Klima seçimi ve kullanımı için pek bilinmeyen 5 püf nokta: Akıllı klimalar

Mekana uygun doğru klima nasıl seçilir? Klima seçimi ve kullanımı için pek bilinmeyen 5 püf nokta… Akıllı klimalar artık tamamen hayatımıza giriyor.

Klima seçimi ve kullanımı için pek bilinmeyen 5 püf nokta akıllı klimalar
Klima seçimi ve kullanımı için pek bilinmeyen 5 püf nokta: Akıllı klimalar

Enerji tasarrufu için hangi teknolojiye sahip klimalar tercih edilmeli? Klima bakımında nelere dikkat edilmeli gibi soruları Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri Ürün Müdürü Caner Güçer yanıtladı. Doğru klima seçimi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Klima seçimi ve kullanımı için pek bilinmeyen 5 püf nokta: Akıllı klimalar

1- Mekana uygun klima kapasitesi doğru belirlenmeli

Mekanın ısıtma ve soğutma ihtiyacının doğru bir şekilde belirlenmesi, klima seçiminde dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Klimanın yüksek kapasiteye sahip olması o klimanın doğru klima olduğunu göstermiyor. Klimanın kullanılacağı mekandaki insan sayısı, mekanın ısı kayıp kazançları, bina yönü, yalıtım durumu gibi pek çok faktöre dikkat edilerek seçim yapılması avantaj sağlıyor. Doğru kapasitede klima seçimi enerji tasarrufu sağladığı gibi ihtiyaç duyulan iç ortam havasının, konforlu bir ses seviyesi ile elde edilmesine de imkan tanıyor.


2- Keşif, montaj ve bakım uzmanlar tarafından yapılmalı

Klimanın kullanım ömrü boyunca sorunsuz performans sergileyebilmesi ve yüksek konfor sunabilmesi için mekanın ihtiyaçlarına uygun kapasite ve tipte bir klimanın belirlenmesi, doğru yere montajının yapılması ve zaman içerisinde düzenli bakımının uzman ekipler tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Keşfetteam, bu sezonun yeni ürünleri ile güncellenmiş yazılımıyla klima almak isteyen ve profesyonel destek arayanların yardımına tam da bu noktada koşuyor. Uzman Keşfetteam ekipleri, en son teknoloji ekipmanlarla termal görüntüleme yaparak ortamdaki yalıtım sorunlarını, ısı köprülerini, dış duvarlardaki ve kapılardaki ısı kaçak noktalarını tespit ediyor.

Profesyonel ekipler klima tipi, kapasitesi ve montaj yeri olarak mekana en uygun alternatifleri belirleyerek kullanıcıları tam verim alabilmeleri için yapılması gerekenler konusunda yönlendiriyor. Seçilen klima için ideal yeri tespit eden Keşfetteam ekipleri, gerçek dünya ile dijital dünya arasında bağlantı sağlayan yazılım teknolojisi “Artırılmış Gerçeklik” (Augmented Reality) sayesinde, ürünün mekan içerisinde montaj sonrası nasıl duracağını daha ilk temasta gösterebiliyor.

3- Enerji verimliliği yüksek ileri teknoloji klimalar tercih edilmeli

Günümüzde akıllı yapay zekadan yalın program ve kontrol teknolojilerine birçok destek fonksiyon, tercihlerini şekillendirmek için kullanıcılara sunuluyor. Bu fonksiyonlara sahip klimalar enerji tasarrufunda büyük avantaj sağlıyor. Örneğin, programlama yapabildiğiniz bir zamanlayıcı bile klimanın sadece ihtiyaç duyulan zamanlarda çalışmasını sağlayarak yüksek tasarrufa imkan tanıyor.

A+++ ile A++ sınıfı arasındaki enerji farkı nedir?

Gelişmiş sensörler ile vücut sıcaklığı algılanarak bölgesel iklimlendirme gerçekleştirilebiliyor. Bu teknolojiler kullanılmadan standart testlerde elde edilen sonuçlara göre; soğutma çalışmasında sıradan A++ sınıfı bir cihaza göre A+++ enerji sınıfı bir cihaz yaklaşık yüzde 40 daha yüksek verimliliğe sahip. Üzerine bir de bu yeni teknolojiler eklendiğinde verim farkı çok daha açılabiliyor.

Isıtma ve soğutmada A+++ enerji sınıfına ulaşan yeni nesil klimalar; uzaktan bir bilgisayar, tablet veya akıllı telefon kullanarak klimanın internet üzerinden kontrolünü sağlayan MELCloud teknolojisiyle hayatı kolaylaştırıyor. MELCloud ile klimayı açmak ve kapatmak, sıcaklık ayarını, çalışma modunu ve fan açısını değiştirmek, kanatçıkları ayarlamak, odanın sıcaklığını görmek, cihazların tüketimini görmek veya bir arıza anında otomatik haberdar olmak gibi farklı işlemler hızlı ve pratik bir şekilde yapılabiliyor.


Klimanın çalışma durumunu mobil olarak kontrol etmek mümkün olduğu için evden çıktıktan sonra akıllara takılan “Klimayı kapattım mı?” endişesine son veren MELCloud, kumanda kullanımında zorluk yaşayabilecek çocuklar, yaşlılar ya da hastalar evde tek başına olduklarında da klimaların kolaylıkla yönetilmesine imkan tanıyor.

4- Gelişmiş filtre sistemleri sağlık için önemli

Sağlıklı mekanların olmazsa olmazı temiz hava konusunda klimaların önemli bir rolü bulunuyor. Bakteri, virüs, toz ve alerjenlerden uzak bir mekan için en yeni teknolojilerle geliştirilmiş filtreler avantaj sağlıyor.

Nano teknoloji kullanılarak yüzey alanı geliştirilip verimliliği arttırılan statik filtrelerin yanı sıra elektronik filtreler de artık klimaların filtreleme özelliklerini hava temizleme cihazları ile eş ve birçoğundan üstün hale getiriyor.

“Quadro Plasma Plus” filtre PM2,5 diye adlandırılan ve 2,5 mikrometreden daha küçük parçacıkları ifade eden kirleticileri filtreleyebiliyor. Hava temizleme cihazları için aranan bir kriter olan bu filtreleme özelliği A sınıfı derecelendirme ile temizleyebiliyor.

5- Klimalarda bakım asla atlanmamalı

Doğru klima seçilmiş, doğru yere montajı yapılmış ve tavsiye edilen ayarlarda kullanılmış olsa da genel anlamda klima kullanımı ifadesi bunlarla sınırlı kalmıyor. Klimaların uzun yıllar performansını koruyarak kullanılması için periyodik olarak yılda iki kez bakım yapılması gerekiyor.

Yetkili kişilerce ısıtma veya soğutma sezonu öncesi yapılmasını önerdiğimiz bakım çalışmalarında klimanın birçok parçası kontrolden geçiyor. Profesyonellerin gerçekleştireceği bu bakım haricinde kullanıcıların da basit anlamda yapılabileceği temizlik işlemleri bulunuyor.


Örneğin, filtrelerin gözden geçirilmesi kullanıcıların yapabileceği oldukça önemli ve basit bir bakım işlemi. Bu bakımların yapılmaması durumunda klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi düşerken, gereksiz elektrik sarfiyatı da oluşabiliyor. Kullanıcıların bu yönde gösterecekleri hassasiyet sahip oldukları ekipmana değer katarak cihaz ömrünü uzatmalarını sağlıyor.

Bu 6 hatadan gözlerinizi sakının!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.