25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde rakamlar; kadınların maruz kaldığı şiddet, eşitsizlik ve hakimiyet tablosunu tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yayınladığı rapora göre; son 10 ayda 363 kadın şiddete maruz kalarak hayatını kaybetti.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Berna Güloğlu‘ya göre; “Erkekliğe atfedilen güç, kuvvet, kahramanlık ve cesaret gibi değerler, toplum içinde her geçen gün güçleniyor.”

Son olarak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ekim 2018 Raporuna göre, erkekler tarafından 34 kadın öldürüldü; çocuk istismarı ve cinsel şiddet ise devam ediyor.


Kadına yönelik şiddetin, gelişmişlik düzeyine bakılmaksızın tüm ülkelerde görülen sosyal bir sorun olduğunu söyleyen Doç. Dr. Berna Güloğlu, “Kadına yönelik şiddet; kadının yaşamına korku ve güvensizliği sokarak fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Kendini tehdit altında hisseden kadın toplumsal yaşama katılmakta zorlanmaktadır. Her ne kadar şiddet kültür, inanç, ırk, ve ekonomik düzey farkı olmaksızın tüm toplumlarda görülen bir durum olmasına rağmen, şiddetin görülme sıklığı toplumdan topluma değişiklik göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Kadınlar gördükleri şiddetten bahsetmiyor ve kurtulmak için çaba sarf etmiyor

Ülkemizde kadına yönelik şiddetin büyüyerek toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıktığını söyleyen Doç. Dr. Berna Güloğlu, “Şiddetin aile bireyleri arasında kalması gereken bir durum olarak görülmesi kadınların erkeğin kadına şiddet uygulamasını meşrulaştırmaktadır. Bu da hem şiddet gören kadının “O, benim kocamdır, döver de sever de” gibi ifadelerle yardım arama sürecini hem de müdahale edilmemesi gereken bir durum olduğu inancındaki çevrenin yardım verme sürecini etkilemektedir.

Kadın şiddet görmüşse bunu haketmiştir şeklindeki toplumsal algılarda, kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesini engellediği gibi şiddet gören kadının yardım arama sürecini engelleyerek şiddete maruz kalmasına rağmen o ilişkinin içinde varolmaya devam etmesine yol açmaktadır. Kadın şiddete direnirse, toplum tarafından ayıplanacağı, dışlanacağı korkusu ile şiddeti kabullenemektedir.” şeklinde konuştu.

Kadının eğitim düzeyi azaldıkça, erkeğin şiddeti artıyor

Şiddetin ortaya çıkmasının bir diğer nedeninin eğitim düzeyi olduğunu vurgulayan Güloğlu, “Kadının eğitim düzeyi düştükçe daha fazla şiddete maruz kalmaktadır. İlkokul ve altı eğitim düzeyine sahip kadınların şiddete maruz kalma oranı üniversite mezunu kadınlara göre 2,5 kat fazladır. Ayrıca çalışan kadınlar ve çocuk sahibi kadınlar aile içi şiddete daha fazla maruz kalmaktadır.” dedi.

Hakimiyet kurmak isteyen erkeklerin şiddet gösterdiğini belirten Doç. Dr. Berna Güloğlu, “Toplum tarafında boyun eğme, özveri gibi erdemler kadına atfedilirken; gerilim, çekişme, rekabet gibi erdemler ise erkeklere atfedilmektedir. Bu durum, gücü temsil eden değerlerde zayıflık gösteren erkekler, erkekler dünyasından dışlanma korkusu yaşamaktadır. Üstünlüğünü koruması gerektiğini hisseden erkek için fiziksel olarak kendisinden güçsüz olarak gördüğü kadına uyguladığı şiddet gücünü gösterme yoludur.” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ekim 2018 Raporu:

Ekim ayında erkekler tarafından 34 kadın öldürüldü; çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etmektedir. Her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılar yer almaktadır.

Kadın cinayeti haberleri şikayete bağlı olmaksızın direkt kamuya yansırken; cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberlerinin ortaya çıkması, gerek bu suçların şikayete bağlı olması gerek soruşturma ve dava süreçlerinin devam ediyor olmasından dolayı net sayının belirlenmesi zorlaşmaktadır.

İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunları yapmıyor. Bizler, basına yansıyan ve doğrudan bize gelen başvurular halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Ancak çocuk istismarı ve cinsel şiddet verileri açıkladığımız ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla.

kadınlar hangi bahanelerle öldürüldü
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü (Kadın Cinayetleri Platformu Ekim 2018 Raporu)

Buna göre; 2018 yılının ekim ayında 34 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti.

Bir önceki aya göre geçtiğimiz ekim ayında kadın cinayeti azaldı. Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 13’ü şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 7 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi ve 9’u kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

kadınları kim öldürdü
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü (Kadın Cinayetleri Platformu Ekim 2018 Raporu)

Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe;  adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddetin canilik boyutu sürmeye devam ediyor.

• Uşak’ta cinsel şiddette uğradıktan sonra öldürülen Dilek Marabi, şüpheli Suat Sönmez tarafından koliye konularak ormanlık alana bırakıldı.

Şiddetin boyutunun tüm ağırlığıyla devam ediyor olmasından ise somut adım atmayan yetkililer sorumludur. Kadınlar, haklarını sonuna kadar kullanarak direnmeye devam ettiler bu ay da.

• Oyuncu Elit İşcan, dizi setinde cinsel saldırısına uğradığı oyuncu Efecan Şenolsun’u şikayet etti;İşcan’a kadınlar sosyal medya üzerinden deste verdi.

öldürülen kadınların çocuğu var mıydı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü (Kadın Cinayetleri Platformu Ekim 2018 Raporu)

• Sadece kadınlar da değil; liseli gençler de şiddete sessiz kalmıyor.. Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde öğretmeni tarafından istismara uğrayan arkadaşları için tüm okulda öğrenciler eylem gerçekleştirdi.

1 günde 3 kadın cinayeti işlendiği ekim ayında kadınlar şiddete karşı örgütlenmeye devam etti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne giderken il il üniversite üniversite Kadın Meclisleri toplantılar gerçekleştirdi; kadın hareketini, şiddeti ve çözüm yollarını konuştu.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a kadınlardan tepki

Yetkililerin kadın düşmanı açıklamalarına karşı kadınlar sessiz kalmadı. TBMM Başkanı Binali Yıldırım; katıldığı bir etkinlikte erkeklerin “Hanımlara para veriyorsunuz, evlenemiyoruz” sözlerine karşılık; “Sosyal devletin ölçüsünü yerinde tutmakta fayda var” dedi. Bu açıklamasıyla kadınların medeni hakkı olan nafaka hakkının kaldırılması yönündeki tartışmalar sürerken; Yıldırım’a kadınlar tepki gösterdi. Kadınlar, iş gücü olarak gösterilmez iken; yıllarca ev içinde verdikleri emeğin karşılığı olan nafakadan da çalışma haklarından da vazgeçmiyor.

devlet kadınları koruyor mu
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü (Kadın Cinayetleri Platformu Ekim 2018 Raporu)

Yetkililerin kadın düşmanı açıklamalarının yanı sıra; medyada kullanılan dilin ve haberciliğin de önemi büyük. Kadın ve çocuktan taraf haberciliğin yerleşmesi ve bunun dışındaki haberlerlerin denetlenip aldırılması gerekiren; Yeni Akit Gazetesi, “Kadının yeri evidir” şeklinde manşetlerle yayım yapmaya devam etti. Kadınlar ise her alanda yer alacaklarını açıklayarak tepki gösterdiler.

Dünyada da kadınlar durmuyor

İzlanda’da kadınlar gelirde cinsiyet eşitsizliğine karşı iş bıraktı. Gerek dünyada gerek Türkiye’de kadınlar ekonomik haklarından vazgeçmiyor.


Kadınlar yaşam mücadelesi veriyor

• Bilecik’te 28 yaşındaki Bediha Söylemez, dini nikahlı olduğu 52 yaşındaki Mehmet Ç. tarafından kendi hayatına dair karar almak istediği için kesici aletle ağır yaralandı. Bediha yaşam mücadelesi veriyor.

• Diyarbakır’da 25 yaşındaki Deniz K., 15 yaşındayken zorla evlendirildiği M.S.O tarafından boşanmak istediği için ateşli silahla yaralandı. Deniz yaşam mücadelesi veriyor.
Şişli’de 34 yaşındaki Serap D., ilişkisini sonlandırma istediği için Kenan Öz tarafından ateşli silahla yaralandı.

kadın cinayetleri kadınlar nasıl öldürüldü
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü (Kadın Cinayetleri Platformu Ekim 2018 Raporu)

Kadın cinayetleri sürüyor

• Bu ay erkekler tarafından öldürülen 34 kadının 14’ü şüpheli ölüm, 6’sının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 9’u hayatına dair karar almak isterken öldürüldü, 2’sinin ise boşanmak isterken öldürüldüğü biliniyor.

• Mersin’de 25 yaşındaki F.Y.’nin cansız bedeni Göksu Irmağı’nda bulundu.
Bu ay içerisinde en çok kadın cinayetinin işlendiği iller şu şekilde; İstanbul 8, Adana 2, Tekirdağ 2. (Bu ay öldürülenler arasında 14 yaşındaki Sevgi gibi çocukları da Femisid* kapsamı içerisinde ele alarak kadın-çocuk ayrımı yapmaksızın sayımızı belirledik.)

Çocuk istismarı devam ediyor

Bu ay da çocuk istismarı haberleri gelmeye devam etti. Çocuk koruma odaklı istatistik toplama ve analiz bilgi paylaşım sistemi oluşturulmadığı; bu istatistiklere göre somut adımlar atılmadığı ve çocuklar için adalet sağlanmadığı müddetçe haberler gelmeye devam edecek. Bu adımlar uygulanmadığı için çocuk istismarının üzeri örtülüyor ve çocukların uğradığı şiddetin boyutu büyük oluyor.

• Mersin’in Tarsus ilçesinde 9 kız öğrenciyi taciz eden öğretmen M.A. şikayet üzerine tutuklandı.

• Adıyaman’da Din Kültürü öğretmeni Çetin O.’ya 6 öğrenciye istismar uyguladığı için dava açıldı.

• Antalya’da 14 yaşındaki Ayşe K.’nin üvey babası tarafından istismara uğradığı ortaya çıktı.
Trabzon Maçka’da 13 yaşındaki çocuk ise ölü taklidi yaparak istismar edilmekten kurtuldu.

öldürülen kadınların yaş aralığı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü (Kadın Cinayetleri Platformu Ekim 2018 Raporu)

Kadınlar cinsel şiddete uğramaya devam ediyor

• Elde ettiğimiz bilgilere göre ekim ayında 14 kadın cinsel saldırıya uğradı, ancak gerçek rakamlar çok daha fazla.

• Kadınların 5’i evde; 7’si sokak, hastane, okul, otobüs gibi kamusal alanda; 1’i sosyal medyada cinsel şiddete maruz kaldı.

• Bursa’da 21 yaşındaki B.A., 60 yaşındaki dayısı tarafından kendi evinde cinsel şiddete maruz kaldı.

• Manisa’da 18 yaşındaki S.G, bindiği otobüste otobüs şoförü tarafından cinsel şiddete uğradı.

Ekim ayında 34 kadın öldürüldü

2018 ekim ayında da kadınların büyük bir çoğunluğunun kim tarafından ya da neden öldürüldüğü tespit edilemedi.

• Ekim ayında kadın cinayetlerinin 14’ü şüpheli ölüm, 6’sının nedeni tespit edilemedi; 9 kadın hayatına dair karar almak istediği için öldürüldü, 1’i ekonomik sebepler bahane edilerek, 1’i barışma isteğini kabul etmediği için, 1’i ayrılmak istediği, 2’si boşanmak istediği için öldürüldü.

• Öldürülen kadınların 10’u evli olduğu erkek tarafından, 2’si birlikte olduğu erkek, 3’ü akraba ya da tanıdığı kişiler tarafından, 2’si ayrıldığı erkek,1’i üvey oğlu, 1’i erkek kardeşi tarafından öldürüldü.

• Kadınların 15’i 36-65 yaş, 8’i  26-35 yaş, 5’i 19-25 yaş, 1’i 12-14 yaş ve 31’i 66 yaş ve üzeri yaş aralığındaydı. 4’ünün yaşı tespit edilemedi.

• Antalya’da 36 yaşındaki Ziynet Terzi 8 yaşındaki oğlunun gözünün önünde, ayrılmak istediği için E.Ç. tarafından ateşli silahla sokak ortasında öldürüldü.

• Bursa’da Özlem Meşeli, boşandığı Hasan Gündoğdu tarafından sokak ortasında kesici aletle öldürüldü.

• İstanbul’da 23 yaşındaki Berfin Atmaca, balkondan düşerek hayatını kaybetti.


Kaynak: kadincinayetlerinidurduracagiz.net

Elektronik müzikte çığır açan 7 kadın müzisyenimiz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.