Elektronik müzikte çığır açan 7 kadın müzisyenimiz

Kadın müzisyenlerimizin başarısı küresel çapta dikkat çekiyor. Son dönemde elektronik müzik türünün farklı janralarında başarıyı yakalayan yerli sahnemizin genç ve yetenekli 7 kadın müzisyeni…

Elektronik müzikte çığır açan 7 kadın müzisyenimiz: Gaye Su Akyol, Merve Daşdemir (Altın Gün), Ah! Kosmos, Nene H., R.A.N., Tuğçe Şenoğul, İpek Görgün
Elektronik müzikte çığır açan 7 kadın müzisyenimiz

Türkiye’de çeşitli janralarda adını duyuran kadın müzisyenler, dünya çapında başarılara imza atıyor. Müzik otoritelerinin dikkatini çeken ve küresel anlamda ünlü festivallerde sahne alarak başarılarını bir kez daha kanıtlayan genç ve yetenekli 7 kadın, RedBull.com tarafından listelendi. İşte o isimler…

Gaye Su Akyol


Gaye Su Akyol, üçüncü ve son albümü ‘İstikrarlı Hayal Hakikattir’ ile her geçen gün daha büyük bir kitleye ulaşıyor. Son albümüyle İngiliz müzik dergisi Songlines’a kapak olan Akyol, ayrıca The Wire Dergisi’ne de röportaj verdi.

gaye su akyol
Gaye Su Akyol

İngiliz The Times Gazetesi, Akyol’un albümüne 5 üzerinden 4 yıldız verdi ve ‘İstikrarlı Hayal Hakikattir’ hakkında övgü dolu bir eleştiri yazısı yayınladı. Daha önce Kuzey Avrupa’nın en büyük müzik festivallerinden Roskilde’de sahne alan şarkıcı, bu yıl da müzik fuarı WOMEX’te müzikseverlerin karşısına çıkmıştı.

Merve Daşdemir (Altın Gün)

Hollandalı ve Türk müzisyenlerden oluşan Altın Gün grubunda yer alan Merve Daşdemir, yalnızca Anadolu ile özdeşleşmiş şarkıları seslendiriyor. Türkiye’nin 1970’lerdeki psikedelik tarzdaki eserlerini yeniden yorumlayan grup, İspanya’dan İsrail’e, Fransa’dan Avustralya’ya dünyanın birçok noktasında konser verdi.

Ah! Kosmos

Elektronik müzik bestecisi ve prodüktör Başak Günak‘ın projesi olan ‘Ah! Kosmos’ 2013 yılında yayınladığı ilk kısaçaları ‘Flesh’ ile adını kitlelere duyurdu. 2014 yılında İpek Görgün ile beraber Tokyo’da gerçekleşen Red Bull Music Academy’ye katılan Başak Günak, ilk albümü ‘Bastards’ ile büyük ilgi gördü.


Başak Günak - Ah! Kozmos
Başak Günak – Ah! Kozmos

Son albümü ‘Beautiful Swamp’ ile yeni müzik gruplarına yer veren müzik sitesi The Line of Best Fit tarafından övgü yağmuruna tutulan Başak Günak, şu an Hindistan turnesi yapıyor.

Nene H. (Beste Aydın)

Elektronik müzik projesi Nene H. ile başarı yakalayan Beste Aydın, Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşıyor. ‘Elektronik müziğin cenneti’ olarak nitelendirilen Berlin’in müzik camiasında kendisine önemli bir yer edinen Nene H. Fransa, İsveç, Hollanda gibi ülkelerde de sahne aldı.

nene h hatun beste aydın
Nene H. (Beste Aydın)

Rinse ve Boiler Room gibi dünyaca ünlü elektronik müzik kanallarında adını duyuran Beste Aydın, en son Red Bull Music Festival Berlin’de müzikseverlerin karşısına çıkmıştı.

R.A.N. (Hüma Utku)

r.a.n. hüma utku ran
R.A.N. (Hüma Utku)

Berlin’de yaşayan müzisyen Hüma Utku’nun projesi olan R.A.N., ilk albümü Her Trembling Ceased’i 2015 yılında yayınladı. Son çalışmasını kısaçalar olarak piyasaya süren R.A.N., ‘Kul’ isimli şarkısı ile Gonzo’nun aylık olarak yayınladığı CD’de yer almayı başardı.

Tuğçe Şenoğul

‘Kahinar’ ve ‘Seni Görmem İmkânsız’ gruplarıyla adını duyuran Tuğçe Şenoğul, ‘Gölgelerine’ isimli ilk solo albümüyle hem yurtiçinde hem de yurtdışında beğeni topladı. ‘Gölgelerine’, bağımsız müzik platformu Bandcamp tarafından ‘Haftanın albümü’ seçildi. Şenoğul, Polonya’da Nowa Muzyka Festivali’nde de sahne aldı.

İpek Görgün

ipek görgün
İpek Görgün

Elektronik müzikle uğraşan İpek Görgün, aynı zamanda ses sanatçısı olarak da performans gösteriyor. Red Bull Music Academy 2014 Tokyo mezunlarından olan Görgün, son albümü ‘Ecce Homo’ ile; ‘Resident Advisor’, ‘Indie Rock Mag’ ve ‘Pitchfork’ gibi prestijli müzik yayınlarından tam not aldı. Red Bull Music Festival İstanbul’da da yer alan Görgün, sahneyi Avusturyalı müzisyen Fennesz ile paylaşmıştı.

Rap ve yeni müzik piyasası: Ezhel, Gazapizm, Canbay & Wolker, Contra & Anıl Piyancı, Burry Soprano, Ben Fero


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.