Çocukta istismar belirtileri: Davranış değişiklikleri ve sessizlik varsa dikkat!

İstismara uğrayan çocuklar bu durumu büyükleriyle paylaşmaz, cezalandırılacağı endişesi yaşar. Çocuğun fiziksel durumu ve davranış değişikliklerine dikkat edilmesi gerekir. Özellikle sessizlik istismar habercisi olabilir!

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı çocuklara yönelik istismar konusunda ebeveynlere büyük görevler düştüğünü belirtti.

İstismara uğrayan çocuğun cezalandırılacağı korkusuyla bu durumu büyükleriyle paylaşmadığını belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı şu bilgileri paylaştı:


Utanç ve suçluluk duygusuyla bu şiddeti saklayan çocuklar, şiddeti açıklamaktan kaçınır. Bazen kendileri yerine başka bir çocuktan söz ederler, davranış bozuklukları gösterirler.

Çocukta davranış değişikliği tacizin habercisi olabilir. 0-3 yaş arasındaki yeme ve uyku bozuklukları, yabancılardan korkma ve yaşına uygun olmayan cinsel davranışlar; 3-6 yaş arasında içe çekilme, öfke, boyun eğme davranışı, yine yaşına uygun olmayan cinsel davranışlar da ebeveyn tarafından izlenmelidir.

İstismarın tanınmasında fiziksel muayene de büyük rol oynar. Ebeveynler bu konuda dikkatli olmalı ve çocuktaki davranış bozuklarını yakından izlemelidir.


İstismarın yüzde 77’si aile içinden geliyor

Cinsel istismarın cinsiyetler arasında farklılıklar gösterdiğini dile getiren Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “İstismara uğrama kızlarda üç kat daha fazla görülüyor. İstismar, yüzde 77 oranında aile içinden gerçekleşirken, yüzde 11 diğer akrabalar, yüzde 5 bakımla ilgisi olmayan kişiler, yüzde 2 ise çocuğun bakımı ile ilgilenen diğer kişiler tarafından uygulanıyor” dedi.

İstismar çocukta onarılmayacak yaralar açıyor

Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, “Çocukluk dönemi cinsel gelişim ve bilgilenmenin henüz tamamlanmadığı bir süreç. Sözle tacize uğrama, dokunma ya da tecavüze uğrama birbirinden farklı eylemler olsa da kişinin ruhsal yaşantısında derin yaralar açabilir. Çocukluk döneminde yaşanacak herhangi bir cinsel istismar, özellikle de aile içinden kaynaklanması çocukta meydana gelecek olumsuz etkileri ağırlaştırır” ifadesini kullandı.

Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, ebeveynlere şu önerilerde bulundu:

  • Çocuğunuza şunu söyleyin: “Vücudun sana ait. Sen istemiyorsan eğer kimse sana dokunamaz. Önce senden izin almalı, annen baban bile olsak biz bile izin almalıyız.”
  • “Vücudumuzda bazı özel bölgelerimiz vardır. Bu bölgeleri iç çamaşırlarımızla örteriz. Bu bölgelere kimsenin dokunmasına izin vermemeliyiz. Anne, baba, bakıcı ve doktor gibi kimseler dışında kimseye göstermemeliyiz” şeklinde durumu anlatın.
  • Çocukların cinsel organlarından mutlaka “gerçek” isimleriyle söz edilmeli. “Çocuktur anlamaz” diyerek komik isimler kullanılmamalı. Unutulmamalıdır ki, cinsel organlara verilen komik isimler çocuk istismarcılarının da sıklıkla kullandığı bir yöntemdir.
  • Çocuklarınız cinsellikten, cinsel organlarından bahsettiklerinde onları “ayıp, günah” diyerek susturmayın. İstismarcıların çocukları “seni ailene söylerim” diyerek tehdit ettikleri unutulmamalı.
  • Her akraba ve tanıdık güvenli değildir. Çocuklarınızı tedirgin etmeden, “kendisine sık sık hediye alan”, “sır saklamasını isteyen”, “fiziksel şaka ve istenmeyen davranışta bulunan” yakınlar konusunda konuşmak aile içinde bir kural haline getirilmeli.

Bu güvenlik kurallarını unutmayın!

Özellikle küçük çocuklara güvenlik kuralları öğretilirken, adım adım belirtilen maddelerin tekrar edilmesi ve çocuklar tarafından içselleştirilmesi önemlidir. İçselleştirilmenin anlamı; çocuğun gerçekten bunu öğrenip öğrenmediğinin teyit edilmesidir. Sadece tembih etmemiz çocuğun bunu öğrendiği anlamına gelmez.


Listelenen kuralları görünen bir yere asıp, sık sık tekrar ederek; “Hadi güvenlik kurallarımızı hatırlayalım” “Güvenlik kurallarımız nelerdi saymak ister misin?” ya da “Bu kurallar senin güvenliğin için önemli, bu yüzden öğreniyorsun” şeklinde açıklama yapıp gündemde tutmak çocuğun bunları içselleştirmesine yardım eder.

  1. Yalnız yerler güvenli değil, ben hep arkadaşlarımla oynarım!
  2. Tanımadığım kişilerden şeker, hediye almam!
  3. Ailemden izinsiz arabalara binmem.
  4. Yardım istersem üniformalı birinden isterim.
  5. Kendi adımı, annemin ve babamın adını bilirim. Telefon numaramızı ve adresimizi öğrenirim.
  6. Su birikintisi, deniz ve havuza yanımda yetişkin olmadan girmem.
  7. İstemediğim şeylere “hayır” derim.
  8. Beni tedirgin eden ortamlardan hemen kaçarım ya da bağırırım.
  9. Biri bana dokunduğunda kötü hissedersem hemen “Hayır bana dokunma” derim. Bu benim en doğal hakkımdır.
  10. Sesim en büyük kurtarıcımdır. Tedirginsem, korkarsam hemen bağırırım.
  11. Başkalarıyla konuştuklarımı aileme de söylerim.
  12. Bir yere gitmeden önce ailemden izin alırım.
  13. Korkarsam, kendimi kötü hissedersem bu durumu en güvendiğim kişiye söylerim.
  14. Büyük birisi benden yardım isterse, yardım etmeden önce ailemden izin alırım.

Çocuklar ile güvenli bağ kurmak istismardan koruyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.