Yüzde 5,2 büyüme: Yıllık gelirimiz sadece 20 TL arttı

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyüme gerçekleştirdi. Ancak kişi başına düşen yıllık gelir TL bazında sadece 20 lira artış gösterdi.

Yüzde 5,2 büyüme: Yıllık gelir sadece 20 TL arttı

Türkiye 2018 yılının ikinci çeyreğinde (Nisan-Haziran) yıllık yüzde 5.2 büyüdü. Bir önceki çeyrekte yıllık büyüme oranı yüzde 7.3 olmuştu. Ancak market alışverişindeki hayat pahalılığı 5.2’lik büyüme oranını gölgede bırakıyor.

Gayrisafi Yurt içi Hasıla ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2018 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,2 arttı.


Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt içi Hasıla tahmini, 2018 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla %20,4 artarak 884 milyar 4 milyon 260 bin TL oldu.

En yüksek pay imalat sanayisinde

Gayrisafi yurt içi hasılada en yüksek payı 2017 yılında yüzde 17.6 ile imalat sanayi aldı.

İmalatı, yüzde 11.9 ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı ve yüzde 8.6 ile inşaat sektörü izledi.

Yıllık gayrisafi yurt içi hasılada en düşük pay hane halklarının işverenler olarak faaliyetleri için gerçekleşti.

Hane halkı ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların nihai tüketim harcamaları 2017 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 6.1 arttı.

Hane halkı ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 59 oldu.

Hane halkı harcamalarında en yüksek payı alan harcama grupları sırasıyla; yüzde 20.9 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 16.6 ile ulaştırma ve yüzde 15.0 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar oldu.

Devletin nihai tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı 2017 yılında yüzde 14.5 olurken; sabit sermaye oluşumunun payı yüzde 30 oldu. Bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5.0; gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 7.8 arttı.

İş gücü ödemeleri yüzde 12,7 arttı

Mal ve hizmet ihracatı 2017 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 11.9 artarken, ithalatı yüzde 10.3 arttı.

Gelir yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla hesaplamalarına göre işgücü ödemeleri; 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12.7, net işletme artığı/karma gelir de yüzde 25.6 arttı.


İşgücü ödemelerinin cari gayrisafi katma değer içindeki payı 2016 yılında yüzde 36.5 iken bu oran 2017 yılında yüzde 34.4 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise 2016 yılında yüzde 47.1 iken 2017 yılında yüzde 49.3 oldu.

Hazine Bakanı Berat Albayrak büyüme rakamlarını değerlendirdi

Berat Albayrak yeni ekonomik model paketini açıklıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performansın net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağladığını belirterek, “Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir.” ifadesini kullandı.

Albayrak, ikinci çeyrekte büyümenin, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam ettiğini vurgulayarak; “Bununla birlikte, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağlamıştır. Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir. Yine aynı şekilde büyümede temel hedef olan ihracata dayalı büyüme istikametinde ilerlendiğini de ortaya koymuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

“Öncelikli hedef enflasyon ve cari açık”

Öncü göstergelerin, üçüncü çeyrekten itibaren iç talepteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiğini belirten Albayrak, yılın geri kalanında ithalat talebinin düşmesi, ihracat ve turizm gelirlerindeki devam eden güçlü seyir ile net dış talebin büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sağlamasının beklendiğine dikkati çekti.

Albayrak, son dönemde finansal koşullarda ortaya çıkan sıkılaşma ve piyasalarda yaşanan dalgalanmanın, temelde enflasyon ve cari açık alanlarındaki kırılganlıklarla daha kararlı mücadele etmeyi ve makroekonomik dengelenme politika setini oluşturmayı gerektirdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Enflasyonla topyekün mücadele ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere düşürülmesi bu dönemdeki öncelikli hedeflerimizdir. Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş ve makroekonomik dengelenme politikası büyümeyi orta vadede daha sağlıklı bir patikaya getirecektir. Bu büyümenin getirdiği refahın adaletli paylaşımı, sahip olduğumuz nitelikli insan kaynağı ve güçlü toplumumuz ile gerçekleşecektir.” (AA)

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Türkiye, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtladı

ticaret bakanı ruhsar pekcan
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Türkiye ekonomisinin G-20 ülkelerinin tamamından hızlı büyüdüğünü söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye, son 10 yılda olduğu gibi Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır” dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye’nin ikinci çeyrekte gösterdiği büyüme performansıyla, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrıştığını belirterek, 2018 yılında ihracatta tarihi zirveye ulaşarak yılın ikinci yarısında da büyümeyi ve istihdamı desteklemeyi hedeflediklerini söyledi.

Pekcan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

İkinci çeyrekte yüzde 5.2’lik büyüme kaydedildiğini hatırlatan Pekcan, geçen yıl yatırımlar ve ihracattaki güçlü performansın etkisiyle G-20 ülkelerinin tamamından hızlı büyüyen Türkiye ekonomisinin 2018 yılına da güçlü bir giriş yaptığını ifade etti.


Söz konusu dönemde ekonominin dinamizminin istatistiklere yansıdığına işaret eden Pekcan; “Türkiye, bu dönemde dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturan G20 içinde verisi açıklanan ülkelerden yüzde 8.2 büyüyen Hindistan’dan, yüzde 6.7 büyüyen Çin’den ve yüzde 5.3 büyüyen Endonezya’dan sonra en hızlı büyüyen ülke olmuştur. Türkiye ikinci çeyrekte sergilediği performansla, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmıştır. Türkiye, son 10 yılda olduğu gibi Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Türkiye’ye 35 milyar Euro’luk demiryolu yapacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.