Rap ve yeni müzik piyasası

Hepimizin dinledikleri değişiyor kabul edelim. Hepimizin kulaklarında var birkaç bir şey “underground” olarak tanımlanan müzikten. Kabul edelim devir değişti.

Rap ve yeni müzik piyasası: Ezhel, Gazapizm, Canbay & Wolker, Contra & Anıl Piyancı, Burry Soprano, Ben Fero... Kabul edelim devir değişti!

Rap ve yeni müzik piyasası

Rap müzik son bir yıldır öyle bir konuma geldi ki, her gün yeni bir tat, yeni bir soluk keşfeder olduk. Ezhel ile başlayan bir değişim bu. Geçen sene şu sıralar yazdığım yazıyı tekrar hatırlatmak isterim; Ezhel: Gelecek şimdi burada

Youtube’da gelmiyorsa Spotify‘da bir yerde yakalanıyorsunuz. Piyasanın gerçek sahipleri onlar, sadece biz henüz farkında değiliz. Dinlenmelerine bir bakın, Spotify listelerine bir bakın.


Müzik piyasasını bu duruma gelmesinde öncü iki isim var; Ezhel ve Gazapizm. Tüm dünyayı ele geçiren trap’i ülkemizde devrim yaparcasına yaratan Ezhel ve yeraltı edebiyatını sanatıyla harmanlayıp altın tepside sunan Gazapizm. İkisi de her zaman sokakları anlattılar, yaşadıkları yerin gerçeklerini şarkılarına döktüler.

Canbay & Wolker

Bu ikilinin arkasından hissedilen özgüven ve artan popülarite sayesinde rap müzik inanılmaz yerlerde diyebiliriz. Mesela Canbay & Wolker‘ı duymamış olmanız ihtimali baya bir düşük nitekim Bağcılar’dan olan bu ikili “Elbet Bir Gün” parçalarıyla Spotify’da 9.3 Milyon, Youtube’da 62 Milyon izlenmeye sahip.

Ne Değişti?

Baktığımız zaman bir yılda ne değişebilir ki, nasıl kısa sürede bu kadar popüleritesi artar bu müziğin! Muhtemelen artık rap müzisyenleri “bu ağır kaçtı” diyip, yazdıklarını çöpe atmıyorlardır. Bazı konularda daha rahat konuşmaya, daha korkusuz sözler kullanmaya başlandı desek kimse karşı çıkmaz sanırım.

Burry Soprano

İlk olarak Khontkar ile düet olarak çıkan “Mary Jane” şarkısı şu sıralar Burry Soprano‘nun solo versiyonuyla en çok dinlenen şarkılar arasında, öyle ki; Spotify’ın Global Viral 50 listesine üçüncü sıradan giriş yaparak, bu listeye giren sınırlı Türk sanatçıdan biri olmayı başardı.

Türkiye En İyi 50 ve Türkiye Viral 50 listelerinde birinci sırada olduğunu da dipnot olarak paylaşmalıyım. Bu yazıyı yazdığım sıralarda Burry, narkotik tarafından gözaltına alınıp bir kaç saat sonra bırakıldı.

Daha önce ilk defa Ezhel ile de tanık olduğumuz bu tür olaylar, rap müzik kültürüne zarar vereceği düşünülse de, farkında olmadan daha da fazla desteklenmesine sebep oluyor. Burry Soprano’nun, tek parçayla bir ay gibi kısa sürede ulaştığı rakamlara bakınca, bu işin nasıl bir noktaya ilerlediğini daha iyi anlayabilirsiniz.

Yeni nesil sound

Trap müzik sound’ının güzide örneklerini duymaya başladık artık. Bugy ve Dj Art isimlerine kulaklarımız aşina olmaya başladı. Bu iki prodüktör geçen gece IF Beşiktaş sahnesinde boy gösterdiler. Çok alışık olduğumuz şeyler değil bir prodüktörün bir konser mekanını hıncahınç doldurması, ama onlar bunu başarıyorlar.


Ne kadar bu ikili trap müzik prodüktörlüğü ve altyapı konusunda başı çeken isimler olsa da, Türkiye’nin her yanından güzel işler görmeye devam ediyoruz. Trap müzik; sanatçıya göre farklılık gösteren, kasvetli ve cesur sözler içeren, sokak yaşamını, şiddeti ve sanatçıların kendi kentsel çevrelerinde karşılaştıkları sert deneyimleri içeren bir müzik türü. Bir ucu bir ucunu tutmayan güzide ülkemizde, farklı yerlerde farklı yaşamlar ve bu yaşamları anlatan müzisyenler var. Son aylarda popüler olan Ben Fero, bu çeşitliliğin en iyi örneklerinden.

Ben Fero

İzmirli Ben Fero, ilk teklisi Mahallemiz Esmer ile hızlı bir giriş yaptı diyebiliriz. Kısa sürede milyonlara ulaşan şarkı sayesinde, Ezhel ile aynı sahneyi paylaşma şansı bile buldu. Bana göre; Trap sound’ını çok iyi yakaladı ve farklı bir tat kattı Türk hip-hop’ına, çıkardığı iki şarkı da başarılı çalışmalar ve bu kaliteden şaşmadığı süre ileride ismini çok daha fazla duyacağımıza eminim.

Contra

Yeni sesler yeni yüzler var, evet, fakat uzun süredir rap müzik piyasasında olan ve trap’in popülerliği ile bu yeni akıma ayak uyduran birçok isim var. Son 3 yıldır internet ortamında en çok dinlenen kişilerin başında Contra geliyor. Çok seyrek yeni parça çıkaran Contra, son zamanlarda atağa kalkmış durumda. Son tekli çalışması Kibir, Youtube üzerinde 32 Milyon izlenmeye sahip durumda.

Anıl Piyancı

Geçtiğimiz haftalarda bir başka rap müzisyeni Anıl Piyancı ile ortak çıkardıkları, trap sound’ı ve auto-tune vokalleriyle bezenmiş Yerden Yüksek albümü tüm parçalarıyla Spotify listelerinde en üst sıralarda. Albümün çıkış parçası Tavşan için çektikleri albüm ise bir ayda 5 Milyon izlenmeye ulaşmış durumda.

Nereye gidiyor bu tren?

Açıkça söyleyebiliriz ki Türkiye’de müzik endüstrisi tekrarlayan ve benzer işler ile tam bir  kısır-döngüye girmiş durumdayken, rap farklı ve geniş yelpazesi sayesinde hitap ettiği kitleyi arttırarak ilerliyor. Artık kocaman dijital bir dünya üzerinde yaşıyoruz ve eskiden belirleyici olan Kral Tv’nin listeleri gün geçtikçe önemsizleşiyor.

Apple Music’te ve Spotify Türkiye En iyi 50’de en popüler 15 şarkıdan 7’si rap müzisyenlerine ait. Biraz daha derinlere indiğinizde yeni gelen genç ve yetenekli nesil sayesinde, rap müzik ileride daha çok popülerleşeceğini ve bir süre sonra aranan müzik haline geleceğini öngörüyorum.

rap müzik

Pantene Müzik Ödüllerinde Ezhel’in birçok dalda aday gösterilmesinden de anlayacağınız üzere farklı bir dönemin içine girmiş bulunuyoruz. Eskiden yok sayılan, kulak ardı edilen bu müzik türü ve müzisyenler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hakkettiği değeri yavaş yavaş görüyor.


Son bir yıldır çeşitli rock festivallerinde sahne alan rap müzisyenleri ve topladıkları kalabalığa baktığımız zaman, çok geçmeden sadece rap/hip-hop müzisyenlerinin olacağı bir festivali yakında görebiliriz.

Ezhel: Gelecek şimdi burada