Futbol tarihine yazdığı rakamlarla Rusya 2018 Dünya Kupası

Rusya 2018, acı ve tatlı anılarıyla futbolseverlere veda etti. Bir ay süren eşsiz şölen futbol tarihine rengarenk sayfalar armağan ederken futbolseverlere yepyeni anılar sundu.

Dünya Kupası’nın kupa töreni eşsiz bir kutlamadır. Şampiyon takımın kaptanı, zafer çığlıkları içerisinde altın küreyi havaya kaldırdığında dünya hepimizin avuçları içerisindeymiş gibi hissederiz. Tüm dünya aynı anda ayağa çığlık çığlığa fırlar, çılgınca alkışlar, deli gibi sevinir. Futbol tarihine yeni bir dünya şampiyonu yazmak benzersiz bir keyiftir. Bu tarihi ana tanıklık etmek ise her futbolsever için bir ayrıcalıktır.

Bir dünya kupası daha sona erdi. Her dünya kupası sona erdiğinde futbolseverlerin içini tatlı bir hüzün kaplar.  Açılış maçının başlama düdüğü ile final maçının bitiş düdüğü arasında geçen süre boyunca belleklerimiz unutulmaz anlar ile dolup taşmıştır çünkü. Rusya 2018’in futbol kültürümüze kazandırdığı güzellikler henüz capcanlıyken rakamlar üzerinden hızlı bir değerlendirme yaparak son bir kere dünya kupasının tadına varalım.


Dünya Kupası’nın ödülleri heyecanla karşılandı

Her dünya kupasının sonunda şampiyonanın yıldızlarının FIFA tarafından çeşitli kategorilerde ödüllendirilmesi gelenektendir. Adidas’ın desteğiyle FIFA tarafından şampiyonanın en başarılı ilk üç futbolcusuna verilen Altın Ayakkabı, Gümüş Ayakkabı ve Bronz Ayakkabı ödüllerini hırvat Luka Modric, belçikalı Eden Hazard ve fransız Antoine Griezmann kazandı. Belçikalı Thibaut Courtois şampiyonın en başarılı kalecisi seçilerek Altın Eldiven Ödülü’ne layık görüldü.

Futbol tarihine yazdığı rakamlar ile Rusya 2018

Rusya 2018‘e 32 ulusal takım katıldı, 64 maç oynandı ve toplam 169 gol atıldı. Belçika; 7 maçta 16 gol atarak şampiyonanın en golcü takımı oldu, 16 gol 10 farklı futbolcu tarafından atıldı. İngiliz santrafor Harry Kane 7 maçta 6 gol atarak şampiyonanın gol krallığını kazandı ve Altın Top Ödülünü aldı. Meksika’da yapılan 1986 Dünya Kupası’nda altı gol atarak gol kralı olan Gary Lineker’den sonra aynı başarıyı kazanan ikinci ingiliz futbolcu olarak tarihe geçti.

19 yaşındaki genç fransız yıldız Kylian Mbappé Dünya Kupası tarihinde birden fazla gol atan beşinci genç oyuncu oldu. En son olarak 60 yıl önce Pelé tarafından gerçekleştirilen bu başarının yanında, 1958 yılında Pelé ve 1982 yılında Giuseppe Bergomi’den sonra dünya kupası finalinde forma giyen üçüncü, Pelé’den sonra finalde gol atan ikinci genç futbolcu olmayı başardı. Kylian Mbappé, parmak ısırtan performansı nedeniyle FIFA tarafından En İyi Genç Oyuncu ödülüyle taçlandırıldı.

Rusya 2018 son derece ilginç rakamlar sunuyor

Hırvat futbolcu Ivan Perisic toplam 72.5 kilometre koşarak dünya kupasının en çalışkan oyuncusu olmayı başardı. Güney Afrika 2010’da Xavi 80 kilometre, Brezilya 2014’te Thomas Muller 84 kilometre koşarak ilk sırada yer almışlardı.

Dünya Kupası’nda en son 48 yıl önce, bir takım iki gol fark yemesine karşın maçı kazanmayı başarmıştı. Rusya 2018’de Belçika, Japonya’ya karşı 2-0 yenik duruma düşmekle birlikte maçı 90 dakikalık normal süre içerisinde 3-2 kazandı. Meksika 1970’de Batı Almanya, Meksika’ya karşı 2-0 yenik duruma düştükten sonra maçı uzatma devreleri sonunda 3-2 galip bitirmişti.

Son 40 yıldır tüm Dünya Kupası final maçlarında Bayern München ve Inter Milan takımlarından mutlaka en az bir oyuncu oynuyor. Fransa – Hırvatistan finalinde alman devi adına Corentin Tolisso, italyan devi adına Marcelo Brozovic ve Ivan Perisic finaldeki geleneğin sürmesini sağladı.


Rusya 2018’de oynanan Japonya – Kolombiya maçı asya ile güney amerika ulusal takımları arasındaki rekabette yeni bir sayfa açtı. Dünya kupalarında asya takımları güney amerika takımlarına karşı oynadıkları son 18 maçın hiçbirini kazanamamıştı, Japonya’nın Kolombiya’yı 2-1 yendiği maç rekabete yeni bir heyecan getirdi.

David Gea %14.3 ile Rusya 2018’de en düşük kurtarış oranına sahip olan kaleci olarak tarihe geçti. Ünlü kaleci dört maçta görev aldı, altı gol yedi ve yalnızca bir kurtarış yapabildi. Kasper Schmeichel ise kalesine aldığı 23 şuttan 21’ini kurtararak %91.3 oranına ulaştı ve birden fazla maçta görev alan tüm kalecilerden daha yüksek bir yüzde yakaladı.

Rusya 2018’de kendi kalesine gol atma şanssızlığı 12 kere yaşanarak Fransa 1998’deki sayı yinelendi. Faslı Aziz Bouhaddouz İran’a karşı oynanan maçta 95. dakikada kendi kalesine attığı gol ile en geç atılan gol rekorunu kırarken; rus yıldız Sergei Ignashevich 39 yaşına basmak üzereyken yaşadığı şanssızlık sonucunda kendi kalesine gol atan en yaşlı oyuncu ünvanını aldı. Hırvat golcü Mario Mandzukic, final maçında kendi kalesine attığı gol ile dünya kupası finalinde kendi kalesine gol atan ilk oyuncu oldu.

Savunmanın göbeğinde oynayan İngiliz Harry Maguire şampiyona boyunca 11 şut atarak bu alanda birçok takımın orta saha ve hücum oyuncusunu geride bıraktı. Gabriel Jesus (10), Luka Modric (10), Gylfi Sigurdsson (10), Raheem Sterling (10), Robert Lewandowski (9), Falcao (8), Kylian Mbappe (8), Paul Pogba (8), Sergio Aguero (6) ve Dele Alli (5) şut atarak şampiyonayı tamamladı. Neymar, attığı 27 şut ile en çok şut atan oyuncu oldu. Ivan Perisic ve Philippe Coutinho 22’şer şut ile Neymar’ın arkasından geldiler.

Meksika, son yedi dünya kupasında ilk 16’ya kalmakla birlikte bir türlü çeyrek finale yükselme başarısı gösteremedi. Dünya kupaları tarihi boyunca Brezilya’ya karşı toplam 7,5 saat süreyle oynamasına karşın hiç gol atmayı başaramadığı gibi Brezilya’dan 13 gol yedi.

Danijel Subasic, Rusya’da yaptığı 4 kurtarış ile uzatma penaltılarında 4 penaltı kurtaran arjantinli Sergio Goycochea ve alman Harald Schumacher’in rekorlarını yinelemeyi başardı. Hırvatistan, üç tur üst üste Danimarka, Rusya ve İngiltere’ye karşı uzatma sonrasında kazanarak İtalya 1990’da İngiltere’nin sayısını yineledi.


Bir sonraki dünya kupası için 4 yıl bekleyeceğiz. (Kaynak: fifa.com)

Facebook, 2018 FIFA Dünya Kupası’nın ‘en’lerini paylaştı


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.