Güzelleşme hevesiniz sizi cilt kanseri yapabilir

Vücudun koruyucu örtüsü olan cilt üzerinde bazen sivilce, ben, yara, kabarıklık, kızarıklık gibi değişik oluşumlar görülebiliyor ve bunlar kimi zaman cilt kanseri öncüsü olabiliyor.

Cildi temizlemek için sert hareketlerde bulunmak, aşırı kozmetik kullanımı, kolonya, parfüm gibi kimyasallarla sık temas ve solaryuma girmek de hayati tehlike oluşturan cilt kanserlerine sebebiyet verebiliyor. Bu noktada cildin doğal yapısını bozmamak kanser açısından önleyici oluyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ahmet Arpacı, cilt kanseri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Hayatı tehdit ediyor

Cilt hücrelerinin bir çoğalma şekli ve hızı vardır. Cilt kanserinde, ciltteki hücreler denetimsiz ve hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Yani cilt kanseri ciltteki hücrelerin denetimsiz ve aşırı çoğalmasıyla ortaya çıkan, diğer bölge ve organ kanserinin ciltte olması şeklidir.
Cilt kanserlerinin pek çok türü bulunmaktadır. Bunlardan biri Basel Cell yani bazal hücreli kanserdir. Bu da cilt kanserlerinin en sık görülen şeklidir. Bazal hücreli kanserin, bazal hücreli epitelyoma (BHE), karsinom gibi isimleri vardır.


Son zamanlarda metastaz yani uzak organ ve dokulara yayılma yapmaması ve bazı özellikleri nedeniyle gerçek bir kanser sayılmadığı için, “bazal hücreli kanser” olarak adlandırılması tartışmalıdır. Bu türde kanserli lezyonun alınması tedaviyi sağlamaktadır.

Cilt kanserlerinde yassı hücreli karsinom türü de vardır. Bu da klasik kanserler gibi hayatı tehdit edebilir, metastaz yapar ve yıkıcı etkileri bulunmaktadır. Bir diğer cilt kanseri türü de malign melanoma adı verilen ve tıbbın da en malign yani nadir hastalıkları arasındadır. Malign melanomalar benlerden kaynaklanmaktadır. Bunun da evreleri vardır.

Lenf bezleriyle yayılıyor

Cilt kanserinin tanısında dermatoskop cihazı kullanılmaktadır. Lezyonlar çıplak gözle de incelenebilir. Burada doktorun tecrübesi çok önemlidir. Ben, yara, kabarıklık bu oluşum hangi bölgede ise bir parça alınıp, histopatolojik incelemeye gönderilmektedir. Bir melanom çıkması halinde de hasta tedavi için onkolojiye yönlendirilmektedir.

Modern tanı yöntemleri sayesinde hastalığın evrelemesi yapılır ve tedaviye başlanır. Tedavi şansı açısından melanomların olduğu yerlerin önemi büyüktür. Lenf bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde yer alan melanomlar daha tehlikelidir. Vücudun bazı bölgelerinde daha yavaş seyirli olabilir ve daha az sıçrama riski gözlemlenebilmektedir.

Kum, deniz ve havuz suyundan yansıyan güneş ışınları daha tehlikeli

Açık tenliler kadar koyu tenlilerde de cilt kanseri görülebilmektedir. Benler konusunda güneşin olumsuz etkileri vardır. Yani ultraviyole ışınlarının cilt kanseri üzerinde etkisi olmaktadır. Denetimsiz güneşe çıkmak, solaryuma girmek, cildi temizlemek isterken tahriş etmek gibi durumlar cilt kanseri oluşumlarına davetiye çıkarmaktadır.


Derisi ince olan kişilerde daha çok cilt kanseri görülebilmektedir. Gün içinde 11.00- 16.00 saatleri arasında dik gelen güneş ışınlarından kaçınılmalıdır. Şemsiyenin altında dururken de güneş ışınlarına maruz kalınmaktadır. Kum ve suyun bu ışınları yansıtıcı özelliği bulunmaktadır. Deniz suyu, plaj kumu ve kar güneşi yansıttığından solaryum etkisi göstermektedir.

Keselenirken ve liflenirken cilt sağlığınız zarar görmesin

Kişilerin, cilt kanseri oluşumunu engellemek için ciltlerinin yaratışlarına göre hareket etmeleri gerekmektedir. Örneğin banyo yaparken, keselenirken cilde çok sert hareketlerde bulunmamak, güneş koruyucularını dikkatli kullanmak, kozmetik uygulamalarda doğal olanın dışına çıkmamak, kolonya, parfüm gibi kimyasallarla fazla temas etmemek önemlidir. Deri kanserini önlemek için dengeli beslenmeli ve yeterli miktarda su içilmelidir.

Kimyasal maddelerden kaçının

Cilt sağlığının korunması için yaz kış güneş koruyucu kullanılması önemlidir. Güneş koruyucuda önemli olan marka, hoş koku ya da fiyat değil; içerik ve yüksek koruma faktörü özellikleridir. Güneş koruyucu, cilde ince bir tabaka oluşturacak şekilde uygulanmalıdır. Bilinçsiz kortizon kullanımının da deride atrofi adı verilen yağ dokusunu inceltici etkileri vardır. Mümkün olduğunca bu tür maddelerden kaçınmak gerekmektedir.

Temizlik ürünlerinin çok kullanımı da cildin asit ve lipid dengesini bozmaktadır. Bu tür ürünler güneşe hassasiyeti artırmakta ve cildi inceltmektedir. Korunurken ve ürün kullanırken mümkün olduğunca doğalın dışına çıkılmamalıdır. Cilt tipi çok kuruysa nemlendirici kullanılmalıdır. Nemlendirici seçerken de parfüm içermeyen ürünler tercih edilmelidir.

Çimende dolaşırken dikkat!

Yaz döneminde çimenlikli bölgelerde durulduğu için cilde değen bitkiler fito-foto kontakt dermatit diye adlandırılan yani bazı bitkilerin güneşle birleştiğinde alerjik reaksiyon oluşturma durumu vardır. Cilde değen bazı bitkiler, güneşe karşı duyarlılığı artırarak cilt kanserine davetiye çıkarmaktadır. Bu konuya dikkat etmek gerekmektedir.


Sonuç olarak cilt kendi kendini onarabildiği için dışarıdan müdahale etmemek gerekmektedir. Basit önlemlerle cilt kanserinden korunmak mümkündür. Güneşte şemsiye, şapka kullanmak, fazla kimyasal maddeli ürünlerden kaçınmak her zaman koruyucu olmaktadır.

Cilt kanseri nasıl oluşur? Kimler risk altında?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.