Zeytinin önemi Gülpınar Zeytin Şenliği ile pekişecek

Pek bilinmese de Çanakkale’nin Gülpınar Köyü ülkemizde zeytin üretiminin oldukça yüksek olduğu yerlerden biridir. Gülpınanarlılar köylerini tanıtmak ve zeytinin önemine dikkat çekmek için bu yıl ilk defa zeytin hasadını bir şenlik ile taçlandırıyorlar. Şenlik 27-28 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek.

Zeytinin önemi Gülpınar Zeytin Şenliği ile pekişecek
Zeytinin önemi Gülpınar Zeytin Şenliği ile pekişecek

Son yıllarda ülkemizin tarım alanlarında, kasıtlı ya da kasıtsız, bir çok olumsuz  çalışma yapılmakta. Gülpınar Köyü de geçen yaz topraklarında başlatılmak istenen jeotermal sondaj çalışmsına karşı örnek bir dayanışma göstererek, iş makinaları önünde günlerce zeytin nöbeti tutmuş ve ayrıca hukuksal bir savaş vermişti. Gülpınar Köyü adını bu sefer de “Zeytin Hasadı Şenliği” ile duyuracak.

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nden zeytin üreticisi Önem Erol Usta ile konuştuk:

Önem Hanım, Gülpınar’ın zeytin ve zeytinyağı üretimindeki durumu nedir?


Ö.E.U.: Gülpınar’da dört tane zeytinyağı fabrikası bulunur, ve onlarca da zeytin ve zeytinyağı markası. Bazıları ulusal ve uluslararası zeytinyağı yarışmalarında ödül almış, kalitesini tescillemiş markalardır. Yöremizin çok kıymetli zeytinyağını en kaliteli şekilde üreterek adımızı duyurmaya başladık.

Zeytin Gülpınar için neden bu kadar önemli?

Ö.E.U.: Gülpınar’da halkın büyük bir kısmı geçimini zeytinden sağlar. Burada zeytin zamanı yaşam zeytin hasadına göre şekillenir, çoluk çocuk herkes zeytinliktedir. Şehir dışında yaşayanlar yıllık izinlerini zeytin zamanı kullanır ve hasat için köye döner. Herkes az yada çok kendi yiyeceği zeytini, zeytinyağını yapar.

Zeytini çok olanlar köy dışından, yatılı zeytin işçisi getirir. Köyün nüfusu epey artar zeytin zamanı yani. Kışın zeytin hasadından elde edilen zeytinyağı ihtiyaç oldukça satılır, çocuk okutulur, düğün yapılır.

İşte bizim için bu kadar önemli ve yaşam biçimi olan zeytin ağaçlarımız geçen yıl kesilmek istendi. Halkımız da bu haksızlığa Zeytin Nöbeti ile sahip çıktı. Bu konudaki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Zeytinlerimize zararı olabilecek her projenin karşısında duracağız.


Zeytinin önemi Gülpınar Zeytin Şenliği ile pekişecek

Bu yıl zeytin hasadını bir şenlikle beraber yapıyorsunuz. Neden?

Ö.E.U.: Şenlikte ne yapacağımızdan çok şenliği neden yapacağımız önemli bence. Gülpınar için zeytinin ne kadar kıymetli olduğunu hasat zamanı köye gelen herkes net bir şekilde görecektir.

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve Muhtarlık işbirliğiyle ve kısıtlı imkanlarımızla küçük bir şenlik yapacağız. Gülpınar’da zeytinciliğin bir yaşam biçimi ve en önemli geçim kaynağı olduğunu tüm Türkiye’ye göstermek istiyoruz. Bu sebeple herkesi Zeytin Hasat Şenliği’ne davet ediyoruz.

Şenliğinizin amacı nedir?

Ö.E.U.: Gülpınar hakettiği gibi zeytini ve zeytinyağı ile anılsın istiyoruz. Bir de zeytinimizi ve tarım arazilerimize verilecek her türlü zarardan kendimizi koruyalım istiyoruz. Bu etkinlikle Zeytin Nöbeti sürecimizi güçlendirmiş olacağız aynı zamanda.

Neler yapılacak şenlik kapsamında?


Gelen misafirlerle traktörlere binip zeytin hasadına gidilecek, zeytinyağı üretim süreci fabrikada tanıtılacak. Bölgemizde yapılan zeytincilik ve zeytinyağı üreticiliği akademisyenler tarafından anlatılacak. Köyümüz sınırları içinde bulunan Apollon Tapınağı’nın tanıtıldığı film gösterimleri ve paneller gerçekleştirilecek. Kurulacak pazar yerinde köylülerin ürettiği yerli ürünlerin tanıtım ve satışı yapılacak. Akşam da halkoyunları gösterisi ve konserler olacak. Gelebilen herkesi bekliyoruz.Zeytinin önemi Gülpınar Zeytin Şenliği ile pekişecek program takvim

Gülpınar’ın zeytin nöbeti “şimdilik” bitti


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.