Varis hastalığında ameliyatsız tedavi dönemi

Sıcaklıklar artınca etkisini iyice hissettiren varis hastalığının, günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle ameliyat haricinde birçok tedavi yöntemi bulunuyor.

Varis hastalığı kronik takip ve uygun hastalarda, sorunlu damar veya damarların devre dışı bırakılmasını gerektiren bir toplardamar hastalığı olarak biliniyor. Bu sebeple 10-15 sene öncesine kadar hemen her hastada uygulanmakta olan klasik varis cerrahisi, günümüzde yerini lazer/radyofrekans ablasyon, yapıştırıcı uygulamaları ve skleroterapi gibi yeni yöntemlere bırakmaya başladı.

Günümüzde cerrahi yöntemlerin, diğer ameliyatsız tedavi yöntemi uygulanamayan belirli hastalarda uygulandığını dile getiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk:

“Varis hastalığında yeni tedavi yöntemleri; bir iğne aracılığıyla uygun kataterin sorunlu damar içine gönderilmesi ve lazer, radyofrekans enerjisi veya çeşitli biyolojik uyumu olan yapıştırıcılar aracılığıyla damarın kapatılması esasına dayanmaktadır. Bu “endovenöz” tedavi yöntemlerinin hepsinde başarı oranı cerrahi ile aynı iken erken ve geç dönem komplikasyon olasılıkları cerrahiden belirgin derecede düşüktür. Vücutta kesiye sebep olmadıkları için, yara izi kalması, yara iltihaplanması gibi olasılıklar tamamen yok edilmiş olur. Bununla birlikte hastalar işlemin yapıldığı gün hastaneden taburcu edilip ertesi gün işlerine başlayabilmekte ve sosyal hayatlarına dönebilmektedirler” dedi.



Doç. Dr. Cem Arıtürk, termal (ısı oluşturan) ve nontermal (ısı oluşturmayan) yöntemler olarak sınıflandırılan bu işlemlerde uygulama tekniği açısından farklılık olmadığının altını şöyle çiziyor, “Radyofrekans ve lazer ile yapılan işlemlerde, damar içinde ilerletilen kateterler ısı oluşturarak damar duvarlarının yapışmasını ve damarın kapanmasını sağlarken skleroterapi ve yapıştırıcıyla uygulanan işlemlerde, damara verilen ve vücut ile biyolojik olarak uyumlu olan ilaçlar damar kapanmasını sağlamaktadır. Yapıştırıcı ile yapılan işlemlerde ısı oluşmadığı için işlem sonrası ağrı, komplikasyon oranları biraz daha az, iyileşme ve normal hayata dönüş biraz daha hızlıdır.”

Varisler nasıl oluşur? Ameliyatsız tedavi nasıl yapılır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.