Kadıköy Belediyesi’nden afet eğitim bilinçlendirme çalışmaları

Kadıköy Belediyesi depremin “hazırlık, müdahale, zarar azaltma” evrelerine yönelik birçok konuda çalışmalar yapıyor.

Gerek kendi bünyesinde geliştirdiği gerek diğer kuruluşlarla işbirliği halinde yürüttüğü afet eğitim çalışması, acil müdahale çalışması, zarar azaltmaya yönelik birçok çalışması bulunuyor.

Belediye arama kurtarma ekibi: BAK Kadıköy

Bunlardan bir tanesi, Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı’nın verdiği çeşitli eğitimler sonucunda kurulan Belediye Arama Kurtarma, BAK – KADIKÖY.


Kurulduğu 2005 yılından bu güne kadar İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün görevlendirmesi ile bölge tatbikatlarında, kayıp arama ve sel gibi çeşitli operasyonlarda görev alan BAK-KADIKÖY, afetlerle ilgili kamu kuruluşlarıyla koordineli olarak çalışıyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nden eğitmen eğitimi alan BAK-KADIKÖY üyeleri, afetler öncesinde gönüllü gruplara ve okullara afet eğitimi verirken aynı zamanda afetler sonrasında müdahale amaçlı planlama çalışmaları yapıyor. Bugün aktif 54 belediye çalışanının üye olduğu BAK – KADIKÖY’e kurum dışından da gönüllülük esası üzerinden üyelik kabul ediliyor.

70 bin kişi afet eğitimi aldı

Kentsel Arama Kurtarma Takımı eğitmenleri tarafından hazırlanan ve bugüne kadar 70 bin kişinin faydalandığı “Eşini bul, Afet çantanı hazırla” eğitimi de Kadıköy Belediyesi’nin eğitim çalışmaları arasında yer alıyor. Ayrıca düzenli olarak “Temel Afet Bilinci Eğitimi”, “Sivil Savunma Afet Gönüllüsü Eğitimi”, “Depreme Karşı Yapısal Bilinç Eğitimi”, “Acil Durumlarda Tahliye Eğitimi” ve “Acil Durum Planı Hazırlama Rehber Eğitimi” gibi çalışmalar da yürütülüyor.

Afet eğitim ve bilinçlendirme parkı hayata geçiyor

Kozyatağı Mahallesi’nde yapımı devam eden “Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” her bireyin olası afetleri, afetlerin oluşumlarını, afet öncesinde alınabilecek ve afet esnasında yapılması gerekenleri çeşitli simülasyonların da yardımıyla öğrenme ve tecrübe etmesine olanak sağlıyor.

Eğlenceli ve uygulamalı eğitim teknikleri ile özellikle çocukların afet hakkında bilgilendirilmesine önemli katkı sunacak “Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” Ekim ayında hizmete girecek.


Mahallelerde afet eğitimi

Kadıköy Belediyesi, afet konusunda eğitim ve örgütlenmeye “Mahalle Tabanlı Toplum Afet Yönetimi Projesi” ile de destek oluyor. Mahallelerde bulunan gönüllü evleri aracılığıyla ve tamamen mahalle sakinlerinin katılımıyla gerçekleşen projede gruplara eğitimler veriliyor. Afet sonrasında fayda sağlayabilecek işletmelerin ve kişiler veri tabanında birleştirilerek kriz durumunda daha aktif rol alabilecek bilinçli gönüllülerin oluşturulması sağlanıyor.

Çocuklar için ‘bir afet masalı’ müzikali

“Bir Afet Masalı” projesiyle ilk kez bir müzikalle afetlere karşı bilinçlendirme eğitimi de yapılıyor. Kentsel Arama Kurtarma Takımı tarafından hazırlanan müzikalde çocuklar, bir yandan afetlere karşı korunmayı öğrenirken, bir yandan da masal diyarına yolculuk ediyor.

Beton zemin laboratuvarı 2000 yılından beri hizmette

Kadıköy Belediyesi 2000 yılında kurduğu Beton ve Zemin Laboratuvarı, yerleşim alanlarında zemin özelliklerine uygun, depreme dayanıklı yapılar üretilmesini, beton dökümlerinin denetimini sağlayarak güvenilir bir yapı oluşmasının sağlanması için hayata geçirilen bir proje.

Beton Zemin Laboratuvarı 7 inşaat teknikeri, 10 yer bilimci ve 7 inşaat mühendisiyle inşaat denetimleri yapıyor. 7 gün 24 saat denetim uzmanları şantiyelerde beton kalitesi denetliyor. Beton numuneleri alınıyor. Ayrıca mevcut binalardan alınan beton numuneleri de basınç testine tabi tutuluyor.

Kadıköy’ün deprem toplanma alanları

Afetin gerçekleşmesini takip eden ilk 72 saatlik süreçte vatandaşların bir araya geleceği Kadıköy’de toplanma alanları sayısı Kentsel Arama Kurtarma Takımı’nın çalışmalarıyla birlikte 13’ten 43’e yükseltildi.

Kadıköy’de deprem toplanma alanlarının tam listesi şöyle:


Özgürlük Parkı, Fenerbahçe Parkı, Demokrasi Parkı, 23 Nisan Parkı, Yaşam Parkı, Kriton Curi Parkı, Moda Parkı, Barış Parkı, Koşuyolu Parkı, Defne Parkı, Behice Yazgan Parkı, Kalamış Parkı, Suadiye Parkı, Milli Hakimiyet Parkı, Yoğurtçu Parkı, Kuşluk Parkı, Çamlık Parkı, Zübeyde Hanım Parkı, Acıbadem Parkı, Çamlık Ihlamur Parkı, 26 Mart Parkı, Öğretmenler Parkı, Karanfil Parkı, Eylül Parkı, Hürriyet Parkı, A. Taner Kışlalı Parkı, Arapgirli Parkı, Merdivenköy Koru Parkı, Leylak Parkı, Kuyubaşı Parkı, Feneryolu Parkı, Ekin Parkı, Çınar Parkı, 19 Mayıs Parkı, Akasya Parkı, Sanat Parkı, Merdivenköy Parkı, Manolya Parkı, Doğa Parkı, Gardenya Çıkmazı, Ormen Sitesi Parkı, Onay Sitesi Parkı, Cemal Tüfenkçi Parkı.

İstanbul’da deprem olursa hasar tahmini 150 milyar dolar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.