blackbear: İnternetin taçsız kralı Matthew Tyler Musto

blackbear o kadar ünlü ki, hem Amerika’nın en ünlü magazin şirketi TMZ, hem de hayranları bir türlü rahat bırakmadığı için sürekli taşınmak zorunda. Aslında müziğin kendisi için bir hobi olduğunu söylüyor. Zamanında stokladığı bitcoin’ler sayesinde, aynı zamanda bir “bitcoin milyarderi” ve BearTrap isimli bir müzik şirketinin sahibi.

blackbear tmz albüm matthew tyler musto
Matthew Tyler Musto (blackbear)

Her ne kadar “Do Re Mi” şarkısıyla keşfedilmiş gibi görünse de, 2014 yılında Soundcloud’da akıştan para kazanan ilk bağımsız sanatçılardan biri kendisi. “Do Re Mi” şarkısına takılanlarınız varsa eğer, muhtemelen albümün diğer şarkılarına da göz atmışsınızdır. Digital Druglord albümü sadece tek bir şarkı ile değil, tüm parçalarıyla müzik dünyasında gündeme oturdu diyebiliriz. Ama hobi ya işte, bu albümden sadece tek bir klip çekti.

Matthew Tyler Musto (blackbear) aslında söz yazarılığı ve prodüktörlüğü sayesinde, müzik piyasasında zaten tanınan bir isimdi. 2012 yılında çıkan Justin Bieber tarafından seslendirilen “Boyfriend” şarkısının ortak yazarlarından biri kendisi. Diğer bir isim de “I Took A Pill In Ibiza” şarkısıyla tanıdığımız Mike Posner. Bu iyi iki arkadaş, sonrasında mansionz grubu ile karşımıza çıkıyorlar. Özellikle “Boyfriend” parçasının etkisinden sonra, blackbear, kendi projelerini bir bir hayata geçirmeye başlıyor.


blackbear’ın doğuşu

2014 yılında yayınladığı “The Afterglow” EP’si ile merhaba diyor blackbear. Bu EP’yi diğer çıkaracağı albüm ve şarkılardan ayrı kılan, duygusal yoğunluğu bol, güçlü enstrümanlar ile bezenmiş ve birbiri ardına kesilmeden devam eden şarkılar sayesinde bir öykü anlatması. Albüm bütünüyle pesimist bir havaya sahip diyebiliriz. Her şarkının sahip olduğu duygu yoğunluğu bu EP’yi özelleştiriyor. Öyle ki; blackbear bu EP sayesinde, ilk zamandan itibaren büyük bir hayran kitlesini peşinde sürüklemeyi başardı.

İlk büyük patlamasını 2015 yılında çıkardığı ilk dijital albümü olan “Deadroses” albümünden Idfc şarkısıyla yaptı. RIAA’dan Platinium sertifikası kazanan şarkı şuan Spotify üzerinde 180M fazla dinlenmeye sahip. Bunun yanında, G-Eazy ile yaptığı 90210 düeti ve Dirty Laundry parçaları da albümün başarısında büyük etken sahibi oldu. 2016 yılında bir albüm ve iki EP birden çıkaran blackbear, ilk kliplerini de aynı yıl içerisinde “slide thru” ve “girls like u” parçalarına çekti.

Altın yıl

2016 yılının ortasında asit reflüsünün ve madde bağımlılığının ortaya çıkardığı, yakalanan her üç kişiden birinin ölümüne sebep olan pankreatik bir vakaya yakalandı. Hastanede uzunca zaman geçirmek zorunda kalan Musto, bu esnada bir yandan yeni albümü için bir şeyler karalamaya başlamıştı. Nisan 2017’de hayatını değiştirecek olan Digital Druglord‘u piyasaya sürdü. Albüm Billboard listelerine 14 numaradan giriş yaptı. Albüm isminin ima ettiği gibi, şarkılarında bolca uyuşturucu, kızlar ve seks ile karşılaşıyorsunuz.


blackbear uyuşturucu alışkanlıkları ve doyurucu olmayan ilişkiler ile dolu bir hayatı anlatıyor. Her parça Musto’nun acımasız ve esprili sözleriyle kötü alışkanlıklarını, kalp rahatsızlıklarını ve şüpheciliğini muazzam bir şekilde gözler önüne seriyor. “if i could i would feel nothing” parçasında duygusal yetersizlik hikayelerini ve sorgulanabilir başa çıkma mekanizmalarını bizimle paylaşıyor.

blackbear, Digital Druglord’ın başarısının ardından çok fazla zaman kaybetmeden Kasım 2017’de dördüncü stüdyo albümü olan Cybersex‘i piyasaya sürdü. Albümdeki neredeyse tüm parçalar düet şeklinde; Paul Wall, T-Pain, Rick Ross ve Ne-Yo gibi prodüktör ve sanatçılarla çalışan blackbear, blogroll-rap türünün hayranlarına harika bir albüm hediye etmiş oldu. Albümün şarkı sözlerinde, yine blackbear’ın farklı betimlemeleri ve anlatım tarzı gözünüze çarpacaktır.

Benim için albümün favori parçalarından olan “Anxiety” isminden de anlaşılacağı gibi anksiyete krizlerini anlatan bir adamı, “I Hope Your Whole Life Sux” şarkısında kadınları, instagram üzerinde kendilerini sattıkları bir market olarak nitelendirmekte, “Thursday/Froze Over” şarkısında Justin Bieber, Bruno Mars gibi ünlülerin birlikte olduğu kadınları, “Playboy Shit” şarkısında porno sektöründe çalışan birini anlatmakta. Öyle ki; “Playboy Shit” single olarak ilk kez PornHub üzerinde dinlemeye sunuldu. Cybersex, blackbear’ın güçlü R&B tarzını ve melodik yeteneklerini sergilediği bir başyapıt.

Yeni albüm 2019’da


Son olarak “the 1” adlı teklisini dinleyicisiyle paylaşan blackbear, popülerliğini arttırarak yoluna devam edecek gibi görünüyor. Yeni albüm hazırlığında olan blackbear, şuan Spotify üzerinde aylık 10M dinleyici sayısına sahip durumda.

Ezhel: Gelecek şimdi burada