30’lu yaşlar: Hüsnü Arkan ve Johnny Cash

Bazı şeyleri yapmanın yaşı vardır. 30’lu yaşlarda sindire sindire Hüsnü Arkan ve Johnny Cash dinlemek gibi…

30 lu Yaşlar: Hüsnü Arkan ve Johnny Cash

Sanki şarkıların anlaşılma zamanları var. Yani bazen insanın yaşı yetmiyormuş gibi geliyor bir şarkıya. O yüzden de insan büyüyüp de mi gelmeliyim diye düşünmeden edemiyor.

Üstelik bu düşünce sadece şarkılarla da sınırlı değil gibi. Aynı şeyler şiirler, kitaplar ve filmler için de geçerli.


20’li yaşlarımda dinleyip pek de kıymetini bilemediğim şarkıların, kitapların, şiirlerin ve filmlerin 30’lu yaşlarımda altın bulmuşum gibi karşıma çıkması galiba tam da bu yüzden.

Bir Orhan Veli şiiri ya da bir Sadri Alışık filmi 20’li yaşlarda da güzeldir ama 30’larda başka bir tadı var. Nesrin Sipahi şarkıları ise çok daha tesirlidir, tabii ki keşfedebilenlere.

Şarkılar arasında tuhaf paralellikler kurmakta galiba 30’larda başlıyor

Son zamanlarda severek dinlediğim farklı iklimlere ait 2 şarkının aslında benzer ruhları taşıdığını fark etmiş bulunuyorum mesela. Belki de bana öyle geliyor.

Şarkılardan ilki, sözleri Hüsnü Arkan tarafından yazılmış, onun tarafından bestelenmiş ve yine onun tarafından seslendirilmiş bir Ezginin Günlüğü şarkısı Zerdaliler.


Diğeri ise Rhonda Kye Fleming, Dennis W. Morgan ve Charles W. Quillen tarafından yazılıp bestelenen, ilk olarak Amerikalı Country şarkıcısı David Allan Coe tarafından seslendirilen ve fakat gerçek ününe ve lezzetine Johnny Cash yorumuyla kavuşmuş olan She Used To Love Me A Lot.

Şarkılarda aşklarından emin olamayıp giden ya da terk edilen adamlar, yitirdikleri kızla yıllar sonra karşılaşmaları, kendi kendilerine yaptıkları itiraflar, aslında o kız tarafından çok sevilmiş olduklarını ve fakat artık her şey için geç olduğunu farkına varmaları anlatıyor.

Şarkıların dilleri de, sözleri de başka ama bazı yerlerde öyle kesişiyorlar ki, parmak bastıkları yaralar aslında tam da aynı yara.

Dinledikten sonra şarkıların hikayeleri üzerinde düşünmeye başlıyorum ve bana sanki 30’lu yaşlarında adamların başlarından geçmiş hikayelermiş gibi geliyor. Belki de bundan dolayı bana farklı bir tat veriyor.


Yani bir dost tavsiyesi olarak diyeceğim o ki, 30’lu yaşlarda yapılacaklar listelerinize sindire sindire Hüsnü Arkan ve Johnny Cash dinlemeyi eklemeyi sakın ha unutmayın.

Rap ve yeni müzik piyasası: Ezhel, Gazapizm, Canbay & Wolker, Contra & Anıl Piyancı, Burry Soprano, Ben Fero


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.