Fitness hakkında doğru bilinen yanlışlar ve püf noktalar

Hevesle fitness yapmaya başlayıp, sağlıklı ve fit olma yolunda ilk adımlarını atan birçok kişi, doğru bilinen yanlışlar yüzünden sakatlanarak spordan soğuyor.

fitness doğru

Gerek internette gerek gittiğimiz spor salonlarında, fitness konusuyla ilgili herkesin kendince fikirleri, bilgileri ve önerileri oluyor. Bunların birçoğu yanlış ve bu şekilde çalışanlar sakatlık riskiyle karşı karşıya kalıyor. Spor yapmak isteyen kişiler, eğitmenlerinin verdiği program doğrultusunda çalışmalıdır.

Bilinçsizce spor yapmak çoğunlukla faydadan çok zarar getiriyor. Fitness’a heyecanla başlayıp, sağlıklı ve fit olma yolunda adım atan birçok kişi, doğru bilinen yanlışlar yüzünden sakatlanarak spordan soğuyor.


Fitness hakkında doğru bilinen yanlışlar:

Nasıl olursa olsun, kilo kaybı iyidir

Sağlıklı olmayan bir diyet programı veya dengesiz beslenmeyle kilo vermek birçok hastalığa neden olabilir. Kilo vermenin en sağlıklı yolu dengeli beslenme ve egzersizdir.

Her gün 100 mekik çekersen karın yağlarından kurtulabilirsin

Bölgesel olarak kas geliştirilebilinir ancak bölgesel yağlanmadan kurtulmak pek mümkün olmayabilir. Her gün 100 mekik çekmek, sırt ağrılarına ve kronik bel problemlerine neden olabilir.

Daha fazla protein daha fazla kas demektir

Kas büyümesi, antrenman ve rejenerasyonun bir sonucudur. Beslenme düzeninde daha fazla protein almak, kasların otomatik bir şekilde gelişmesini sağlamaz.

Kardiyoda 12. dakikadan itibaren vücut yağ yakmaya başlar

Aslında kardiyo egzersizi yapmaya başladıktan sonra vücut hem karbonhidrat, hem de yağ yakar.


İlk olarak karbonhidrat yakımına başlayan vücut, egzersiz süresinin uzamasıyla yağ yakımına başlar. Aynı zamanda vücuttaki yağ yakma süresi yaşa, cinsiyete, antrenman geçmişine ve vücut tipi özelliklerine göre değişiklik gösterir.

Formu korumak için haftada bir ya da iki kez antrenman yeter

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için haftada bir ya da iki kez antrenman yeterli değildir. Haftada en az üç gün belirli bir egzersiz planına sadık kalınmalıdır.

Ağırlık kaldırmak yağları kasa dönüştürür

Yağ, kasa dönüşen bir şey değildir. Yağ ve kas, fizyolojik olarak çok farklı dokulara sahip. Yağ dokusu cildin alt kısmında, kasların arasında ve iç organların çevresinde yer alır.

Kas dokusu ise üç temel tipe ayrılır ve bütün vücudu sarar. Ağırlık kaldırmak, yağlı bölgelerde kas oranının artmasına yardımcı olur. Yağ yakmanın en iyi yolu, sağlıklı bir beslenme planı ve düzenli egzersiz yapmakla oluşur.

Ağırlık çalışmaları erkeklere göredir

Testosteron hormonu, kas gelişimini etkiler ve kadınlar bu hormonu erkeklerden daha az üretir. Kadınların kasları, erkeklerinki kadar gelişmese de kendi metabolizmalarına göre oldukça güçlenebilir ve daha çekici hatlara kavuşmalarını sağlayabilir. Kasları güçlendirmede ağırlık çalışmaları çok etkili bir yöntemdir ve cinsiyetle hiçbir alakası yoktur.

Formunu kaybetmen iki hafta sürer


Kasların tonusunu kaybetmeye başlaması çok kişide bir hafta içinde görülür. Egzersiz yapmayı bıraktıktan çok kısa bir süre sonra kondisyonda gerileme başlar.

En sağlıklı yüksek proteinli yiyecekler neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.