15 yıllık rekor enflasyonu açıklayan TÜİK’te görevden alma başladı

15 yılın rekorunu kıran eylül enflasyonunun açıklanmasının hemen ardından, TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı görevinden alındı. Kulislerde, görev değişikliğinin nedeninin yüksek enflasyon olduğu konuşuluyor.

Enflasyon rekorunu açıklayan tüik Başkan Yardımcısı enver taştı görevden alındı

Enver Taştı enflasyon rakamlarını hazırlayan birimin başındaydı

Döviz artışı ve birbiri ardına gelen zamlarla son 15 yılın rekorunu kıran enflasyon, Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) enflasyonu hesaplayan birimin başındaki bürokratı da işinden etti.

Enflasyon rakamının açıklanmasının hemen ardından TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı görevinden alındı ve yerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı Yinal Yağan getirildi.


Kulislerde TÜİK’teki bu ani görev değişikliğinin yüksek çıkan enflasyon rakamından kaynaklandığı konuşuluyor.

Müşavir olarak atandı

TÜİK’in tepe noktasındaki kritik görev değişikliği, eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklandığı 3 Ekim’de gerçekleşti. Uzun yıllardır TÜİK’te enflasyonu hesaplayan birimin başında bulunan Enver Taştı sürpriz bir kararla tedviren yürüttüğü başkan yardımcılığı görevinden alındı, müşavir kadrosuna atandı.


Enver Taştı
Enver Taştı

Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yinal Yağan da boşalan bu göreve getirildi. 3 Ekim’de yapılan devir teslim töreninin ardından odayı boşaltan Taştı’nın izne çıkacağı bildirildi.

Eylül enflasyon rakamları 15 yılın en yüksek verileri!

Taştı, aynı zamanda TÜİK ile AB istatistik ofisi arasındaki ilişkilerden sorumluydu. 3 Ekim’de açıklanan eylül ayı tüketici enflasyonu aylık yüzde 6.30, yıllık 24.52, üretici enflasyonu da aylık yüzde 10.88, yıllık 46.15 gibi beklentilerin oldukça üzerinde bir seviyede çıkmış, Bakan Albayrak bu rakamların beklentilerinin üzerinde olduğunu, önümüzdeki hafta enflasyonla mücadele programını açıklayacağını belirtmişti.

TÜİK Başkanı da görevden alınır mı?

TÜİK Başkanlığı makamı, eski Başkan Birol Aydemir’in görevden ayrıldığı 2016 Şubat ayından bu yana başkan yardımcısı Mehmet Aktaş tarafından vekaletle yönetiliyor. Albayrak’ın yeni açıklayacağı enflasyonla mücadele programının ardından TÜİK’e asaleten başkan ataması da yapabileceği konuşuluyor.


Yinal Yağan’ın TÜİK’e gelmeden önce Aktaş’ın 2.5 yıldır yürüttüğü göreve asaleten atanabileceği konuşuluyordu. Enerji Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı Yağan’ı TÜİK’e getirip enflasyon hesaplamasını teslim eden Bakan Albayrak’ın başkanlık koltuğunu da Yağan’a verebileceği ifade ediliyor. (Erdoğan Süzer/ Sözcü)

Enflasyon kriz yıllarına geri döndü: 15 yılın en yüksek rakamları!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.