Hollanda Rotterdam’da Türklere oy kullanma yasağı

Türkiye’de 24 Haziran 2018 Seçimleri’nin ardından Hollanda’da Türkiye kökenli göçmenlerin en fazla olduğu ülkenin en büyük ikinci kenti Rotterdam’da, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden seçmenlerin oy kullanmaları yasaklandı.

Hollanda Roterdam Türklere oy kullanma yasağı

24 Haziran seçimlerinin ardından Rotterdam’da Türklere yönelik seçim yasağı

Yasak kararının alınmasında, Türkiye kökenli bazı seçmenlerin Pazar gecesi konvoylar, klakson ve havai fişekler eşliğinde yaptığı kutlamaların yarattığı huzursuzluğun etkili olduğu belirtildi.

Pazar günü Türkiye’de yapılan seçimlerin sonuçlarının açıklanmasının ardından Rotterdam ve çevresinde yaşayan AKP destekçileri, konvoylar eşliğinde kutlama yaptı.


Türkiye kökenli seçmenlerin kutlaması sırasında yasak olmasına rağmen klakson çalınması, havai fişek atılması ve trafik kaosu yaşanması nedeniyle 70 kişiye ceza kesildi.

Başbakan Mark Rutte’nin de mensubu olduğu hükümetin büyük ortağı Liberal Sağ Parti (VVD), Türkiye’de yaşanan gelişmelerin Rotterdam’da hayatı olumsuz etkilemesinin kabul edilemeyeceğini açıkladı.

VVD Rotterdam Meclis Grup Başkanı Vincent Karremans, “Pazar gecesi Türkiye kökenli seçmenlerin yarattığı kaosu” ele almak üzere bir tartışma talebinde bulundu.

Karremans, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi ve seçim propagandaları gibi Türkiye’deki olayların, Rotterdam’da huzursuzluk yarattığını savundu.

Hollandalı politikacı, “Artık bizim için bitti. Yabancı seçimler sadece huzursuzluğa neden oluyor. Bu konuda yeterince olumsuz tecrübeye sahibiz” diye konuştu.

Türkiye kökenli seçmenler Rotterdam’da oy kullanamayacak

Rotterdam’da 21 Mart’taki yerel seçimlerin ardından 3 ay sonra kurulan geniş tabanlı koalisyonda yer alan VVD’nin önerisiyle, koalisyon protokolüne “sıkıntıya yol açacak seçimlerin yasaklanması” içeren bir madde kondu.

Koalisyon protokolüne eklenen madeye göre, Rotterdamda gerginliğe yol açan AB dışındaki ülkelerin seçim yapmasına, ulusal hükümetle de istişare edilerek izin verilmeyecek.

Türkiye kökenli seçmenler, Hollanda’da Rotterdam, Amsterdam ve Deventer’deki konsolosluklar tarafından belirlenen noktalarda oy kullanıyor. Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu, son iki seçimde oy verme işlemi için Lahey’deki bir kongre merkezini belirlemişti.

Ülkede Türkiye kökenli sivil toplum kuruluşları, Rotterdam Belediye Meclisi’nin Türkiye kökenli seçmenlere oy kullanma yasağı konusunda henüz sessiz.


AK Parti Rotterdam: Biz bu konuda açıklama yapmıyoruz

AK Parti Rotterdam Bölgesi Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Aslan ise BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada “Biz bu konuda açıklama yapmıyoruz” dedi.

Konunun henüz çok yeni olduğunu ve içeriği konusunda yeterli bilgileri bulunmadığını belirten bazı göçmen örgütleri ise Türkiye ile yaşanan diplomatik krizin, ülkedeki Türk kökenlileri olumsuz etkilediğine işaret ediyor.

Ülkede Türklerin “adeta mercek altına alınmış durumda olduğunu” söyleyen göçmen örgütlerine göre; Rotterdam’daki yasak kararının sadece AB dışındaki ülkeleri kapsaması ciddi bir ayrımcılık.

türkiye hollanda krizi rotterdam
Olayları protesto etmek için toplanan Türk vatandaşlarına polis şiddeti uygulanmış; en az 7 kişi yaralanmış ve 12 kişi de gözaltına alınmıştı.

2017 yılında Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik krizde neler yaşanmıştı?

16 Nisan 2017 Anayasa değişikliği Referandumu’ndan önce Türk Hükumeti, “Evet” kampanyası için ülkedeki Türkler ile toplantı yapmak istemişti (Mart 2017). Hollanda Hükumeti, yabancı ülke temsilcilerinin kendi ülkelerinde siyasi kampanya yürütmesinden rahatsızlık duymuş ve iki ülke arasında siyasi gerginlik olmuştu.

Bakan Çavuşoğlu’nun uçuş izni iptal edilmiş, Bakan Kaya ise ülkeden sınır dışı edilmişti

Türkiye Hükûmeti’nin referandum kampanyasını reddetmesine rağmen bu konudaki ısrar üzerine Hollanda, 11 Mart’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önce planlanmış toplantısını sonra da uçuş iznini iptal etti. Aynı gün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise propaganda için geldiği Hollanda’da persona non grata ilan edilerek ülkeden sınır dışı edildi.

türkiye hollanda krizi

Erdoğan’dan Hollanda hükumetine: Faşist ve Nazi kalıntısı

Bunun üzerine iki ülke arasındaki kriz derinleşti; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önceden Almanya’nın referandum kampanyasını engellemesi üzerine yaptığı yorumu hemen yineleyerek Hollanda yönetimine “faşist ve Nazi kalıntısı” suçlamalarını yöneltti. Ayrıca izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda’nın Türkiye büyükelçisinin bir müddet görevine dönmemesi istendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya karayolu ile Rotterdama gitme kararı almış; ancak Kaya’nın açıklamasının ardından polis Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu Rezidansı önündeki yolu trafiğe kapatmıştı.

Hollanda hükumetinin tutumlarına karşılık Türk Dışişleri Bakanlığı Hollanda’nın Ankara ve İstanbulkonsolosluklarının, ayrıca Hollanda Büyükelçiliği Maslahatgüzarının evi ile başkonsolosun konutunun giriş ve çıkışlarının güvenlik gerekçesiyle kapatıldığını duyurmuş, ayrıca; izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmemesi istenmişti.

Bakan Kaya Türkiye’ye dönüşünde yaşadıklarını anlatmıştı


Rotterdam’da olayları protesto etmek için toplanan Türk vatandaşlarına polis şiddeti uygulanmış; en az 7 kişi yaralanmış ve 12 kişi de gözaltına alınmıştı.

Marmaris’te Rus turiste ‘burası tesettür oteli’ denilerek bikinili fotoğraf yasağı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.