Aileler lise tercih sürecinde çocuklara nasıl destek vermeli?

LGS sonuçların açıklanmasıyla aileler ve öğrencileri lise tercih heyecanı sardı. Peki aileler bu süreçte çocuklara nasıl destek olmalı?

Aileler lise tercih sürecinde çocuklara nasıl destek vermeli?

Uğur Koleji PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü tercih sürecinde ailelerin çocuklarına dayatmada bulunmaması ve mutlaka uzman desteği alınması gibi önemli önerilerde bulundu.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın yerine bu yıl 2 Haziran’da iki bölüm olarak gerçekleşen Liselere Giriş Sınavı’nın sonuçları, tercih kılavuzu ve tarihleri açıklandı.


Özel lise kayıtları ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların kayıtları ise 27 Haziran’da başlamıştı, sınava giren öğrenciler ise tercihlerini yapmaya 2 Temmuz’da yapmaya başladı. Tercih süreci 13 Temmuz Cuma gününe kadar devam edecek.

Aileler lise tercih sürecinde çocuklara nasıl destek vermeli?

Uğur Koleji PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, sınava katılıp yerleşimi merkezi sınav puan üstünlüğüne göre değerlendirilecek adaylar ve girmeyip adrese dayalı sistemle tercih yapabilecek adaylara yönelik tavsiyelerde bulundu.

Ergen psikolojisini dikkate alın

Ergenlik dönemindeki çocuklarda çeşitli iletişim sorunları yaşanabileceğini dile getiren PDR Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, şunları kaydetti: “Aileler çocuklarıyla tercih sürecinin içinde yer almalı. Ergen psikolojisini bilerek hareket etmek ve onun tercihlerini önemsediğinizi hissettirmek önemli. Bunun için öncelikle olası bir tercih listesi çıkarmalı.

Liste çeşitli kriterlere göre puanlandırılmalıdır. Sınava giren öğrencilerin tercihleri yapılırken öncelikle üniversiteye yerleştirme oranına ve akademik kadrosunun tecrübeli olmasına dikkat edilmeli. Çocuğa uygunluğu, dersler dışında gerçekleştirilen aktiviteler de değerlendirilebilir.”

Gelecek yıl okula devamlılığa önem verilmeli

Merkezi sınava girmeyen öğrenciler için de öneriler paylaşan Güçlü; Evine yakın lokasyondaki okulları tercih edecek öğrenciler için birçok kriter bulunuyor.

Okulların türü, kontenjanı, öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurulacak.


Adrese dayalı yerleştirmenin avantajı ise evine yakın lokasyondaki okullar tercih edileceği için öğrenci özellikle mega kentlerde enerjisini yollarda tüketmemiş olacak. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin tercihlerini mutlaka uzmanlardan yardım alarak gerçekleştirmelerini öneriyoruz” dedi.

Lise tercihi püf noktalar: LGS puan hesaplama nasıl yapılır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.