Ersan Erdura: En iyileriyle Bir Zamanlar Türkçe Pop albüm serisi

Müzik tarihimizde iz bırakan sanatçılarımızın yapıtlarını sunan Bir Zamanlar Serisi / Türkçe Pop albümler serisi, ‘En İyileriyle Ersan Erdura’ albümüyle pop müziğimizin büyük yıldızlarından Ersan Erdura’nın öyküsünü anlatmış. Hakan Eren’in müzik direktörlüğü ile hazırlanan çalışmada ‘En İyileriyle’ ve ‘Sürprizler’ albümleri iki ayrı diskte birarada sunuluyor.

Ersan Erdura: En iyileriyle Bir Zamanlar Türkçe Pop albüm serisi

1960’lar, 1970’ler, 1980’ler… Teypler, plaklar ve kasetlerden müzik dinlediğimiz yıllar; popüler batı müziğinde yerel çalgılar, ulusal dil, yerel ritim ve sound’ların kullanıldığı ülkeler ile özdeşleşen özgün şarkılar; müziğimizi geliştirmeyi amaçlayan idealist, alçakgönüllü, yetenekli sanatçılar; unutamadığımız, mutluluk dolu gözyaşlarıyla anımsadığımız tatlı hatıralar…

Geçenlerde internette hizmet veren sanal mağazalarda gezinirken rastladığım ‘En İyileriyle Ersan Erdura’ adlı seçkiyi görür görmez içimi hüzün dolu bir heyecan kapladı, müziğimizin geçmişine ne kadar büyük bir özlem duyduğumu farkettim, hemen satın aldım, albümü teslim alır almaz dinlemeye başladım. Ne kadar güzel bir gün oldu, keşke sözcükler duygularımı anlatabilmem için yeterli olsa…


Ersan Erdura, Türk Hafif Batı Müziğimizi seçkin yapıtlarıyla süslemişti.

Ersan Erdura; 1960’lı yıllar biterken müzik dünyasına girmiş, 1970’li yıllarda sıcak şöhreti yakalamıştı. Sesinin rengi Elvis Presley’i andırırdı, oktavı yüksekti, dinleyicilerin kalplerini okşarcasına yumuşak bir üslup ile söylerdi. O dönemin birçok ünlü sanatçısı gibi, TRT’nin rahle-i tedrisatından geçmesinden olsa gerek, şarkılarını sıfır detonasyon ile seslendirirdi. Şık giyimi ve nezaketiyle dikkat çeker, sanatçı kimliğiyle genç sanatçılar için iyi bir örnek olarak parlardı.

Türk Hafif Batı Müziği, müzik bahçemizin en nadide çiçeklerinden…

O dönemki adıyla Türk Hafif Batı Müziği, bugünkü adıyla Türk Pop Müziği, içinde çok geniş bir hayran kitlesi barındıran en güzel müzik türlerinden biridir. Türk Hafif Batı Müziği olarak adlandırılan dönem çocukluk ve gençliğime rastgeldiği için kalbimde çok özel bir yere sahip.

1960’lı yılların başında yabancı şarkılara Türkçe sözler yazılarak başlayan tatlı serüven, Türk besteci ve söz yazarlarının seçkin ve özgün yapıtlarıyla zenginleşerek saygın bir müzik türüne dönüştü; tıpkı italyan napolitenleri, fransız chanson’ları, rus romance’leri gibi Türkiye’ye özgü popüler bir batı müziği türü oluştu.


Geçmişe özlemin tadına doymayı kim ister ki…

Albümü dinlemeye ilk diskten başladım, diski diskçalara yerleştirirken pikaba plak koyar gibi hissettim. Plağı pikabın üstüne koyduktan sonra düğmesini hareket ettirip kolun otomatik olarak plağa konuşunu izler, iğnenin plağa değmesiyle hoparlörlerden gelen çıtırtı-pıtırtı seslerini duyarsınız; iki-üç saniye bekledikten sonra müzik başlar ya… İşte, o duyguyu derinden hissettim. 

ersan erdura türkçe pop bir zamanlar albüm serisiİlk disk yani ‘En İyileriyle’ için kısaca Erdura’nın Türk müzik tarihine attığı imza diyebiliriz. Ünlü sanatçıyı ‘Ersan Erdura’ yapan hit parçalardan oluşturulmuş. Enstrüman çeşitliliği geniş, melodik açıdan zengin, batı müziğinin armonik yapısı son derece başarılı bir şekilde sergilenmiş. İkinci diskte yani Sürprizler’de ünlü sanatçının 1980-1986 yılları arasında kayda alınıp o dönemde yayınlanmamış olan şarkılarına yer verilmiş. 

‘Anlaşılır gibi değil, sevgi değil aşk değil. Bu öyle bir duygu ki aşktan da öte…’

Sürprizler’de beni en çok etkileyen şarkı efsanevi Melih Kibar-Çiğdem Talu ikilisinin ‘Aşktan da Öte’ parçası oldu. 1980 yılında Sezer Güvenirgil tarafından seslendirilmiş olan unutulmaz parça, albümde Ersan Erdura’nın yorumuyla sunulmuş. Ayrıca, ‘Perhaps, Perhaps, Perhaps’ şarkısına da değinmeden geçemeyeceğim. Kübalı sanatçı Osvaldo Farres tarafından ‘Quizás, Quizás, Quizás’ adıyla bestelenerek tüm dünyayı kasıp kavuran ünlü Latin parçasını Ersan Erdura’dan ilk defa dinlemedim aslında. Tek kanallı TRT döneminin hala unutamadığımız müzik programlarında Ersan Erdura’yı Perhaps, Perhaps, Perhaps’i seslendirirken birçok kere izlemiştim.

Bu kere parçayı dinlerken çocukluğuma döndüm sanki, ne kadar tatlı bir hüzün hissettim. Özlemle andığım neler neler aklıma geldi… İlkokul ve ortaokul yıllarımdaki masum aşklar, okulda ve mahallemizin sokaklarında arkadaşlarım ile söylediğim şarkılar, video kasetlere kaydettiğim TRT’de yayınlanan müzik programları, Hey dergisinden yayın programlarını izleyip müzik kasetlerine kaydettiğim radyo programları, Dual pikabımda çaldığım 45’lik ve 33’lük plaklar…

Bir Zamanlar / Türkçe Pop serisini tüm müzikseverlere öneririm.


Türk Pop Müziği’ne ilgi duyuyorsanız, albümü dinlerken son derece eğlenceli zaman geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Türk Hafif Batı Müziği dönemini yaşamış olanlardansanız, ‘En İyileriyle Ersan Erdura’ albümünde sizin için müzikten çok daha fazlası var.

Yaşar Güvenir’in hüzünlü hayatı: Sensiz Saadet Neymiş


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.