Okul korkusu ve belirtileri hafife alınmamalı

Okulların açılmasıyla çocuklarda ortaya çıkan okul korkusu, mide bulantısı ve kusma gibi çeşitli hastalıklar ile kendini gösterebiliyor.

Özellikle Eylül ve Ekim aylarında artan bu korku, çocuklarda birçok hastalığa davetiye çıkartıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Psikiyatrisi Uzman Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, okul korkusu belirtilerini şöyle sıraladı.


Mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma

Okul çağındaki çocuklarda aniden ortaya çıkan ve okula gitmeye karşı duyulan isteksizliğin birçok belirtisi vardır. İlk kez okula başlayan ve uzun bir tatil sonrası okul dönemine adapte olamayan çocuklarda görülen bu korku, çocukların rahatça uykuya dalmasına engel olur.

Uykusunu alamayan çocuk, okula gidecek olmanın verdiği kaygı ile her sabah bedensel bir yakınmayla uyanır. Uykusuzluk, kaygı ve artan yakınmalar zamanla iştahsızlığa, mide bulantısına ve kusmaya dönüşür. Korku arttıkça bu belirtiler de her geçen gün artar.

Bahane üretme ve huzursuzluk çıkarma

Çocuğa neden okula gitmediği sorulduğunda, öğretmeninden korktuğunu, arkadaşının kendisini rahatsız ettiğini ve okulda ona kötü davranıldığı söyleyebilir. Bazı çocuklar ise tanımlayamadıkları bir korkudan söz ederler.


Bunlar okula gitmemek için çocukların ürettiği en sık bahanelerdir. Okula gönderilme endişesinin verdiği duygu yoğunluğu ile çocuklar evde huzursuzluk yaratabilir. Özellikle okul sabahı, küçük şeylerden mutsuz olup, ısrarlı bir ağlama davranışı sergileyebilirler.

Aileden ayrılmama ve başarısız olma korkusu

Okul korkusu olan çocukların ailelerinde genellikle aile bireyleri birbirine aşırı bağlıdır. Çocuğun anne ve babasının yokluğunda kendisine bir şey olacağından korkması, kendisinin yokluğunda annesinin ya da babasının başına kötü bir şey geleceği gibi korkular sıklıkla görülür.

Çocuk bağımlı olduğu aile bireyinden (bu genellikle annedir) ayrılmakta zorlanır, peşinde dolanır, sürekli kaygı içindedir. Herhangi bir şeyle oyalanamaz. Belirtileri genellikle okula gitme vaktinde çoğalır; okuldan ayrılma vaktinde ise azalır.

Alay edilme ve okulda başarısız olma korkusu da çocukların yaşadığı korkuya bağlı ortaya çıkan belirtiler arasındadır. Ancak yaşanan tüm bu belirtiler, çocuk evde kaldığında hemen ya da kısa sürede kaybolur. Evde kalmak, çocuğu okula gitme düşüncesinden uzaklaştırır.

İlkokul döneminde olan çocukların yüzde 5’i okul korkusu taşıyor


Yapılan çalışmalar, özellikle ilkokul döneminde olan çocukların yüzde 5’inin okul korkusu yüzünden okula gitmediklerini göstermektedir. Bu nedenle okul korkusu mutlaka çocuk ruh sağlığı uzmanı ya da klinik psikolog tarafından değerlendirilmelidir. Hastalığın tedavisinde, çocuğun bireysel tedavisi yanında aile tedavisi de gerekebilir.

Çocuklarda okula uyum süreci ile ilgili püf noktalar


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.