara, 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verecekleri sorusu yöneltildi. SONAR anketörleri, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün yapılsa, sayacağım isimlerden hangisine oy verirsiniz?” sorusunu yönelttiler ve 6 adayın ismini sıraladılar.

SONAR, araştırma sonucunu, “Erdoğan’ın yüzde 40’ın üzerinde bir oy oranı ile ilk turun birincisi olacağı kesin iken, onunla finale kimin kalacağı şu an için belirsizdir. İkincilik, İnce ile Akşener arasındadır. Akşener’in finale kalması halinde kendine has avantajları olacağı gibi, İnce’nin de avantajları mevcuttur” diye yorumladı.

Ankette kararsızlar dağıtılmadan önce alınan sonuçlar da değerlendirildi. “Ham oranlar” kategorisinde yapılan değerlendirme sonucu, Erdoğan’a 40.07, İnce’ye 20.90, Akşener’e 20.03, Demirtaş’a 10.50, Karamollaoğlu’na 2.0, Perinçek’e 1.90 oy çıktı. Yapılan ankette yüzde 4.60 oranında da kararsız seçmen bulunduğu da vurgulandı.

2014 seçim sonuçlarını bilmişti

SONAR, Temmuz 2014’de yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi de araştırma yapmış ve Erdoğan’ın yüzde 53.3 ile seçimi ilk turda kazanabileceğini açıklamıştı. Seçim de yüzde 52 oy oranı ile Erdoğan lehine çıkmıştı.


Oy hesabı havuz problemi gibi

24 Haziran seçimlerinde ilk kez uygulanacak ittifak formülü ve değişen yasalar uyarınca, siyasi partilerin oylarının nasıl hesaplanacağı açıklandı. YSK’nın belirlediği kriterler, matematik problemlerini aratmıyor. Oyların hesaplanması ‘Havuz problemi’ gibi karmaşık sistemlerle ifade ediliyor. Seçim günü hem sandık başında hem de parti merkezlerinde uzun uzun karmaşık hesaplar yapılacak.

İttifakın oyu nasıl belirlenecek?

A Partisi 100, C partisi 30 ve E partisi 20 geçerli oy aldı. İttifakın 18 ortak oyu var. Bu durumda 3 partinin aldığı oy 18’le çarpılıyor ve partilerin ‘alacağı pay’ belirleniyor. Böylece A partisinin geçerli oyu 112, C partisinin 34 ve E partisinin geçerli oyu da 22 oluyor.

24 Haziran seçim ittifak oy pusulası örneği
24 Haziran seçim ittifak oy pusulası örneği

Yurtdışı ve gümrüklerden alınan oyların ittifakı oluşturan siyasi partilere dağıtılmasında da bu formül işletilecek. YSK kararında, aynı ittifak içindeki 3 partinin, 5 milletvekili çıkaran bir bölgede paylaşımı nasıl yapacakları da açıklandı. Örneğin A Partisi 220 bin, B partisi 160 bin ve C partisi de 88 bin oy aldığında vekil hesabı partilerin oyunun 1’den 5’e bölünmesiyle belirleniyor.  Oy sayısına göre A ve B partisi 2’şer, C partisi de 1 milletvekili çıkaracak.

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı kimdir?

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı kimdir?
SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı

Hakan Bayrakçı, 1960 yılında İstanbul’da doğdu. Orta ve Lise öğrenimini Saint Benoit ve Saint Michel Fransız kolejlerinde gördü. Yüksek öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Tarih bölümünde tamamladı.

Hakan Bayrakçı, 1988 yılında SONAR Araştırma Şirketi’ni kurdu ve başkanlığını yapmaya başladı. Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit gibi liderlere profesyonel olarak danışmanlık yaptı.

Meslek hayatı süresince, 140 Belediye Başkanı, 40 Bakan, 14 Parti Genel Başkanı ve 7 Başbakana’a da profesyonel olarak danışmanlık hizmeti verdi. Bayrakçı, çeşitli televizyon programlarında konuk yorumcu olarak canlı yayınlara katıldı. Bayrakçı ayrıca TRT1’de, 2003 ve 2006 yılları arasında tarih programı sundu.


Fransızca ve İngilizce bilen Bayrakçı, meslek hayatında çeşitli ülkelerin Büyük Elçiliklerine danışmanlıklarda da bulunmuştur. Mesut Bleda Bayrakçı isminde bir oğlu olan Hakan Bayrakçı, İstanbul’da yaşamaktadır.

Konsensus 24 Haziran anket sonuçları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.